Focare de pestă porcină africană, confirmate și în două localități din județul Buzău

Focare de pestă porcină africană, confirmate și în două localități din județul Buzău
scris 2 sep 2018

Pesta porcină a fost confirmată în județul Buzău, au anunțat autoritățile județene convocate duminică în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Două focare au fost confirmate de laboratorul national de referință în două gospodării din localitățile Pănătău și Lunca, o suspiciune fiind și într-o altă gospodărie din județul Buzău.

Potrivit directorului Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău, Ciprian Botezatu, citat de News.ro, pesta porcină a fost confirmată duminică dimineață, în urma analizelor realizate la laboratorul national de referință, în două gospodării din satul Lunca-Pătâragele-și la Pănătău, la porci din două gospodării aflate în cele două localități.

Conform autorităților buzoiene, boala ar fi apărut după ce în urmă cu o lună într-un cătun la Pănătău ar fi venit în vizită persoane din localitatea tulceană Frecăței, una dintre primele zone în care s-a descoperit virusul pestei porcine. Deși nu ar fi adus niciun aliment din Frecăței, ulterior vizitei familia din Pănătău a sacrificat un porc care prezenta semne de boală. O pulpă din animalul sacrificat a fost dusă în Lunca, Pătârlagele, la rudele familiei celor din Pănătău, pentru consum.

Hackerii atacă acum și sistemele de irigații conectate la internet CITEȘTE ȘI Hackerii atacă acum și sistemele de irigații conectate la internet

Prefectul județului Buzău a catalogat gestul ca fiind unul ”inconștient”.

 ”Avem pestă porcină confirmată din cauza unei neglijențe a populației care nu a luat nicio măsură să se protejeze, deși știm bine că suntem înconjurați, în județele limitrofe, de focare pestă”, a declarat prefectul de Buzău, Carmen Ichim, în ședința aflată încă în curs de desfășurare.

O suspiciune de pestă porcină este și într-o altă gospodărie, aflată la circa 300 metri de cea în care s-a confirmat boala, rezultatele testelor de laborator fiind așteptate în cursul zilei de luni.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
pesta
porcina
africana
focar
buzau
confirmare