Prețul porumbului a explodat în Europa, în contextul blocării porturilor ucrainene

Prețul porumbului a explodat în Europa, în contextul blocării porturilor ucrainene
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 feb 2022

Cotațiile la porumb au înregistrat o nouă creștere semnificativă pe piața europeană, operatorii căutând soluții de rezervă în condițiile în care porturile ucrainene de la Marea Neagră sunt blocate, iar Marea Azov este în continuare închisă pentru navigația navelor, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 12.30 GMT, pe platforma Euronext, tona de porumb cu livrare în luna martie s-a apreciat cu 31,75 euro, până la 321 de euro, iar cea cu livrare în luna iunie s-a apreciat cu 15,75 euro, până la 284 de euro, scrie Agerpres.

Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație

Cotațiile la grâu s-au apreciat și ele, dar într-o măsură mai mică, câștigând 21,25 euro, până la 311,25 euro pe tona de grâu cu livrare în luna martie.

Pe o hartă care arată navigația navelor cargo, publicată de firma Inter-Courtage, se putea constata luni dimineața că "Marea Azov este în continuare interzisă navigației, iar porturile ucrainene sunt de facto blocate".

Operatorii urmăresc modul în care evoluează încărcarea navelor în porturile rusești de la Marea Neagră, precum și în România și Bulgaria.

Însă, piețele sunt în continuare într-o stare de incertitudine când vine vorba de comerțul cu cereale rusești, de eventualele dificultăți logistice și mai ales cu privire la "consecințele sancțiunilor europene care ar putea bloca tranzacțiile", a declarat Sébastien Poncelet, analist la Agritel (Argus Media France).

Dacă în cazul grâului pare posibil, cel puțin pe termen scurt, ca diminuarea livrărilor din Ucraina și Rusia să fie compensată de alte state, în special de Franța, problema în cazul porumbului este una de disponibilitate.

În opinia brokerului Damien Vercambre (de la firma Inter-Courtage) "am intrat într-un proces îndelungat, în condițiile în care Ucraina a fost scoasă din joc pentru o perioadă nedeterminată". Potrivit acestuia, "în acest sezon au mai rămas de exportat 10-12 milioane de tone de porumb din Ucraina, din care o mare parte era destinată Europei. În mod tradițional jumătate din porumbul important de Europa provine din Ucraina".

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

"După China, principalii cumpărători de porumb ucrainean sunt Țările de Jos și Spania, care ar putea să se reorienteze spre porumbul francez", estimează Sébastien Poncelet, care precizează însă că rezervele Franței nu sunt considerabile.

Potrivit analiștilor, piața cerealelor va fi marcată în continuare de volatilitate în funcție de modul în care va evolua pe teren criza ruso-ucraineană.

"Va trebui să luăm cu o mare precauție cotațiile afișate în acest context, cursul evoluând cu mai multe procente în decurs de câteva minute", subliniază analiștii de la Agritel.

viewscnt
Afla mai multe despre
porumb
pret