Ministrul Agriculturii, explicații în cazul Lactate Brădet: Sper că nu a fost afectat grav un producător, dar poate am salvat viața unor copii

Ministrul Agriculturii, explicații în cazul Lactate Brădet: Sper că nu a fost afectat grav un producător, dar poate am salvat viața unor copii
scris 3 mar 2016

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, consideră că informația privind identificarea bacteriei E-coli a prezentat-o în mod absolut transparent și că a decis să divulge public numele producătorului pentru a evita alte îmbolnăviri, în condițiile în care lotul de 25 de kilograme de brânză contaminată cu E-coli nu se mai regăsea nici la fabrică, nici la unitățile de comercializare.

”Referitor la situația rezultată în urma depistării lotului de brânză contaminată cu E-coli, precizez următoarele: Am dat informația în mod absolut transparent. De fapt, ceea ce mi se impută acum este prea marea transparență de care am dat dovadă. Poate am greșit, poate nu. Pe de altă parte, informația era deja cunoscută în mass-media, jurnaliștii necerându-mi decât confirmarea ei. Alte persoane avuseseră deja grijă să o dea, «pe surse» cum se spune, înainte. Eu o să vă spun cum se vede situația de la mine și de ce am decis să fiu atât de transparent", a scris ministrul pe pagina personală de Facebook.

Patronul Lactate Brădet: Sunt convins că am luat toate măsurile pentru a evita orice contaminare CITEȘTE ȘI Patronul Lactate Brădet: Sunt convins că am luat toate măsurile pentru a evita orice contaminare

Anterior, șeful Agriculturii a anunțat public numele companiei Lactate Brădet, după ce analizele preliminare ale Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au indicat prezența bacteriei E-coli într-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vacă, produs de firma din Argeș.

"În primul rand, cred că se face o confuzie imensă între valori. Nu cred că putem pune în balanță viața unor copii cu orice altceva. Nu cred că este un mod corect și moral a vedea astfel lucrurile. Desigur, nu există dovada legăturii dintre brânza incriminată și cazurile respective, fiind de datoria Ministerului Sănătății să ducă la capăt ancheta. Însă, din informațiile pe care le aveam când am ieșit public, rezulta că lotul de brânză de 25 kg de la fabrica respectivă nu a mai fost regăsit nici la producător, nici la unitățile de comercializare. Ce înseamnă lucrul acesta? Înseamnă că acea cantitate de brânză se afla în frigiderul oamenilor. Chiar în momentul în care eu făceam declarația, această brânză infestată cu e-coli putea face alte victime! Iar oamenii aceia nu știau ce au în frigider și puteau să le dea copiilor", explică Irimescu.

Irimescu: Bacteria E-coli a fost descoperită în brânza de vaci de la Lactate Brădet din Curtea de Argeș CITEȘTE ȘI Irimescu: Bacteria E-coli a fost descoperită în brânza de vaci de la Lactate Brădet din Curtea de Argeș

"Sper că nu a fost afectat grav un producător, dar poate am salvat astfel viața unor copii, și asta moral îmi dă liniște. În cazul în care ar fi fost afectați alți copii, mi s-ar fi reproșat că am știut numele producătorului și l-am tăinuit", a mai explicat Irimescu.

În urma anunțului prezentat la începutul acestei săptămâni de ministrul Agriculturii prin care numele firmei a fost prezentat public, proprietarul Lactate Brădet, Marius Badea, a anunțat că va închide unitatea, precizând totodată că nu știe dacă societatea își va reveni după acest caz.

viewscnt
Afla mai multe despre
achim irimescu
lactate bradet
marius badea