Consumul de pește în România este cu mult sub media europeană; o familie are pe masă pește o dată la trei săptâmâni

Consumul de pește în România este cu mult sub media europeană; o familie are pe masă pește o dată la trei săptâmâni
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 sep 2016

Studii recente privind media consumului anual de pește în Uniunea Europeană arată că un spaniol, de exemplu, mănâncă aproape 40 de kilograme de pește pe an, pe când România este la coada clasamentului cu o medie de sub 6 kilograme, potrivit datelor Romfood Trading, proprietarul brandului Alfredo Seafood, care își propune triplarea consumului de pește în România, în următorii cinci ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

O familie din România consumă, în medie, o masă de pește la trei săptâmâni, iar obiectivul Alfredo este ca, peste cinci ani, o familie să ia o masă de pește pe săptâmână, ceea ce înseamnă triplarea consumului. În prezent, românii mănâncă puțin peste 6 kilograme de pește per capita anual, iar la polul opus se situează țări ca Spania (40 de kg de pește/capita anual) și Franța (38 de kg/capita anual), scrie News.ro.

Dacă românul prins în statistici va ajunge să consume, în medie, 18 kilograme de pește pe an, valoarea pieței locale de pește și produse de pescărie va crește de la 350 de milioane de euro, cât este etimată acum, la 1 miliard de euro, în 2021.

Studiile pe teme de nutriție arată că într-o dietă echilibrată trebuie să se regăsească proteine, glucide, vitamine, minerale și grăsimi, toate în proporții moderate. Alimentația sănătoasă presupune să nu exagerezi cu anumite tipuri de produse în detrimentul altora. Pentru a corecta în proporție de 100% dezechilibrul actual, ar trebui ca românii să ia cam două mese de pește sau fructe de mare pe săptămână.

“Rezistența la consumul de pește își are rădăcinile și în faptul că România este o țară continentală, care nu are o tradiție de a mânca pește și fructe de mare. În țara noastră încă se mai asociază peștele cu perioada de post sau cu o dietă dedicată strict copiilor sau persoanelor care trebuie să urmeze un regim alimentar. Noi ne-am propus să înlăturăm prejudecățile legate de pește și de produsele din pește”, a declarat directorul general al  Romfood Trading, Cristian Dărmănescu.

Producția auto românească, în scădere cu 6,5% în primele opt luni din 2016 CITEȘTE ȘI Producția auto românească, în scădere cu 6,5% în primele opt luni din 2016

Ca să se ajunga la o masă de pește pe săptămână, managerul spune că va fi nevoie de efortul concertat al întregii industrii: de la producători, la importatori, distribuitori și retailer.

Studiile de specialitate arată că cine mănâncă pește de două-trei ori pe săptămână are mai puține probleme de sănătate.

“Peștele este o resursă de proteine curate. Pentru o dietă echilibrată, ar trebui ca românii să ia cam două mese de pește sau fructe de mare pe săptămână. Conform statisticilor, în acest moment în România se consumă, în medie, o masa de pește la trei săptămâni, ceea ce este extrem de puțin”, subliniază Cristian Dărmănescu.

Printre competitorii Alfredo Foods se numără Ocean Fish, Pescado Grup, Negro 2000, Macromex, Rompescaria, Kaviar House sau Sea Bell.

viewscnt
Afla mai multe despre
consum peste
romfood trading
alfredo seafood