Prohibiția pentru pescuitul la calcan, prelungită cu o lună. România a reușit, însă, să păstreze cotele de pescuit în Marea Neagră

 Prohibiția pentru pescuitul la calcan, prelungită cu o lună. România a reușit, însă, să păstreze cotele de pescuit în Marea Neagră
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 dec 2015

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a spus la finalul reuniunii Consiliului Agricultură și Pescuit, care a avut loc la Bruxelles, că, în 2016, cotele de pescuit la calcan rămân la același nivel și nu se va introduce o cotă la rechinul-câinele de mare specific Mării Negre. Pentru aceasta, însă, atât România cât și Bulgaria trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

“România a reușit pentru, anul 2016, cu sprijinul colegilor de la Reprezentanța Permanentă a României la Bruxelles, o menținere a cotei de calcan la nivelul de 43,2 tone și neintroducerea unei cote de pescuit la rechinul - câinele de mare specific Mării Negre. Comisia a venit inițial cu propuneri foarte dure și de aici se poate vedea importanța compromisului final adoptat, pentru că propunerea Comisiei Europene (CE) a fost să avem cota zero la calcan, iar la rechinul - câinele de mare să se introducă o cotă de pescuit. În final, după negocieri serioase, am reușit să ajungem la acest rezultat. Toate acestea, desigur, sunt condițíonate de o serie de măsuri tehnice care angajează România și Bulgaria în același timp”, a afirmat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Printre măsurile tehnice se regăsesc reducerea numărului porturilor de debarcare, reducerea numărului de licențe distribuite pentru pescuitul calcanului ori creșterea perioadei de prohibiție pentru pescuitul la calcan. Dacă până acum perioada de prohibiție era între 01 aprilie -31 mai, de acum înainte va fi prelungită cu o lună, deci între 01 aprilie - 30 iunie.

„Concret, inspecțiile pe care Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură le va face vor trebui să fie mult mai riguroase pentru că, de multe ori, CE a reproșat României că pescuitul ilegal reprezintă un procent important și afectează resursa de pește din Marea Neagră, respectiv la calcan și la rechin - câine de mare”, a mai adăugat ministrul la finalul reuniunii.

Ministrul Agriculturii afirmase anterior că închiderea pescuitului pentru România și Bulgaria nu este o soluție, mai ales că „datele transmise în GCFM (The General Fisheries Commission for the Mediterranean) sunt doar cele provenite din România, nu și cele din Turcia sau Bulgaria”.

Irimescu a mai spus că, deși în mod oficial România nu realiza niciodată cota la calcan, cifrele reale erau în unele cazuri și de opt ori mai mari, din cauza capturilor ilegale. „Nu s-a declarat niciodată realizarea cotei de pescuit la calcan, dar se pare că cifrele sunt de opt ori mai mari. Se face pescuit ilegal, însă eu am transmis că măsura (cotă zero n.r.) nu va avea efect dacă se ia doar pentru România și Bulgaria. Bulgaria are oricum o flotă mult mai mare decât România și noi oricum nu prindem decât 20% din calcanul din Marea Neagră, pentru că restul îl prind turcii și ucrainenii”, a mai precizat ministrul Agriculturii.

viewscnt
Afla mai multe despre
achim irimescu
cote de pescuit
marea neagra
romania
bulgaria
comisia europeana