Peste 600 de focare de pestă porcină, active în întreaga țară

Peste 600 de focare de pestă porcină, active în întreaga țară
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 ian 2020

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 246 de localități din 25 de județe, cu un număr de 609 de focare, în scădere, a anunțat, marți, ANSVSA. Peste 550.000 de porci au fost sacrificați de la apariția virusului în România, fiind acordate despăgubiri în valoare de peste 400 de milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit ANSVSA, în întreaga țară sunt 609 focare de PPA active, dintre care 8 focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații de tip A, scrie News.ro.

”Numărul focarelor active a scăzut cu 14 de la precedenta actualizare. În alte 11 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 551.799 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.558 de cazuri la mistreți”, a anunțat, marți, ANSVSA.

ULTIMA ORĂ Klaus Iohannis a promulgat Legea care prevede dublarea alocației pentru copii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Klaus Iohannis a promulgat Legea care prevede dublarea alocației pentru copii

În total au fost stinse 2.334 de focare.

Până la 06.01.2020 au fost despăgubiți 14.800 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 403.373.620 de lei.

”Evoluția bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. ANSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei”, a mai transmis instituția.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA județeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta porcină africană
ansvsa