Schema de ajutor pentru producătorii de roșii în sere va continua și în 2019, pentru al treilea an consecutiv. Bugetul pentru acest an

Schema de ajutor pentru producătorii de roșii în sere va continua și în 2019, pentru al treilea an consecutiv. Bugetul pentru acest an
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 feb 2019

Programul de susținere a produsului tomate în spații protejate, prin care au fost acordate subvenții producătorilor din domeniu în ultimii doi ani, va continua și anul acesta, cu un buget alocat de 50de  milioane de euro. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Programul a început în 2017 și a continuat în 2018.

Guvernul a decis miercuri continuarea programului și alocarea unui buget de 50 milioane lei pentru acest ajutor în 2019. 

Conform datelor oficiale, în anul 2017 au beneficiat de program un număr de 8.026 producători agricoli, din care înscriși în ciclul I de producție un număr de 4.397 producători. Suma plătită în anul 2017 a fost de 108,2 milioane lei, echivalentul a 23,5 milioane euro.

Pentru anul 2018 s-au înscris în program 16.550 producători agricoli, din care pentru ciclul I de producție 10.946 beneficiari au fost plătiți cu 151 milioane lei, echivalentul a 32,8 milioane euro. Pentru Ciclul II de producție, care s-a încheiat la 20 decembrie 2018, este estimat un număr de 5.400 beneficiari, ceea ce înseamnă că ajutorul de minimis acordat va fi de circa 16,2 milioane euro.

DOCUMENT Reguli și obligații noi, aprobate de Guvern pentru producătorii și comercianții care iau măsuri de diminuare a risipei alimentare și organizațiile care primesc donații în alimente CITEȘTE ȘI DOCUMENT Reguli și obligații noi, aprobate de Guvern pentru producătorii și comercianții care iau măsuri de diminuare a risipei alimentare și organizațiile care primesc donații în alimente

Cei mai mulți producători beneficiari ai Programului se regăsesc în bazinele legumicole consacrate careasigură aprovizionarea cu tomate proaspete și de calitate pentru marile orașe.

Județele unde s-au înregistrat cei mai multi beneficiari sunt: Olt,Galați, Giurgiu, Dolj, Buzău, Teleorman și Ilfov, corespunzătoareRegiunilor Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est.

În vederea comercializării în comun a producției de tomate realizate precum și pentru asigurarea unui venit constant, în perioada 2017-2018 au fost constituite 32 cooperative pentrusectorul legumicol în judetele Olt, Galați, Giurgiu, Dolj, Constanta, Ialomita, Teleorman, Bacau, Bihor, Cluj, Covasna, Mures, Neamt, Suceava, Vrancea. De asemenea au fost recunoscute de MADR 2 grupuri de producători in judetele Bihorși Hunedoara.

Noi obligații pentru producătorii și comercianții de lactate. Produsele cu adaosuri nu vor mai fi numite \ CITEȘTE ȘI Noi obligații pentru producătorii și comercianții de lactate. Produsele cu adaosuri nu vor mai fi numite "lapte” sau ”lactate"

În anul 2017 producția totală de tomate a crescut cu 8 % față deanul 2016.

La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitorse situează în jurul valorii de 158,5 kg, din care tomate 38,4 kg,ceea ce reprezintă 24,22 % din consumul total de legume.

În trimestrul IV al anului 2017, respectiv lunile octombrie, noiembrie, decembrie, schimburile comerciale cu tomate au avut o scădere cu 1,55% față de anul 2016.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
tomate
roșii
sere
spatii protejate
sere
ajutor
program
guvern