Avocado și plantele exotice cresc în vara fierbinte din Marea Britanie

Avocado și plantele exotice cresc în vara fierbinte din Marea Britanie
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 aug 2022

Vremea caldă și uscată record din această vară a făcut ca în Marea Britanie să crească mai multe plante exotice, inclusiv smochine și avocado, au declarat mai mulți grădinari pentru BBC News.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Aceasta face parte dintr-o tendință de înflorire a plantelor mediteraneene și subtropicale în ultimii ani, spun ei.

Ministrul Muncii: Salariul minim trebuie să crească CITEȘTE ȘI Ministrul Muncii: Salariul minim trebuie să crească

Unele soiuri considerate anterior ca fiind plante de apartament cresc acum cu succes în exterior, în timp ce soiurile tradiționale de grădină britanice se luptă să supraviețuiască, scrie G4Media.ro.

Dar oamenii de știință avertizează că lipsa apei în viitor ar putea amenința plantele.

Societatea Regală de Horticultură (RHS) preconizează că ierni mai umede și veri mai calde și mai uscate, cu o variabilitate mai mare a precipitațiilor, vor crea condiții favorabile pentru unele plante mai exotice.

Planeta noastră s-a încălzit cu 1,1 grade Celsius de la revoluția industrială de acum aproximativ 200 de ani, iar oamenii de știință leagă acest fenomen de schimbările climatice provocate de om. Potrivit Met Office, Marea Britanie se încălzește puțin mai repede decât ritmul mediu de creștere a temperaturii globale.

Grădinile din nordul Angliei resimt efectele, inclusiv Harlow Carr din Harrogate, care a avut o grădină subtropicală din 2020.

Grădina Royal Horticulture Society este îngrijită de Russell Watkins, care a început să lucreze acolo în urmă cu 17 ani. Pe atunci, el creștea plante standard pentru Marea Britanie – un amestec de arbuști rezistenți și plante perene care trăiesc mulți ani.

„Cu toții am depășit limitele a ceea ce putem cultiva”, spune el, arătând spre frunzișul uriaș cu aspect tropical al plantei de hârtie de orez și amintește că „în urmă cu câțiva ani nu ar fi supraviețuit”.

România, locul 4 în clasamentul țărilor cu cele mai bune recenzii turistice online CITEȘTE ȘI România, locul 4 în clasamentul țărilor cu cele mai bune recenzii turistice online

Bananele rezistente, diverse dalii și unele specii de ghimbir supraviețuiesc din ce în ce mai mult iernilor, spune el, și „prosperă în perioadele lungi de vreme însorită pe care le-am avut anul acesta”.

Temperaturile mai ridicate sunt resimțite mai la nord decât în trecut, ca urmare a schimbărilor climatice provocate de om, potrivit Dr. Mark McCarthy, șeful Centrului Național de Informare Climatică Met Office.

Mai la sud, în Anglia de Est, Chris Bower, care se ocupă cu curățarea geamurilor, cultivă plante subtropicale ca hobby și a reușit să cultive cu succes pepeni verzi și smochine. Anul acesta este mândru de recolta sa de jujube sau curmale chinezești, kaki și yuzu, un tip de citrice.

„Pe măsură ce schimbările climatice continuă, devine din ce în ce mai ușor” să cultivi soiuri non-native, explică el pentru BBC News.

Cu experiența acumulată, el a putut să experimenteze mai mult, în timp ce clima mai uscată din Anglia de Est îl face să încerce să cultive plante care au nevoie de mai puțină apă.

În timp ce în orașe, efectul de insulă de căldură (când un oraș înregistrează temperaturi mult mai ridicate decât zonele rurale din apropiere din cauza infrastructurii) stimulează creșterea fructelor exotice.

Botanistul James Wong de la Kew Gardens a descoperit avocado crescând în Londra.

El crede că unele plante provin din semințe aruncate care au încolțit între timp și subliniază că acestea sunt mai rezistente decât cred mulți oameni.

„Plantele de avocado cu adevărat mari din Londra au suportat minime chiar și de -10 grade Celsius pentru perioade scurte de timp, inclusiv în timpul furtunii «beast from the east» din 2018”, explică el.

Unele grupuri, inclusiv comunitățile din diaspora, încearcă de mulți ani să cultive fructe și legume subtropicale și exotice.

ULTIMA ORĂ Centrala termoelectrică Mintia - cumpărată de grupul arab Mass Holding. Investiții promise de peste 1 miliard de euro. Una dintre cele mai importante tranzacții pentru sectorul energetic românesc. Istoria Centralei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Centrala termoelectrică Mintia - cumpărată de grupul arab Mass Holding. Investiții promise de peste 1 miliard de euro. Una dintre cele mai importante tranzacții pentru sectorul energetic românesc. Istoria Centralei

Black Rootz, un proiect de cultivare condus de persoane de culoare din nordul Londrei, cultivă cartofi dulci, dovlecei exotici și tomatillos pe terenul lor din Haringey.

Cofondatoarea grupului, Paulette Henry, cultivă aceste legume de zeci de ani, dar spune că verile mai calde din ultima vreme le-au stimulat.

Dar experții avertizează, de asemenea, că o continuare a verilor calde și uscate, precum cea din acest an, va avea un impact negativ asupra culturilor, deoarece toate plantele au nevoie de apă pentru a crește și a se dezvolta.

„Este posibil ca verile lungi să fie inițial bine primite în Marea Britanie și să ofere o oportunitate interesantă pentru cultivarea de noi plante alimentare exotice”, explică Chris Atkinson, cercetător în domeniul plantelor de la Natural Resources Institute, Universitatea din Greenwich.

Dar el avertizează că lipsa apei reprezintă o problemă pentru cultivarea eficientă a oricărui tip de plante.

viewscnt
Afla mai multe despre
avocado
marea britanie