Hectarul de teren arabil în România s-a scumpit de cinci ori în zece ani

Hectarul de teren arabil în România s-a scumpit de cinci ori în zece ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mai 2022

Între 2011 – 2020, prețul unui hectar de teren arabil în România a crescut de cinci ori. Aceasta este cea mai mare creștere a prețului terenului agricol într-o țară membră a Uniunii Europene, situație întâlnită numai în România și în Cehia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Prețul unui hectar de teren agricol în România ajunge, în medie, la peste 7000 de euro, mai mare decât în Franța, Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia, Estonia și Croația, potrivit datelor disponibile. Lipsesc date din Germania, Belgia, Cipru, Malta, Austria și Portugalia, arată datele publicate de Lantul alimentar.

CONFIRMARE FOTO Terenul fabricii Tutunul Românesc, râvnit pentru potențialul său imobiliar, a fost vândut CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Terenul fabricii Tutunul Românesc, râvnit pentru potențialul său imobiliar, a fost vândut

Creșteri puternice, dar fără să atingă nivelul din țara noastră și din Cehia, au mai fost înregistrate tot în țări din Estul Europei: în Estonia, Lituania, Bulgaria, Ungaria și Bulgaria.

Cel mai scump hectar de teren arabil se găsește în Olanda: în medie, 69.632 euro, la nivelul anului 2019. 

Luxemburg și Italia s-au clasat pe locul al doilea, respectiv al treilea.

Cel mai ieftin teren arabil se află în Croația: 3.440 euro per hectar, în 2020.

La nivel regional, cele mai mari prețuri pentru terenurile arabile au fost înregistrate în zona Canarias din Spania, cu o medie de 120.477 euro/ha în 2020. Regiunea cu cele mai ieftine terenuri agaricole a fost Ovre Norrland, din Suedia, cu o medie de 1.822 euro/ha,  în 2020.

Terenurile agricole sunt mai scumpe decât pășunile permanente. În aproape toate regiunile pentru care sunt disponibile date, cumpărarea de teren arabil a fost mai costisitoare decât cumpărarea de pășuni permanente

Prețurile anuale de închiriere a unui hectar de teren agricol – arabile sau pajiști permanente – variază, de asemenea, puternic între țări și regiuni în interiorul țărilor.

Cea mai mare chirie pentru terenuri agricole este în Italia, cu o medie de 837 euro/ha pe an. Pe locul doi s-a aflat, îndeaproape, Olanda, cu o medie de 819 euro/ha în 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
teren
pret