Fabrica de zahăr Luduș, în pericol de desființare. Sindicatele acuză patronii francezi că nu vor să vândă, aceștia susțin că nu au cui

Fabrica de zahăr Luduș, în pericol de desființare. Sindicatele acuză patronii francezi că nu vor să vândă, aceștia susțin că nu au cui
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 apr 2022

Atât reprezentanții angajaților, cât și cultivatorii de sfeclă de zahăr susțin că de fapt patronii francezi nu vor să vândă fabrica, ci să o desființeze. De cealaltă parte, conducerea susține că nu au cui să vândă afacerea, informează Agenția de presă Rador.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La începutul anului, gigantul industrial Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franța și al doilea producător mondial, cu afaceri anuale de peste 4 miliarde de euro, a confirmat că ia în calcul să renunțe la afacerea din România, cu pierderi mari în ultimii ani, mișcare anunțată de Profit.ro în vara anului trecut.

Recent, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a anunțat că vrea să mențină integritatea fizică a fabricii de zahăr de la Luduș în vederea continuării activității de către alți potențiali investitori sau direct de către fermierii interesați.

Acum, liderul de sindicat, Ioan Trif, spune că au existat trei tentative de cumpărare a fabricii, toate respinse de patroni: „Au fost două firme din afară, iar patronii au zis că nu au oferit suma cerută și mai voiau să o cumpere producătorii de sfeclă. Fabrica e închisă și au vrut, de săptămâna trecută de joi, să înceapă dezmembrarea și am blocat-o. Pentru că ei nu au concret o decizie că ce se întâmpla de fapt cu fabrica. Și când au auzit ce vrem să facem, au oprit tot. Pentru că în data de 8 sau 9 aprilie vine ministrul agriculturii la noi la fabrică. E vorba de 160 de angajați, suntem plătiți de companie 75% până la finalizare. Deci ei nu ne pot da afară până încep disponibilizările, care au zis că vor fi prin lunie-iulie”.

VIDEO&FOTO O mașină s-a izbit de gardul Ambasadei Rusiei din Capitală și a luat foc. Șoferul a murit CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO O mașină s-a izbit de gardul Ambasadei Rusiei din Capitală și a luat foc. Șoferul a murit

În România mai există o singură fabrică de zahăr, la Roman, pentru care mai produc sfeclă de zahăr agricultorii mureșeni.

Istrate Dorel, președinte Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr ,,BETA” Luduș crede că intervenția ministrului agriculturii e tardivă: „Noi am făcut înștiințare la Federația Sfeclei, federația a trimis la minister, dar lucrurile au fost încetinite. Am intenționat să cumpărăm fabrica, fiindcă noi am făcut o cooperativă de producători mai mari, și am încercat să mergem la fabrica de zahăr să ne dea totuși prețul sau ce vor să facă. Am constatat că ei nu au interes să vândă fabrica, ci au interes să rămânem piață de desfacere. Nu mai sunt optimist că ceva se va schimba în urma vizitei ministrului”.

Patronul francez al grupului Tereos, care deține fabrica de zahăr din Luduș, Francois Queva, susține că a existat o singură tentativă de achiziționare a fabricii, de un grup de cultivatori români, care au renunțat în cele din urmă. Acesta a arătat că procedurile de închidere a unității industriale sunt în curs: „Grupul nostru și-a anunțat intenția să închidă fabrica, existând un plan în curs de desfășurare. Am încercat să o vindem anul trecut, nu s-a găsit cine să o cumpere. Un grup de cultivatori ne-a contactat pe 20 decembrie. Am primit la noi, de două ori, reprezentantul lor, apoi într-un email de două fraze ne-a confirmat, dacă nu mă înșel pe data de 15 sau 18 ianuarie, că el se retrage și că nu mai are niciun mandat, iar de atunci nimeni nu a mai luat contactul cu noi”

Închiderea fabricii de zahăr de la Luduș a fost anunțată de anul trecut, patronii francezi au afirmat că vor să o vândă pentru că, odată cu liberalizarea prețului la zahăr din 2017, fabrica merge pe pierdere.

Directorul adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu confirmă prezența, la finele acestei săptămâni a ministrului agriculturii, Adrian Chesnoiu în județul Mureș, și speră în salvarea, de ultimă instanță a fabricii: „I-am făcut o informare ministrului, în care am prezentat situația fabricii. Patronul nu a dorit să vândă fabrica de zahăr și nu a scos-o la licitație, nu a făcut niciun anunț de vânzare, pentru că nu vrea să aibă concurență. Preferă ca utilajele bune să și le ducă în fabricile pe care le are în Cehia, celelalte să le dea la fier vechi, iar inoxul, care e așa de scump, să îl vândă. Domnul ministru a ieșit pe toate posturile și a spus că este în discuții cu ministrul agriculturii francez, să negocieze într-un fel situația aceasta și să ne ajute să scoată fabrica la licitație”.

Potrivit primarului Ludușului, Ioan Cristian Moldovan, în zona fabricii de zahăr există 25 de hectare ce vor fi scoase la vânzare de patroni după demolarea clădirilor, destinația terenului fiind exclusiv industrială, nu rezidențială sau comercială.

PROFIT NEWS TV Aurica Sereny, Președinte Asociația Producătorilor de Mobilă: Lipsa de lemn este și mai acută. Prețurile au luat-o razna. E o degringoladă totală CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Aurica Sereny, Președinte Asociația Producătorilor de Mobilă: Lipsa de lemn este și mai acută. Prețurile au luat-o razna. E o degringoladă totală

În România, Tereos a avut ultimul an profitabil în 2013, de atunci înregistrând anual un minus care a oscilat între 4 milioane lei și 27 milioane lei, relevă date analizate de Profit.ro. În 2020 a avut o pierdere de 25,6 milioane lei, la afaceri de 158,8 milioane lei, cu aproape 200 de angajați. Conform presei locale, este a treia cea mai mare pierdere economică din istoria companiei și cel mai redus număr de angajați din istoricul administrativ.

Gigantul industrial francez Tereos are circa 50 de fabrici în 18 țări din Europa, America Latină, Africa și Asia, cu aproximativ 24.000 angajați.

În 2012, francezii au cumpărat fabrica Zahărul Luduș din România, pentru a deservi clienții industriali din Europa de Est. 

La momentul preluării, Zahărul Luduș, denumită ulterior Tereos Romania, avea o cifră de afaceri de 171,6 milioane lei și un profit net de 30,5 milioane lei.

Fabrica de zahăr din Luduș funcționează din 1960, fiind fosta Întreprindere pentru Industrializarea Sfeclei de Zahăr Luduș – IIS Zahăr Luduș -, denumire schimbată în 1991 în SC Zahărul, și este una din cele 4 fabrici de zahăr care mai există în România (din cele 39 care existau în 1990).

Afacerea din România avea, la sfârșitul lunii septembrie, 153 de angajați, dintr-un total de 15.000 pentru întregul grup.

viewscnt
Afla mai multe despre
zahar
ludus