Orban: Interdicția exportului de cereale este temporară. Va înceta după asigurarea stocurilor interne

Orban: Interdicția exportului de cereale este temporară. Va înceta după asigurarea stocurilor interne
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 15 apr 2020

Premierul Orban a declarat miercuri că decizia de a interzice exporturile de produse agricole este temporară și va înceta după ce vor fi achiziționate stocurile interne pentru securitatea alimentară a populației.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

De ce este important: Ordonanța Militară nr. 8, din 9 aprilie, a interzis exportul pentru grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină, soia, floarea-soarelui, zahăr, produse brutărie-patiserie, ulei.

”Măsura interdicției la export nu poate fi decât o măsură temporară, iar motivația acestei măsuri ține de asigurarea securității alimentare a României. Nu putem lipsi românii de pâinea de pe masă nu mai pentru că e o conjunctură de piață care stimulează pe mulți să exporte. Sigur, se vor relua exporturile, dar întâi să ne asigurăm că avem în rezervele de stat cantitățile necesare, iar aici va trebui să ne mișcăm foarte repede”, a declarat Orban, care a solicitat miniștrilor de resort să realizeze achiziițile de urgență, la grâu și porumb, pentru rezerva de stat.

Ordonanța Militară 8: Pentru producătorii de cereale ruși, mumă, pentru cei români, ciumă CITEȘTE ȘI Ordonanța Militară 8: Pentru producătorii de cereale ruși, mumă, pentru cei români, ciumă

Declarația premierului vine după ce Comisia Europeană și-a exprimat dezaprobarea față de decizia României de a interzice exporturile de produse agricole, adăugând că va analiza impactul pe care această interdicție îl va avea asupra schimburilor comerciale în interiorul pieței unice, transmite Bloomberg.

Profit.ro a relatat că patru nume din topul celor mai mari zece exportatori de cereale din România reprezintă companii din Statele Unite, în clasament mai fiind incluși jucători de profil din Elveția (2), Germania, Liban, România, precum și China, care deține de altfel locul 1 din punct de vedere al volumului de business.

PSD susține extinderea interdicției de a exporta cereale și propune interzicerea exportului de lemne. Comisia Europeană tocmai a criticat decizia Guvernului CITEȘTE ȘI PSD susține extinderea interdicției de a exporta cereale și propune interzicerea exportului de lemne. Comisia Europeană tocmai a criticat decizia Guvernului

Măsura nu afectează schimburile intracomunitare dacă este vorba despre consumul intern al unui stat din UE sau Spațiul Economic European.

Conform estimărilor firmei UkrAgroConsult, România, al doilea exportator de grâu din UE, a recoltat deja și a vândut mare parte din recoltă în acest moment al sezonului agricol. Mai puțin de 1% din exporturile UE vor fi afectate.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
export
interdictie
psd
serna nicolae
guvern
lemne
masa lemnoasa
proiect
lege
comisia europeana