Noi obligații în piețe pentru păstrarea produselor. Interdicție de funcționare și amenzi în caz de nerespectare

Noi obligații în piețe pentru păstrarea produselor. Interdicție de funcționare și amenzi în caz de nerespectare
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 11 mai 2020

Administratorii piețelor vor fi obligați să dețină depozite frigorifice cu atmosferă controlată pentru păstrarea de către producătorii agricoli a legumelor șt fructelor în condiții optime. În caz, contrar nu vor putea închiria și desfășura activități în piețel respective, urmând a fi amendați cu până la 15.000 lei. Depozitele ar urma să fie finanțate, însă, de la buget.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Măsura este propusă, într-un proiect legislativ, de către mai mulți deputați PSD, printre care președintele comisiei pentru industrii și servicii, Iulian Iancu, președintele comisiei pentru muncă, Adrian Solomon, fostul ministru al Economiei Dănuț Andrușcă și fostul ministru al Justiției și actual vicepreședinte al Camerei Deputaților, Florin Iordache.

Aceștia îi justifică propunerea prin necesitatea ca, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, producătorii agricoli să beneficieze de toate resursele pentru a-și putea comercializa produsele autohtone.

Din nou gând rău pentru cormorani CITEȘTE ȘI Din nou gând rău pentru cormorani

”Mai mult ca niciodată, producătorii agricoli au nevoie de a fi susținuți, atât financiar, dar îndeosebi din punct de vedere logistic pentru a-și putea comercializa produsele legumele și în piețele agroalimentare, în condiții optime, inclusiv de a beneficia de depozite frigorifice cu atmosferă controlată în cadrul piețelor”, arată inițatorii.

Prin urmare, proiectul prevede că: ”Administratorii piețelor sunt obligați să dețină depozite frigorifice cu atmosferă controlată pentru păstrarea de către producătorii agricoli a legumelor șt fructelor în condiții optime”.

Sumete necesare pentru finanțarea construcției depozileor frigorifice cu atmosferă controlată vor fi asigurate ”de la bugetul de stat, din fonduri europene sau din fonduri legal constituite, prin depunerea de proiecte, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”.

Închirierea și desfășurarea activităților în spații ce nu dețin depozite frigorifice cu atmosferă controlată va fi interzisă, conform proiectului, care stabilește și amenzi, între 8.000 lei și 15.000 lei, pentru nerespectarea acestor prevederi de către administratorii piețelor.

Definiția materialului lemnos, schimbată în Codul Silvic pentru a combate tăierile ilegale CITEȘTE ȘI Definiția materialului lemnos, schimbată în Codul Silvic pentru a combate tăierile ilegale

În termen de 30 de zile de la data intrarea în vigoare a legii, Ministerul Agriculturii ar urma să emită ordin pentru aprobarea finanțării măsurilor prevăzute, iar obligașia dotării piețelor cu astfel de depozite va intra în vigoare la 180 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Proiectul urmează să fie suspus dezbaterii și votului Parlamentului în perioada următoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
piețe
depozit
frigorific
administrator
amenda
proiect
lege
psd
parlament