Ministerul de resort preia în pază toate pădurilor nepăzite

Ministerul de resort preia în pază toate pădurilor nepăzite
scris 21 iul 2017

Ministerul Apelor și Pădurilor anunță că de vineri începe demersurile pentru preluarea în pază a tuturor pădurilor nepăzite, indiferent de forma de proprietate, precizând că suprafață totală de pădure care va beneficia de pază este peste 450.000 de hectare. Pentru pădurile cu o suprafață mai mică de 30 de hectare, costurile pentru pază vor fi suportate de la bugetul de stat, iar pentru suprafețele mai mari de 30 de hectare serviciile de pază vor fi plătite de către proprietar.

Ministerul Apelor și Pădurilor spune că demersurile vor fi făcute prin gărzile forestiere, împreună cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva și cu ocoalele silvice de regim, măsura fiind prevăzută în noul Cod Silvic, care intră în vigoare începând de vineri, arată news.ro.

Potrivit sursei citate, suprafață totală de pădure care va beneficia de pază este peste 450.000 de hectare, iar motivele pentru care această suprafață a fost nepăzită până acum sunt legate de litigii sau de necunoașterea proprietarului, situație în care ocolul silvic nu a avut cu cine să încheie contractul de servicii, sau de dimensiunea redusă a suprafețelor, care nu generează profit și astfel proprietarii nu și-au permis plata serviciilor de pază.

FOTO Numărul corporatiștilor plecați în vacanță în zone ecoturistice s-a dublat. Plătesc și 200 euro pe zi și se relaxează călărind, pedalând, mergând cu caiacul sau observând animale din foișor CITEȘTE ȘI FOTO Numărul corporatiștilor plecați în vacanță în zone ecoturistice s-a dublat. Plătesc și 200 euro pe zi și se relaxează călărind, pedalând, mergând cu caiacul sau observând animale din foișor

”S-a dovedit că aceste suprafețe, fiind nepăzite, sunt țintele preferate ale hoților și surse predilecte pentru tăierile ilegale. Ca parlamentar, anul acesta am modificat Codul Silvic și am introdus noi prevederi importante, printre care și aceasta. Odată cu intrarea în vigoare a legii, ca ministru, am șansa să o pun în aplicare. Și vă garantez că vom mobiliza toate resursele din teritoriu, astfel încât niciun metru pătrat de pădure din România să nu mai rămână nepăzit”, spune ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană

Pentru pădurile cu o suprafață mai mică de 30 de hectare, costurile pentru pază sunt suportate de la bugetul de stat și vor fi plătite direct ocolului silvic care prestează serviciile. Această prevedere se regăsea și în vechea formă a Codului Silvic, însă era aplicabilă doar pentru pădurile cu proprietar cunoscut. Noua formă a Codului permite asigurarea serviciilor de pază și pentru pădurile cu proprietar necunoscut sau pentru care nu s-a stabilit încă succesiunea.

În plus, devine obligatorie preluarea în pază și a suprafețelor mai mari de 30 de hectare, care nu au contracte de servicii silvice încheiate. Aceste suprafețe vor fi preluate în pază automat de către ocoalele silvice, iar contravaloarea serviciilor va fi facturată către proprietar/succesorul în drepturi.

Ministerul Apelor și Pădurilor mai spune că tot acum intră în vigoare și prevederi prin care se va asigura cu prioritate lemn de foc pentru populație, fiind vorba despre lemnul rezultat din lucrări de îngrijire.

"Evitarea unei crize a lemnului de foc, precum cea de iarna trecută, prin asigurarea cu prioritate pentru populație reprezintă un alt obiectiv asumat de acest Guvern. Până acum, lemnul de foc se comercializa pe picior către agenți economici, care îl revindeau populației la prețuri exorbitante, cu marje importante de profit. De acum, lemnul de foc va fi vândut direct populației, la prețuri decente, accesibile, în baza solicitărilor înregistrate la primării. Reparăm, astfel, actul de guvernare iresponsabil de anul trecut din domeniul pădurilor, care a pus în dificultate mii de familii de români, pe timp de iarnă”, susține Doina Pană.

Cetățenii trebuie să depună solicitările la primăriile pe suprafața cărora este amplasată administrat de ocolul silvic de stat. Lemnul de foc se valorifică prin vânzare directă, iar cumpărătorul acestuia nu are dreptul de a-l revinde, în caz contrar se confiscă, fiind considerat de proveniență ilegală, adaugă sursa citată. 

viewscnt
Afla mai multe despre
paduri
paza