România a înregistrat un deficit în creștere cu 21% în comerțul cu produse agroalimentare

România a înregistrat un deficit în creștere cu 21% în comerțul cu produse agroalimentare
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 dec 2020

România a înregistrat un deficit în comerțul cu produse agroalimentare de 1,24 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului 2020, în creștere cu 21% față de aceeași perioadă din 2019, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, ucb
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Exporturile s-au majorat cu aproape 3%, însumând 5,21 miliarde de euro, însă avansul importurilor a fost de 6%, până la 6,46 miliarde de euro, scrie Agerpres.

EXCLUSIV Pandemia pune în așteptare proiecte hoteliere Continental și Ibis în România de zeci de milioane de euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Pandemia pune în așteptare proiecte hoteliere Continental și Ibis în România de zeci de milioane de euro

Potrivit datelor MADR, cantitatea totală de produse agroalimentare exportate în perioada ianuarie-septembrie 2020 în țările intra și extra comunitare a fost cu peste 4 milioane de tone mai mare față de cea importată, însă România a continuat să exporte materii prime și să aducă din import produse procesate cu valoare adăugată mare.

Astfel, în primele nouă luni din acest, an s-au exportat 12,41 milioane de tone de produse agroalimentare și s-au importat 7,91 milioane de tone.

Carnea de porc ocupă acceași primă poziție ca și în anii trecuți în topul produselor importate de țara noastră, astfel că în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020 au fost aduse aproape 192.000 de tone de carne de porc din statele UE și din țări terțe, pentru care s-au cheltuit 433,17 milioane de euro. Locul al doilea a fost ocupat de produsele de brutărie, patiserie și biscuiți, cu 120.330 de tone în valoare de 262,17 milioane de euro, iar pe poziția a treia, preparatele folosite pentru hrana animalelor: 398.501 tone pentru care s-au cheltuit 236,5 milioane de euro.

Alte produse agroalimentare importate de România în primele nouă luni din acest an au fost: brânză, caș, ciocolată, porumb, cafea etc.

În ceea ce privește exporturile, cele mai mari încasări au fost obținute din livrarea cerealelor în spațiul intra și extra comunitar, pe primul loc situându-se în acest an, la nouă luni, porumbul, cu o valoare de 747,26 milioane de euro și o cantitate de peste 3,89 de milioane de tone. Grâul și meslinul ocupă locul al doilea în topul exporturilor, cu 3,75 milioane de tone și încasări 723,36 milioane de euro, iar țigările de foi, trabucurile și țigaretele au fost exportate în primele nouă luni într-o cantitate de 32.453 tone pentru o sumă de 558,27 milioane de euro.

În top 10 exporturi se mai află semințele de floarea soarelui, orzul, animalele vii din specia ovine/caprine, produsele de brutărie, uleiurile din semințe de floarea soarelui.

România a înregistrat în 2019 un deficit de 1,225 miliarde de euro în comerțul cu produse agroalimentare, în creștere cu peste 8% față de 2018, când s-a cifrat la 1,133 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit
produse agroalimentare
madr