Telemeaua de Ibănești, al treilea produs românesc recunoscut la nivelul UE

Telemeaua de Ibănești, al treilea produs românesc recunoscut la nivelul UE

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu și comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan

scris 15 mar 2016

După Magiunul de Topoloveni și Salamul de Sibiu, Telemeaua de Ibănești este al treilea produs românesc pe care România reușește să îl înregistreze ca produs protejat și recunoscut la nivelul Uniunii Europene.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a primit, la Bruxelles, din partea comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate și al Indicațiilor Geografice Protejate pentru produsul Telemea de Ibănești, a anunțat ministerul de resort.

Astfel, utilizarea acestei denumiri este rezervată pentru producătorii din aria geografică delimitată care îndeplinesc condițiile prevăzute în caietul de sarcini.

Comuna Ibănești a fost atestată documentar în secolul al XV-lea și este situată pe valea Gurghiului din județul Mureș.

”Legătura produsului alimentar cu regiunea de producție se bazează în special pe o îndelungată tradiție specifică Văii Gurghiului de producție și sărare a brânzei - Telemea de Ibănești. Această zonă nu a fost cooperativizată în perioada comunistă, iar locuitorii au un puternic simț al proprietății și totodată a producerii și valorificării produselor locale. Datorită condițiilor naturale și a vegetației favorabile de pe Valea Gurghiului creșterea vacilor de lapte și fabricarea brânzeturilor este una din ocupațiile de bază a locuitorilor”, se arată în caietul de sarcini.

viewscnt
Afla mai multe despre
telemea de ibanesti
produs protejat