Klaus Iohannis a promulgat legea care aduce modificări Codului silvic

Klaus Iohannis a promulgat legea care aduce modificări Codului silvic
scris 7 sep 2020

Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea care aduce modificări Codului silvic care instituie pedepse mai mari pentru tăierea de arbori din fondul forestier național și pentru furtul de lemn. Actul normativ prevede și confiscarea vehiculelor folosite la transportarea lemnului tăiat ilegal.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2025, masa lemnoasă recoltată din fondul forestier proprietate publică a statului și din fondul forestier proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale se valorifică preponderent ca lemn fasonat. Începând cu data de 1 ianuarie 2023, cel puțin 50% din masa lemnoasă recoltată din fondul forestier proprietate publică a statului și din fondul forestier proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale se valorifică ca lemn fasonat”, arată actul normativ promulgat de șeful statului, potrivit News.ro.

TC Capital achiziționează o fermă de 6.550 de hectare în Buziaș, tranzacție de 23,5 milioane de euro CITEȘTE ȘI TC Capital achiziționează o fermă de 6.550 de hectare în Buziaș, tranzacție de 23,5 milioane de euro

De asemenea, tăierea fără drept, de arbori din fondul forestier național, indiferent de forma de proprietate, constituie infracțiune silvică și se pedepsește după cum urmează:

„a) cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de până la 5 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei;

b) cu închisoare de la un an la 3 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este cuprins între limita prevăzută la lit, a) și de cel mult 20 de ori mai mare decât prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei;

c) cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puțin 20 de ori mai mare decât prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei”, conform sursei citate.

Sunt prevăzute sancțiuni și chiar pedeapsă cu închisoarea și pentru furtul de arbori doborâți sau rupți de fenomene naturale.

„Furtul de arbori doborâți sau rupți de fenomene naturale ori de arbori care au fost tăiați ori scoși din rădăcini, din păduri, perdele forestiere de protecție, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire și din vegetația forestieră din afara fondului forestier național, precum și al oricăror altor produse specifice ale fondului forestier național constituie infracțiune și se pedepsește după cum urmează:

a) cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de până la 5 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei;

b) cu închisoare de la un an la 3 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este cuprins între limita prevăzută la lit.a) și de cel mult 20 de mai mare decât prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei;

c) cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puțin 20 de ori mai mare decât prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei”, potrivit surse menționate.


Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 metri cubi, neînsoțite de documentele specifice de transport constituie infracțiune și se sancționează cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an și cu confiscarea materialelor lemnoase care fac obiectul transportului, mai prevede legea promulgată de președintele Iohannis.

Totodată, sunt supuse confiscării mijloacele de transport materiale lemnoase și orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârșirea infracțiunii.

Actul normativ mai prevede că prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă este aprobat prin lege, pentru o perioadă de 5 ani, la propunerea autorității publice centrale care răspunde de silvicultură. Pentru fondul forestier proprietate publică nu se plătesc taxe și impozite, potrivit sursei citate.
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, se aprobă prin ordin al autorității publice centrale care răspunde de mediu metodologia de derulare a procedurii de evaluare de mediu pentru amenjamantele silvice prevăzute în Codul silvic.

De asemenea, „în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, licitațiile publice pentru executarea prestărilor de servicii de exploatare forestieră se realizează potrivit metodologiei privind licitațiile publice pentru executarea prestărilor de servicii de exploatare forestieră, aprobată prin hotărâre a Guvernului prevăzută la alin. (4) al art. 60 din Legea nr. 46/2008 Codul silvic, republicată și modificările și completările ulterioare precum și cu modificările și completările aduse prin prezenta lege”.

Tot în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, normele metodologice de solicitare, calcul și acordare a compensațiilor și despăgubirilor prevăzute de Legea 46/2008 Codul silvic sunt aprobe prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorității publice centrale care răspunde de protecția mediului.

Pe 19 august, Camera Deputaților a adoptat decizional proiectul de lege care aduce modificări Codului silvic și a în aceeași zi a fost trimis la promulgare.

viewscnt
Afla mai multe despre
klaus iohannis
cod silvic