Noul sistem de monitorizare a pădurilor a intrat în teste

Noul sistem de monitorizare a pădurilor a intrat în teste
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 apr 2020

SUMAL 2.0, noul sistem de monitorizare a pădurilor, a intrat în teste începând de luni, anunță Ministerul Mediului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Echipele de operaționalizare a Sistemului Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL) au început testările pentru modulele noului sistem de monitorizare a pădurilor. În testarea noului SUMAL, demarată luni, 27 aprilie 2020, vor fi implicate ocoale silvice și depozite de material lemnos din țară, precum Gărzile Forestiere din România, în etape, până când sistemul va fi extins la nivel național. În faza finală a testării, programată pentru luna iunie, vor fi implicate autoritățile de control care vor avea acces la SUMAL: Gărzile Forestiere, Poliția Română și Agenția Națională de Administrare Fiscală”, a anunțat marți Ministerul Mediului.

„Acum câteva luni, când am preluat mandatul de ministru, noul SUMAL 2.0 era doar un plan bun pentru stoparea tăierilor ilegale, dar care a fost întârziat sistematic și nejustificat de fosta guvernare. Iată că, începând de ieri, planul este deja în acțiune. Am început să-i testăm toate funcțiile, esențiale pentru a scăpa odată pentru totdeauna de tăierile ilegale din pădurile României. Pentru că digitalizarea supravegherii pădurilor din România ne dă posibilitatea să vedem, în timp real, orice mișcare din pădure”, a declarat Costel Alexe, ministrul mediului, apelor și pădurilor, scrie News.ro

Scandal cu terenuri din România - Investitori estonieni au depus plângere penală împotriva băncii suedeze Swedbank CITEȘTE ȘI Scandal cu terenuri din România - Investitori estonieni au depus plângere penală împotriva băncii suedeze Swedbank

Noul SUMAL aduce inovații care ajută, pe de o parte, munca de combatere a tăierilor ilegale dar și simplifică munca lucrătorilor silvici din teren. Astfel, odată cu implementarea SUMAL 2.0, se vor elimina o sumedenie de registre, rapoarte și hărți cerute de lege, multe dintre ele redundante. Estimăm că noile soluții vor reduce birocrația și timpul consumat ineficient cu cel puțin 50% față de situația de astăzi.

”Cu noul SUMAL 2.0 putem urmări, prin coordonate GPS, orice transport de masa lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare. În acest fel, va fi extrem de dificil să mai apară acele escale ilegale realizate cu același aviz. SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum și însemnarea, în pădure, parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea. Mai mult, în noul SUMAL 2.0 se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară. În plus, cantitățile de lemn din depozite vor fi actualizate automat de SUMAL 2.0, fără să mai poată fi făcute uitate alte volume. Cu aceste funcții, dar și cu altele, pădurea românească va fi sub lupă în timp real, iar autoritățile de control vor putea interveni la fiecare alarmă forestieră. Iar acei agenți economici și acei silvicultori care vor o industrie debirocratizată și mai eficace se vor putea bucura de eliminarea unui număr însemnat de documente redundante”, a adăugat ministrul Costel Alexe.

La finalul lunii mai, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va pune în consultare publică proiectul Hotărârii de Guvern care va sta la baza implementării sistemului peste tot în țară, imediat după finalizarea testelor.

„Suntem pe ultima sută de metri, înainte ca sistemul să devină operațional la nivel de țară. Cred că SUMAL, alături de portalul Inspectorul Pădurii, pe care l-am deblocat recent, și care va primi o nouă interfață începând odată noul SUMAL 2.0, dar și alături de decizia extremă pe care am luat-o privind retragerea certificatelor de exploatare pentru cei care sunt prinși că nu respectă legea, precum și de modificările aduse Codului Silvic privind înăsprirea sancțiunilor, sunt măsurile de care România are nevoie pentru a scăpa de abuzurile asupra pădurilor românești”, a afirmat ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a reafirmat vineri că dorește înăsprirea pedepselor pentru exploatarea și transportul ilegal de masă lemnoasă și că poartă discuții cu reprezentanții Parchetului General și ai Ministerului Justiției în acest sens.

"Suntem în discuții cu cei de la Parchetul General, cu cei de la Ministerul Justiției, astfel încât să înăsprim legile din România și toți cei care greșesc să plătească cu vârf și îndesat pentru fiecare crimă pe care o fac cu pădurile României”, a mai spus Alexe.


Ministrul Mediului a precizat că a dat totodată un ordin de ministru conform căruia se suspendă atestatul de exploatare sau de transport tuturor celor care taie sau transport ilegal masă lemnoasă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
sumal 2.0
ministerul mediului
monitorizare paduri