Criză de ulei de floarea soarelui? Statul vrea să cumpere de urgență mii de tone de rezervă

Criză de ulei de floarea soarelui? Statul vrea să cumpere de urgență mii de tone de rezervă

Foto dreamstime.com

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 17 aug 2022

Statul vrea să cumpere de urgență mii de tone de ulei brut de floarea soarelui în vederea stocării lor la rezerva de stat, pentru prevenirea deficiențelor în aprovizionare, potrivit unui document guvernamental analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, se are în vedere ca Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) din subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG) să acumuleze ca stocuri de urgență la rezerva de stat "cantitatea deficitară de 4.000 tone ulei brut din floarea soarelui, destinată prevenirii apariției deficiențelor de aprovizionare în situații de criză, creșterii rezilienței și asigurării imediate a intervențiilor operative pentru protecția populației, a economiei și pentru apărarea țării, în situații excepționale care afectează un interes public major", se menționează în document.

Alro vrea măsuri de la Guvern: Va fi o iarnă cumplită: prețuri uriașe, fabrici închise și oameni în beznă. \ CITEȘTE ȘI Alro vrea măsuri de la Guvern: Va fi o iarnă cumplită: prețuri uriașe, fabrici închise și oameni în beznă. "Băieții deștepți" din energie încă există și câștigă miliarde din bani publici

Potrivit sursei citate, achizițiile vor fi finanțate din veniturile proprii ale ANRSPS și ale unităților sale teritoriale.

Instituția va cumpăra ulei de floarea soarelui în limita sumei de 40 milioane lei, "căreia i se poate aplica, în condițiile legii, procedura specifică, inclusiv cea pentru produsele cotate și achiziționate pe o piață de mărfuri", se mai precizează în document.

Datele INS arată că uleiul comestibil s-a scumpit cu peste 36% în primele 7 luni ale anului și cu aproape 52% în perioada iulie 2021 – iulie 2022.

INFOGRAFICE Datele confirmă că piața auto a avut cea mai bună lună în iulie și a crescut în acest an, în pofida unei scăderi aparente CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Datele confirmă că piața auto a avut cea mai bună lună în iulie și a crescut în acest an, în pofida unei scăderi aparente

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat luna trecută pentru Bloomberg că România, un important exportator de cereale, ar putea livra mult mai puțin porumb și floarea soarelui pe piața europeană în acest sezon, deoarece va da prioritate aprovizionării pieței locale, după ce seceta a afectat culturile agricole. Conform Prima TV, seceta a obligat fermierii să înceapă anul acesta mult mai devreme recoltarea culturilor de floarea soarelui.

În aprilie, premierul Nicolae Ciucă îi îndemna pe antreprenorii din domeniu să majoreze suprafețele cultivate cu floarea soarelui, producția de semințe, nivelul de procesare a semințelor și producția de ulei de floarea soarelui, pentru a compensa pierderea de importuri din Ucraina atât pe piața internă, cât și la nivelul UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
criza ulei
stocuri ulei floarea soarelui
recolta floarea soarelui seceta