Crescătorii de animale din România au produs mai multă carne și au livrat mai mult lapte în 2016

Crescătorii de animale din România au produs mai multă carne și au livrat mai mult lapte în 2016
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iun 2017

Crescătorii de carne din România au realizat producții mai mari de carne în 2016, creșteri semnificative fiind înregistrate la producția de carne de vită, în timp ce producția totală de lapte și de produse lactate s-a majorat, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, producția de carne de bovine a urcat anul trecut cu 29,4%, la 57.529 tone, după un avans de 52,3% în 2015, scrie News.ro.

O creștere mai modestă, de 2%, s-a înregistrat la producția de carne de porc, până la 337.036 tone.

În schimb, producția de carne de ovine și caprine a scăzut anul trecut cu 8,4% față de 2015, până la 8.477 tone.

Topul producătorilor de lactate: Albalact redevine liderul pieței, după ce și-a mărit afacerile cu 17% în 2016 CITEȘTE ȘI Topul producătorilor de lactate: Albalact redevine liderul pieței, după ce și-a mărit afacerile cu 17% în 2016

Greutatea medie a crescut la fiecare dintre speciile sacrificate: cu 1,6% până la 437,2 kg la bovine, cu 1,9% până la 108,1 kg la porcine și cu 3,2% până la 29,2 kg la ovine și caprine.

Jumătate (49,9%) dintre vitele sacrificate au fost în regiunea Nord-Est (care cuprinde șase județe din Moldova), cei mai mulți porci (35%) au fost sacrificați și regiunea Vest, iar regiunile Sud-Est și Nord-Est înregistrează cele mai mari sacrificări de păsări.

"Numărul de păsări sacrificate în abatoare a crescut față de anul 2015 cu 1,8%, iar producția de carne de pasăre a crescut cu 4,2%", a precizat INS.

Crescătorii de păsări au produs anul trecut 390.664 tone de carne de pasăre, din care 374.825 tone de carne de pui și 3.077 tone de carne de găină. Cantitatea de carne de găină s-a redus la mai puțin de jumătate față de 2015,  an în care s-a înregistrat un avans de 4,6 ori față de 2014.

În privința producției de lapte, aceasta a revenit pe creștere anul trecut, după un declin în 2015.

"În anul 2016 comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vacă colectat de unitățile procesatoare de la exploatațiile agricole și centrele de colectare a crescut cu 32655 tone (+3,6%). Cantitățile de lapte brut colectat din alte specii (ovine și caprine) au crescut în anul 2016 față de anul anterior, cu excepția producției de lapte de bivoliță care a scăzut cu 9,4%",  a menționat raportul INS.

viewscnt
Afla mai multe despre
carne
ins
crescatori de animale