Milioane de găini ar putea fi sacrificate în Olanda, în urma contaminării ouălor cu insecticid, pentru care a fost acuzată și România

Milioane de găini ar putea fi sacrificate în Olanda, în urma contaminării ouălor cu insecticid, pentru care a fost acuzată și România
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 aug 2017

Milioane de găini ar putea fi sacrificate în Olanda, în urma contaminării ouălor cu insecticid, a anunțat organizația fermierilor olandezi LTO, în timp ce Belgia a promis luni transparență totală, după ce s-a aflat că ar fi știut de situație din iunie, dar a ținut-o secretă, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Supermarketuri din Germania, Olanda, Belgia, Suedia și Elveția au retras milioane de ouă de pe rafturi, după ce s-a aflat că ar fi contaminate cu fipronil, o substanță potențial periculoasă pentru oameni, arată news.ro.

Organizația fermierilor olandezi LTO a declarat că mai multe milioane de găini ar putea fi sacrificată la 150 de companii din țară, în condițiile în care 300.000 au fost tăiate deja.

Un purtător de cuvânt al LTO a declarat duminică seară că animalele „trebuie eliminate, din cauza contaminării”.

VIDEO Putin, la pescuit în Siberia CITEȘTE ȘI VIDEO Putin, la pescuit în Siberia

Între timp, ministrul belgian al Agriculturii, Denis Ducarme a declarat că a ordonat Agenției pentru Securitate Alimentară (AFSCA) din țară să raporteze până marți de ce nu a alertat statele învecintate în legătură cu situația, până pe 20 iulie, deși știa din iunie despre contaminarea cu fipronil.

În fața presiunii exercitate de Germania și Olanda, Ducarme a promis „transparență totală”. El a precizat că va discuta telefonic cu omologii săi în următoarele zile.

Oficialul a adăugat că produse de la 57 de ferme avicole belgiene – aproximativ un sfert din totalul din țară – au fost blocate, ca măsură de precauție.

Sâmbătă, oficialii belgieni au admis că au ținut problema secretă și nu au activat sistemul de alertă alimentară al UE, dar au susținut că au luat această decizie pentru că o anchetă pentru fraudă este în curs.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Anna-Kaisa Itkonen, a declarat că nu poate comenta întârzierea de raportare din partea Belgiei, „pentru că o anchetă penală este în curs”. Germania a cerut o explicație din partea Belgiei.

Fipronil este folosit în produsele veterinare pentru a combate puricii, păduchii și căpușele. Însă UE interzice folosirea sa pentru tratarea animalelor destinate consumului uman, precum găinile.

În cantități mari, insecticidul este considerat „cu un grad moderat de periculozitate” și poate afecta rinichii, ficatul și tiroida oamenilor, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

FOTO Comercianții de pepeni vor fi obligați să expună la locul de vânzare un afiș special pentru clienți CITEȘTE ȘI FOTO Comercianții de pepeni vor fi obligați să expună la locul de vânzare un afiș special pentru clienți

Potrivit primelor informații ale anchetei, substanța toxică a fost introdusă în fermele avicole de o companie olandeză, Chickfriend, pentru tratarea păduchilor roșii, un parazit care afectează găinile.

Insecticidul ar fi fost cumpărat în 2016 de firma olandeză Chickfriend, alături de furnizorul belgian Poultry Vision, de la compania românească Farmavet, potrivit unei facturi publicate de The Black Sea. Informația nu a fost confirmată oficial.

Astfel, potrivit sursei amintite, compania olandeză ar fi cumpărat 3.000 de litri de Fiprocid, insecticid ce ar fi produs de compania Pasteur România, pentru suma de 108.000 euro.

Acest insecticid conține, în proporție de 10%, ingredientul activ Fipronil, potrivit The Black Sea.

Ulterior, ar fi fost solicitată o cantitate mai mare, însă nu este clar dacă această tranzacție a mai avut loc.

viewscnt
Afla mai multe despre
olanda
oua