Mâncăm mult și nesănătos: 100 kg de pâine și 40 kg de cartofi pe an

Mâncăm mult și nesănătos: 100 kg de pâine și 40 kg de cartofi pe an
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 5 oct 2015

Un român mănâncă, în medie, într-un an, în jur de 100 de kilograme de pâine, mai mult decât dublu decăt standardele impuse de o alimentație sănătoasă, și 40 de kilograme de cartofi, aceastea fiind cele două alimente de bază, alături de carne și preparate de carne, cu o medie de 51,5 kilograme pe an, reiese din datele Institutului Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pâinea și produsele de franzelărie reprezintă unul din alimentele de bază pentru toate categoriile de gospodării din România. Consumul mediu lunar a fost, anul trecut, de 8,33 kg/persoană, însemnând anual 100 kg/persoană.

"Consumul de pâine este mare, este uriaș, dublu decât cel zilnic recomandat pentru o dietă sănătoasă, mai ales dacă e vorba de pâine albă. E mult peste media europeană. Zilnic ar trebui să consumăm în jur de 125 de grame de pâine neagră", a declarat pentru Profit.ro Lygia Alexandrescu, doctor nutriționist acreditat CIO (Comitetul Internațional Olimpic).

Românii mănâncă, în medie, 3,25 kilograme de carne proaspătă pe lună, iar împreună cu preparatele din carne se ajunge la o cantitate de 4,29 kilograme lunar, ceea ce înseamnă 51,5 kg/persoană pe an, sub media europeană.

"La carne, chiar dacă suntem sub media europeană, este bine cât se consumă, având în vedere aportul necesar zilnic", a explicat nutriționista.

Consumul de lapte a fost, anul trecut, de 5,79 litri/persoană. Cel mai mult s-a consumat lapte în gospodăriile de agricultori (6,77 litri/persoană), iar cel mai puțin în cele de șomeri (4,38 litri/persoană).

La capitolul brânzeturi și smântână, cel mai mult le preferă pensionarii (1,44 kg de persoană pe lună), și cel mai puțin șomerii (1,12 kg).

"Se consumă foarte puțin lapte și produse lactate, adică 50 de grame de brânză pe zi, ceea ce este foarte puțin. Avem nevoie de calciu. Ar trebui un consum dublu atât de brânzeturi, cât și de lapte", apreciază Lygia Alexandrescu.

Cartoful este un aliment care se consumă în cantități relativ apropiate în toate categoriile de gospodării. Pe ansamblul gospodăriilor, în anul 2014, consumul mediu lunar pe o persoană a fost de 3,31 kg, adică aproape 40 de kilograme pe an. Lucrătorii pe cont propriu, agricultorii și pensionarii depășesc ușor acest nivel.

Nutriționista spune că aportul adus de cartofi în alimentația românilor este, teoretic, unul corect, cantitativ vorbind, însă în contextul excesului de pâine, este mare.

Românii mănâncă destul de mult și legume și conserve din legume (7,73 kilograme pe lună). În schimb, aportul de fructe este relativ scăzut, ajungând la o medie de 3,57 kg pe lună.

"La legume stăm bine, peste media europeană, dar mai e încă loc. La fructe, însă, e jale. Suntem la o treime din aportul de fructe pe care trebuie să le consumăm", a arătat nutriționista.

Aceasta a adăugat, în concluzie, că românii mănâncă dezechlibrat și neconform cu piramida alimentară.

"Dieta românului este orientată spre un exces de carbohidrați, dar aportul de proteine din lactate și carne, precum și cel de enzime din fibre și fructe, este deficitar", a mai spus ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
consum
romani
fructe
legume
paine