Sindicat: Romsilva concediază 415 angajați, după ce anul trecut a depășit profitul estimat

Sindicat: Romsilva concediază 415 angajați, după ce anul trecut a depășit profitul estimat
scris 17 ian 2022

Conducerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și cea a Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva nu au renunțat la planul de concediere colectivă a 415 salariați ai companiei, aceasta fiind o decizie imorală, după ce Romsilva a obținut anul trecut un profit mai mare decât cel estimat, potrivit unui comunicat remis de Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva.

"În ciuda tuturor eforturilor făcute în ultimele luni de Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, conducerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și conducerea Regiei Naționale a Pădurilor nu renunță la concedierea colectivă a celor 415 salariați. (...) Din perspectiva sindicală, această concediere este total ilegală, imorală și inoportună, deoarece Romsilva a obținut în anul 2021 rezultate financiare remarcabile cu actuala structură de personal, înregistrând un profit mai mare decât cel estimat, aprobat prin Bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2021, iar indicatorii tehnico-economici au fost realizați în totalitate", se menționează în comunicatul organizației sindicale.

Agro TV: Roșiile românești, cu gustul de altădată, din nou la raft. Ce plănuiește ministrul Agriculturii CITEȘTE ȘI Agro TV: Roșiile românești, cu gustul de altădată, din nou la raft. Ce plănuiește ministrul Agriculturii

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva amintește că din cei 415 salariați care urmează să primească luni deciziile de concediere, 223 sunt muncitori, majoritatea direct productivi, iar 192 sunt personal TESA, din care 144 reprezintă personal silvic, scrie Agerpres.

Potrivit sursei, sindicatele au contestat în instanță, la Tribunalul București, încă din luna noiembrie 2021, Hotărârea Consiliului de Administrație al Romsilva prin care s-a aprobat Metodologia de gradare a unităților și subunităților regiei, în acest moment fiind două procese pe rol.

De asemenea, sindicatele au protestat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, solicitând conducerii ministerului, în repetate rânduri, stoparea procedurii de concediere. Totodată, sindicatele au cerut și sprijinul Ministrului Muncii și Solidarității Sociale pentru sistarea concedierilor.

Conform organizației sindicale, inclusiv prim-ministrul Nicolae Ciucă a fost informat, încă din luna decembrie 2021, despre situația de la Romsilva și i-a fost solicitată intervenția pentru stoparea concedierii celor 415 colegi, cu ocazia ședinței Consiliului Național Tripartit, organizată în data de 13 ianuarie la Palatul Victoria.

"Cu toate acestea, se pare că nimănui nu-i pasă de soarta celor 415 salariați care vor fi concediați acum, în plină iarnă. (...) Considerăm că această concediere este o mare nedreptate la adresa angajaților din activitatea de administrare a pădurilor, în condițiile în care România va 'importa' în anul 2022, un număr de 100.000 de lucrători din Asia, iar Romsilva, regie națională de interes strategic, concediază, în cursul acestui an, 415 salariați români, care vor fi nevoiți să ia calea pribegiei, în căutarea unui loc de muncă, cel mai probabil, în afara țării. Federația Sindicatelor Silva va continua demersurile în justiție, în încercarea de a stopa această concediere colectivă și de a salva cât mai multe locuri de muncă de la Regia Națională a Pădurilor - Romsilva", se precizează în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
romsilva
concedieri