Noi reglementări contractuale și condiții financiare pregătite pentru activitățile sanitar-veterinare, în contextul epidemiei de pestă porcină

Noi reglementări contractuale și condiții financiare pregătite pentru activitățile sanitar-veterinare, în contextul epidemiei de pestă porcină
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 4 nov 2018

Contractele de concesiune încheiate de ANSVSA vor fi uniformizate și vor avea o durată de 5 ani, cu stabilirea unui număr minim de animale mari pentru un contract, conform unei propuneri legislative. Medicii veterinari de liberă practică vor beneficia totodată de o sumă lunară pentru supravegherea epidemiologică a zonelor în care profesează, având în vedere recenta criză de pestă procină africană. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Inițiaitiva legislativă este susținută de parlamentari de la putere și opoziție, care intenționează să o adopte în regim de urgență.

Un argument invocat pentru această urgență constă în faptul că în acest moment, pentru realizarea unor activități sanitar-veterinare, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a încheiat la nivel județean două tipuri de contracte: contracte de concesiune a căror valabilitate expiră în anul 2021, dar și contracte de prestări servicii cu acord cadru pentru 4 ani de zile. Pentru toate contractele de concesiune ANSVSA plătește tarife aprobate prin hotărâre a Guvernului, iar pentru contractele de prestări servicii plătește prețul ofertat de către prestator.

Autorii proiectului de lege susțin că astfel există o ”discrepanță enormă” între tarifele celor două tipuri de contracte, fiind pusă la îndoială calitatea actului medical-veterinar în cazul contractelor de prestări servicii.

Prin urmare, proiectul propune ca ANSVSA să încheie doar contracte de concesiune care să aibă o durată de 5 ani.

EXCLUSIV CONFIRMARE Pesta porcină blochează o mare afacere: Tranzacția prin care fondul de investiții Polaris voia să cumpere al doilea mare producător de carne de porc din România cade CITEȘTE ȘI EXCLUSIV CONFIRMARE Pesta porcină blochează o mare afacere: Tranzacția prin care fondul de investiții Polaris voia să cumpere al doilea mare producător de carne de porc din România cade

Inițiaitorii mai reclamă că în anul 1999, când au fost concesionate medicilor veterinari de liberă practică anumite activități sanitar-veterinare, s-a ținut cont de exploatațiile de animale de pe teritoriile aferente circumscripțiilor sanitare veterinare de asistență. Între timp, însă, numărul de animale din anumite circumscripții sanitare veterinare a scăzut foarte mult și cum medicii veterinari nu mai doresc să încheie contracte, teritorii întregi din România rămân nesupravegheate epidemiologic de către ANSVSA.

Proiectul oferă autorităților posibilitatea reorganizării teritoriilor contractate, astfel încât sa se asigure un număr minim de 600 de animale mari pentru un contract, iar exploatațiile nonprofesionale să se regăsească pe teritoriiie unor comune și/sau orașe de pe o rază de maximum 30 de kilometri.

În privința contractelor cu medicii veterinari de liberă practică, autorii proiiectului arată că ANSVSA impune anumite condiții obligatorii care nu sunt remunerate și pentru care medicii veterinari suportă cheltuieli din propriul buzunar. Astfel ed activități sunt: transportui probelor, ridicarea produselor și tipizatelor necesare, formarea profesională aferentă activităților contractate, consilierea proprietarilor de animale în vederea comunicării informațiilor privind lanțul alimentar, efectuarea catagrafiei animalelor în situații de urgență, participarea ia ședințe de instruire.

Directorul Purcari Wineries va deveni președintele Camerei de Comerț Româno-Britanice CITEȘTE ȘI Directorul Purcari Wineries va deveni președintele Camerei de Comerț Româno-Britanice

”În momentul de față, medicii veterinari de liberă practică eliberează certificate sanitare veterinare pentru animalele destinate sacrificării, iar plata o efectuează proprietarii animalelor. În această situație se încalcă prevederile Directivei 96/93 privind principiile certificării, întrucât există un conflict economic. Acest aspect a fost sesizat de multe ori de către misiunile de audit ale Comisiei Europene, ultima data prin raportul 2018-6477 privind misiunea pentru pesta porcina clasică, fără ca până acum autoritățile române să rezolve situația”, arată inițiatorii propunerii legislative.

Pentru ca toate cheltuielile menționate să fie acoperite și să fie asigurată supravegherea epidemiologică de către medicii veterinari cu contracte pentru realizarea unor activități sanitar-veterinare, este propusă acordarea unei sume lunare de 5.000 de lei fiecărui deținător de contract.

Legislația ar urma să fie modificată în consecință, astfel încât identificarea și înregistrarea animalelor de către medicii veterinari să se efectueze în baza contractelor de prestări servicii încheiate anterior, precum și în baza contractelor de concesiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
medici
veterinari
contract
financiar
stimulent
supraveghere
epidemiologica
proiect
lege
ansvsa