Paradoxul agriculturii: Românii o consideră importantă, dar foarte puțini ar lucra în acest sector. „Există ideea că a fi agricultor este o rușine, un eșec în viață, o ocupație pentru cei fără carte."

Paradoxul agriculturii: Românii o consideră importantă, dar foarte puțini ar lucra în acest sector. „Există ideea că a fi agricultor este o rușine, un eșec în viață, o ocupație pentru cei fără carte."
scris 7 mai 2019

Agricultura este apreciată de majoritatea românilor ca având un rol esențial în economie, chiar dacă impactul este în scădere, dar foarte puțini se gândesc să lucreze în domeniu, iar 1 din 2 părinți nu și-ar încuraja copilul să învețe la un liceu agricol, considerând că nivelul de pregătire asigurat în astfel de unități este unul slab.

Astfel, peste 70% dintre români - din categoria utilizatorilor de Internet de vârstă majoră - nu ar lucra în agricultură, chiar dacă mai mult de jumătate (64%) consideră că rolul agriculturii în România este unul esențial sau important. După părerea a peste o treime dintre cei intervievați, lucrătorii în agricultură nu au nevoie de prea multă carte, fiind suficiente 4 clase, gimnaziul sau cel mult o școală profesională, conform unui sondaj online comandat de World Vision România, la care au participat, în luna martie, peste 3.400 de respondenți.

7 din 10 respondenți nu iau în considerare posibilitatea de a lucra în domeniul agriculturii. Dintre cei care lucrează sau s-au gândit că ar exista pentru ei o posibilitate de a se angaja în domeniul agriculturii, 40,69% consideră atractivă meseria de horticultor, 33,33% consideră și meseria de apicultor ca fiind atractivă și 27,07% preferă peisagistica.

EXCLUSIV Bayer pregătește apariția unui gigant, dar atenționează: 2019 pare a fi un an foarte dificil pentru fermierii români, există un deficit important de apă. Agricultura - afacere riscantă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bayer pregătește apariția unui gigant, dar atenționează: 2019 pare a fi un an foarte dificil pentru fermierii români, există un deficit important de apă. Agricultura - afacere riscantă

Însă profesia de agricultor include, în prezent, pe lângă clasicele meserii de silvicultor, îngrijitor de animale, agronom și alte meserii nu doar atractive, dar și profitabile, precum: șef de fermă, tehnician veterinar, apicultor, mecanic agricol, horticultor, tehnician agroturism, tehnician industrie alimentară, tehnician protecția plantelor, tehnician agricultură ecologică și chiar inginer genetician, specialist în gastronomie sau enolog.

„Agricultura este unul dintre puținele sectoare ale economiei care pune țara noastră în fruntea topurilor europene, datorită producțiilor de cereale și plante oleaginoase, România fiind chiar liderul european în producția de miere (2015). Cu toate acestea, doar o treime din respondenți consideră că agricultura are un rol esențial în economia națională. O posibilă explicație ar fi că de mulți ani agricultura a fost asociată cu producția primară, la fel cum, prin extensie, a fi agricultor este o rușine, un eșec în viață. Astfel se justifică faptul că foarte mulți respondenți, mai bine de două treimi, nu iau în considerare posibilitatea de a lucra în domeniul agriculturii”, spune Crenguța Bărbosu, manager program  agricultură și dezvoltare rurală World Vision România.

Peste trei sferturi dintre cei care lucrează sau ar lucra în agricultură (76,85%), și-ar dori să-și desfășoare activitatea/meseria aleasă în calitate de antreprenor.

O treime dintre respondenți sunt de părere că nivelul de pregătire educațională necesar pentru a lucra în domeniul agricol este liceul agricol (36,8%); 1 din 10 crede că o școală profesională în domeniu este suficientă. În același timp, 16,99% consideră că școala gimnazială este de ajuns pentru a putea activa în acest domeniu. 11,18% dintre respondenți sunt de părere că nivelul de educație poate fi unul și mai redus - fiind suficiente doar 4 clase.

36,16% dintre români consideră că nivelul de educație oferit elevilor în liceele agricole este unul slab și, într-un procentaj mai mic, de 34,3%, consideră că educația oferită în aceste licee este una bună. La extreme, 14,1% consideră nivelul de educație unul foarte slab și doar 5,69% îl consideră foarte bun.

VIDEO&FOTO Delta Dunării poate fi explorată virtual pe Google Maps. Imagini preluate de pe bicicletă, din barcă sau din căruță CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Delta Dunării poate fi explorată virtual pe Google Maps. Imagini preluate de pe bicicletă, din barcă sau din căruță

Astfel, 1 din 2 români nu și-ar da copilul la liceul agricol - doar 20,2% și-ar îndemna copiii să aleagă această specializare la liceu.

„Așa se explică faptul că multe licee agricole sunt deja desființate, iar cele rămase nu reușesc să atragă elevi la nivelul dorit nici calitativ, nici cantitativ. Aceste date arată că în 2019, în România, agricultura este considerată o ocupație pentru cei care nu au carte. Cu toate acestea, avem nevoie de specialiști în agricultură și de o tânără generație de agricultori. Pentru a schimba aceste percepții, este necesar să vorbim despre liceele agricole și despre agricultură printr-o campanie care să informeze publicul larg că a fi fermier este un lucru de care să te mândrești, nu un eșec în viață. Trebuie să înțelegem că în 2019 a fi agricultor nu înseamnă că faci muncă manuală necalificată la câmp, că agricultura nu înseamnă sapă și lopată, că agricultura nu este sărăcie și nici un domeniu al trecutului, iar meseria de agricultor nu este o meserie inferioară, ci una care aduce valoare în societate”, este de părere Crenguța Bărbosu.

Rezultatele sondajului pot fi extrapolate, cu o minimă marjă de eroare, populației utilizatorilor de Internet din România de vârstă majoră.

viewscnt
Afla mai multe despre
agricultura
sondaj