Criza facturilor scumpește legumele. Un kilogram de roșii ar putea costa 30 de lei în această primăvară

Criza facturilor scumpește legumele. Un kilogram de roșii ar putea costa 30 de lei în această primăvară
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 feb 2022

Din aprilie, energia scumpă se va simți și în prețurile legumelor care se coc acum în solarii. Vor crește considerabil, spun producătorii, care au plătit în ultimele luni facturi duble.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit estimărilor acestora, un kilogram de roșii ar putea ajunge la 30 de lei, unul de castraveți s-ar putea vinde cu 8 lei, iar o legătură de ridichi ar urma să coste 6 lei, arată Digi 24

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Cheltuielile producătorilor de legume au explodat în acest an. Energia electrică și prețul lemnelor și al gazului folosit la încălzirea spațiilor protejate fac ca roșiile, castraveții, salata verde sau varza să se scumpească.

La 30 de kilometri de București, în comuna Colibași din județul Giurgiu, fermierul Petrică Bolocan nu are timp de odihnă în această perioadă. A semănat răsadurile de roșii, castraveți, ceapă și ridichi în decembrie, iar în aprilie speră să le scoată pe piață. Pentru a crea condiții optime recoltelor din cei 8000 de metri pătrați de solarii, toată iarna a fost nevoit să pornească centrala termică noapte de noapte, iar factura la energie electrică a venit dublu.

În total, încălzirea unui solar de 1.000 mp se ridică la aproximativ 15.000 de lei, cu 5.000 de lei mai mult față de acum un an. Ca să își amortizeze investiția, producătorii vor vinde mai scump.

Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație

Cât ar putea costa legumele timpurii

Fermierii estimează că primele roșii românești ar putea costa și dublu față de anul trecut, de la 15-20 de lei kilogramul, la cel puțin 30 de lei. Kilogramul de castraveți ar putea costa 8 lei, iar pentru o legătură de ridichi am putea plăti chiar și 6 lei.

  • roșii - 30 lei/kg
  • castraveți - 8 lei/kg
  • salată verde - 6 lei/bucată
  • ridichi - 6 lei/legătură
  • varză - 3 lei/bucată

În plus, unii fermieri au amânat cultivarea ca să plătească mai puțin pentru încălzire, astfel că vor fi mai puține legume pe piață. Producătorii de solarii și sere ocupă o suprafață de 4.500 de hectare.

viewscnt
Afla mai multe despre
legume
energie
pret