Producția de miere din acest an, în scădere. Apicultorii solicită un sprijin financiar

Producția de miere din acest an, în scădere. Apicultorii solicită un sprijin financiar
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 aug 2022

Producția de miere din acest an este va fi redusă la 12.000 - 13.000 de tone din cauza secetei, mult sub media unui an bun, cum a fost 2015, când România a fost pe primul loc în Europa cu peste 32.000 de tone de miere, susține președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Producția oscilează de la județ, la județ, în zonele calamitate este până la 70% sau și mai mult compromisă, iar în celelalte s-a făcut undeva între 50-60%. Din perspectiva noastră va fi undeva la 45% din media anuală, pentru că în afară de rapiță, unde oricum au fost ploi, a fost vânt, s-au suprapus cu culesul de nectar și în aceste condiții nu s-au făcut decât cantități reduse. Salcâmul a înghețat aproape 40%-50%, iar aici în vest, la Valea lui Mihai, chiar 70%-80%, deci nu putem vorbi de niște producții, având în vedere și faptul că în pastoral la aceste culesuri se deplasează undeva, în medie, 35%-40 % dintre apicultori și respectiv familii de albine. Ori, raportat la întregul efectiv, sigur că producția pe familia care a stat pe vatră și celelalte este una redusă. Dacă ne comparăm cu un an bun - 2015 de exemplu - când am fost pe primul loc în Europa cu peste 32.000 de tone de miere, acum facem undeva la 12-13.000 de tone", a declarat președintele ACA, scrie Agerpres.

Tesla, acuzată oficial că a promovat în mod fals funcțiile Autopilot și Full Self-Driving ale automobilelor CITEȘTE ȘI Tesla, acuzată oficial că a promovat în mod fals funcțiile Autopilot și Full Self-Driving ale automobilelor

Acesta a precizat că apicultorii au fost nevoiți să stimuleze albinele în luna iulie, în timpul culesului, la fel ca în primăvară, pentru a putea să le mențină " în formă" ca să poată să valorifice. "Acum în luna iulie am simulat ca și cum am fi în septembrie ca să nu moară familiile de albine și am scos bani din buzunar, așa cum am făcut și în primăvară. Unii chiar la cules fiind, au trebuit să meargă cu siropul, pentru că albinele trebuie menținute, cum se zice "în formă", dacă vin vremuri mai bune să poată să valorifice", a explicat șeful ACA.

Potrivit sursei citate, anul acesta cheltuielile apicultorilor vor crește cu 40-50%, cu 100 -150 de lei în plus față de anul trecut, și acest lucru se va vedea în prețul mierii. "Legat de prețul mierii, la achiziții, față de anul trecut, culmea a scăzut și nu există piață anul acesta pentru miere. Adică anul acesta se exportă foarte, foarte puțin, iar piața internă este blocată pentru că a mai rămas ceva miere și din anii trecuți plus că intră miere din Ucraina, necontrolată", a adăugat el.

În aceste condiții, ACA a solicitat Ministerului Agriculturii un ajutor de minimis, de 20 de euro pe familie de albine, ajutor care ar putea veni la rectificare dacă vor exista fonduri suficiente.

"E un haos total pe piață, crescând costurile cu producția, intrând și acea miere la prețuri de dumping, sigur că apicultorii au foarte mult de suferit, iar asta ne-a determinat să solicităm iar un ajutor, un sprijin de minimis. Am depus și săptămâna aceasta, cred că joi, ultima adresă la domnul ministru (ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea n.r.), am trimis luna trecută atât la ministru, cât și la premierul Ciucă, la Guvern, și s-a răspuns de la minister că în măsura în care vor fi fonduri de la rectificare se va ține cont și de acest sector, dar nu avem nicio garanție. Noi am solicitat 20 de euro pe familia de albine și anul trecut, dar s-au dat 5 euro, adică 20 de lei. Acum depinde de ce fonduri sunt. Gândiți-vă că tot sectorul vegetal este compromis și vă dați seama că prima specie afectată este albina. Albina, în comparație cu alte alte specii zootehnice care pot să facă producții cu furajul mutat dintr-un județ în altul, nectarul nu se poate negocia și nu se poate recupera ca să-l folosim ca hrana în producție. Folosim zahărul, tot felul de siropuri și îndulcitori care sunt necesare doar pentru supraviețuire și nu pentru producție", a adăugat președintele ACA.

Pe de altă parte, Fetea a atras a atenția și asupra lipsei contractelor de export, din cauza unor cantități mari de miere rămase de anul trecut pe piața europeană, dar și a unor surogate aduse la prețuri scăzute din Ucraina sau America de Sud.

"Piața este blocată, cum v-am zis, și nici noi la ora asta nu avem, ACA din România, combinatul. Stăm și ne uităm la utilaje, folosim oamenii de la secția de miere la alte activități, pentru că nu sunt contracte de export, zero. Explicația pe care am primit-o de la partenerii noștri, mai ales din Germania, este că au rămas cu cantități de miere de anul trecut, când s-au cumpărat la prețuri mari, plus că se aduce din Ucraina, America de Sud, Mexic, Argentina, și așa mai departe, la prețuri mult mai scăzute și care sunt surogate multe dintre ele, dar piața europeană e mare consumatoare", a adăugat Ioan Fetea.

VIDEO Petre Daea începe din nou războiul împotriva cormoranilor: Mănâncă mai mult pește decât românii CITEȘTE ȘI VIDEO Petre Daea începe din nou războiul împotriva cormoranilor: Mănâncă mai mult pește decât românii

Acesta a anunțat că va organiza în al doilea weekend din luna septembrie ediția de toamnă a Târgului Național al Mierii, pe platforma apicolă din Băneasa.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, cu efective de 1,47 de milioane de familii de albine.

La nivel național, sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

viewscnt
Afla mai multe despre
apiculturi
miere