Sprijinul financiar pentru producția de usturoi crește

Sprijinul financiar pentru producția de usturoi crește
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mai 2019

Guvernul a decis marți să majoreze la 3.000 de euro/hectar sprijinul financiar acordat pentru susținerea producției de usturoi în condițiile în care cuantumul de 1.000 de euro/ha acordat până în prezent reprezintă aproximativ 10% din totalul cheltuielilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor va fi de 13.950 lei/hectar, echivalentul în lei a 3.000 euro/hectar, fără a depăși valoarea maximă de 15.000 euro/trei exerciții financiare/beneficiar, prevăzută în Regulamentul de minimis în sectorul agricol.

Prin acordarea sumei de 3.000 euro/ha (13.950 lei/ha) se susține menținerea culturii de usturoi în zonele cu tradiție, precum și înființarea de noi suprafețe, crescând în acest fel interesul fermierilor pentru accesarea acestui program, arată Executivul.

În situația în care după finalizarea înscrierii în program se constată depășirea bugetului alocat schemei, cuantumul sprijinului financiar se reduce proporțional.

ULTIMA ORĂ TVA va fi redusă de la 9% la 5% pentru livrarea anumitor alimente CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ TVA va fi redusă de la 9% la 5% pentru livrarea anumitor alimente

Necesitatea unui sprijin mai mare pentru cultivatorii de usturoi a reieșit în urma întâlnirilor dintre aceștia și formele asociative reprezentative din sectorul legumicol, în cadrul cărora s-au analizat devizul tehnologic, cheltuielile și veniturile rezultate pentru această cultură.

"Cultura de usturoi are un potențial nevalorificat pe deplin în sensul existenței unor premise care să ofere producătorilor posibilitatea funcționării în condiții de piață echitabile în context concurențial. În România, suprafața cultivată cu usturoi, în anul 2017, a fost de 9.974 hectare, obținându-se o producție de 55.673 tone. Majoritatea suprafețelor sunt exploatate de către micii fermieri constituiți în ferme de familie. În perioada 2010-2017, trendul general al producției a fost descrescător. În anii 2016 și 2017 producția de usturoi a înregistrat un declin. Comparativ cu anul 2010, în anul 2017 producția de usturoi a scăzut cu 11,5 mii tone", se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.

viewscnt
Afla mai multe despre
usturoi
guvern
agricultura
productie
subventie