Ministerul Agriculturii deschide noi sesiuni de depunere a proiectelor de aproape 40 milioane euro

Ministerul Agriculturii deschide noi sesiuni de depunere a proiectelor de aproape 40 milioane euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 aug 2019

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat miercuri lansarea, în perioada 19 august 2019 – 31 ianuarie 2020, a sesiunii de depunere a cererilor de finanțare pentru submăsura ”Investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol”, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014- 2020, precum și a sesiunii de depunere a proiectelor aferente componentelor din cadrul submăsurii ”Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale Grupurilor de Acțiune Locală” – PNDR 2014-2020, având alocate circa 40 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, în ceea ce privește ”Investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol”, alocarea financiară pentru sesiunea continuă anuală de depunere proiecte este de 26,8 milioane euro, scrie News.ro.

CONFIRMARE Loteria bonurilor fiscale va fi schimbată CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Loteria bonurilor fiscale va fi schimbată

Investițiile sprijinite în cadrul acestei submăsuri sunt destinate întreprinderilor de prelucrare și comercializare a fructelor și marketingul produselor din fructe pentru: modernizarea și crearea de unități de procesare; introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse și procese tehnologice; creșterea valorii adăugate a produselor din sectorul pomicol; îmbunătățirea controlului intern al calității; creșterea numărului de locuri de muncă.

Pragul minim de selecție al proiectelor aferente este de 10 puncte.

”Solicitanții eligibili pentru sprijinul acordat prin submăsura 4.2a sunt întreprinderile (microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, conform Legii 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii precum și întreprinderi mari, cooperativele și grupurile de producători care realizează investiții corporale și necorporale pentru procesarea și marketingul produselor agricole”, precizează Ministerul Agriculturii.

Depunerea cererilor de finanțare pentru submăsura 4.2 a se va face on-line începând cu data de 19 august. Termenul limită de depunere pentru sesiunea de cereri de proiecte aferente submăsurii este de 31 ianuarie 2020.

FOTO Scandal pe A1 Lugoj - Deva. Ministrul Transporturilor deschide cu forța traficul pe Lotul 4, deși spaniolii de la COMSA nu acceptă intrarea pe Lotul 3 CITEȘTE ȘI FOTO Scandal pe A1 Lugoj - Deva. Ministrul Transporturilor deschide cu forța traficul pe Lotul 4, deși spaniolii de la COMSA nu acceptă intrarea pe Lotul 3

De asemenea, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că în perioada 19 august 2019 – 31 ianuarie 2020 se vor desfășura sesiuni de depunere a proiectelor aferente componentelor A și B din cadrul submăsurii 19.3 - Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale Grupurilor de Acțiune Locală – PNDR 2014-2020.

Componenta A presupune asistență tehnică pregătitoare pentru proiectele de cooperare ale GAL-urilor selectate, iar componenta B implică implementarea activităților de cooperare ale Grupurilor de Acțiune Locală.

Pentru această sesiune, alocarea disponibilă aferentă componentei A este de 3,224 milioane euro, iar pentru componenta B de 9,274 milioane euro.

Pentru a beneficia de sprijin privind asistența tehnică pregătitoare pentru proiectele de cooperare Grupurile de Acțiune Locală trebuie să demonstreze că au în vedere implementarea unui proiect concret de cooperare, ceea ce presupune identificarea obiectivelor și a tipului de proiect.

În ceea ce privește componenta B, sprijinul poate fi acordat doar cu condiția ca acțiunile de cooperare să contribuie la atingerea obiectivelor Strategiei de Dezvoltare Locală.

Altfel, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a mai anunțat miercuri că producătorii/procesatorii de produse agroalimentare că pot solicita, online, eliberarea atestatului pentru produse tradiționale în conformitate cu prevederile Ordinului comun  nr. 724/2013 al ministrului Agriculturii, al ministrului Sănătății și al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, prin intermediul versiunii web a CPAC – Catalogul Produselor Alimentare Certificate.

Pe site-ul Ministerului Agriculturii a fost creat un buton la Secțiunea Industrie Alimentară care redirecționează utilizatorul către platforma de depunere on-line.

Astfel, producătorii/procesatorii care doresc să fie atestați și în același timp să fie listați în aplicația mobilă CPAC, vor avea la dispoziție un instrument dezvoltat de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Prin intermediul versiunii web CPAC, producătorii români pot transmite solicitări de atestare a unor noi produse înregistrate pe scheme de calitate naționale, își vor putea vizualiza cererile transmise (împreună cu toate documentele anexate), pot transmite spre validare solicitările (împreună cu documentele anexate), iar angajații din cadrul Direcțiilor Agricole Județene (DAJ) pot vizualiza și descărca toate documentele aferente solicitărilor primite.

Versiunea web CPAC va ușura atât solicitarea, cât și obținerea atestatului de produs tradițional. Toate produsele care au primit atestate pe schema de calitate națională, din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, vor putea fi vizualizate, în mod automat, și în aplicația CPAC pentru dispozitive mobile.

Până în prezent, aplicația CPAC include 1.093 de produse.

Aplicația mobilă CPAC a fost lansată anul trecut, la începutul lunii noiembrie. Prin intermediul aplicației, agenția promovează și sprijină consumul produselor atestate la nivel național (produse tradiționale, montane, cu rețetă consacrată) și la nivel european (produse cu denumire de origine protejată – DOP sau cu indicație geografică protejată – IGP).

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul agriculturii