Tranzacție între instituțiile statului: Energia vinde Agriculturii un sistem de irigații din Brăila cu aproape 2 milioane euro

Tranzacție între instituțiile statului: Energia vinde Agriculturii un sistem de irigații din Brăila cu aproape 2 milioane euro
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 mar 2017

Compania de stat Electrocentrale Grup, parte a defunctei Termoelectrica și controlată integral de Ministerul Energiei, va transfera Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) din cadrul Ministerului Agriculturii amenajarea hidrotehnică de la Dunăre aflată în patrimoniul sucursalei sale din Brăila, folosită de ANIF la irigarea suprafețelor agricole din zonă. Valoarea activelor aferente amenajării hidro a fost evaluată la peste 8,7 milioane lei, potrivit unui document guvernamental.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Amenajarea cuprinde un canal de aducțiune ce preia apa din fluviul Dunărea, un canal de evacuare a apei din Dunăre, electropompe, diguri de apărare și consolidare, instalații de iluminat, un nod hidrotehnic format din priză de captare și stație de pompare –cheson, un rezervor de apă potabilă și alte active, care se întind pe o suprafață totală de peste 32 de hectare. Instalațiile de captare a apei sunt utilizate și de sistemul centralizat de apă și canalizare al municipiului Brăila.

În trecut, amenajarea hidro a fost utilizată la alimentarea cu apă de răcire a centralei termoelectrice Chișcani a Electrocentrale Grup.

Camera Lorzilor a eliminat ultimul obstacol parlamentar din calea declanșării Brexit CITEȘTE ȘI Camera Lorzilor a eliminat ultimul obstacol parlamentar din calea declanșării Brexit

"Amplasamentul Zonei Hidrotehnice, în care sunt incluse și canalele de aducțiune și evacuare proprietate Electrocentrale Grup SA, reprezintă bazinul hidrografic al fluviului Dunărea, situat la 20 km de Brăila, în zona terasei Brăila și a constituit și constituie și în prezent cea mai bună soluție pentru furnizarea apei pentru irigații. Din acest motiv, Filiala Teritorială de Îmbunatățiri Funciare “Dunărea Inferioara” - Agenția Națională de Îmbunatățiri Funciare și-a asigurat apa pentru irigații pentru diverse suprafețe din amenajarea existentă aflată în proprietatea Electrocentrale Grup SA, respectiv Zona Hidrotehnică de la Punctul de lucru Brăila, fie prin contract furnizare apă încheiat direct cu Sucursala Electrocentrale Brăila, înainte de divizarea Termoelectrica SA, fie prin închirierea de la Electrocentrale Grup SA a bunurilor aferente acestei Zone", se arată în documentul citat.

ANIF Brăila folosește amenajarea hidrotehnică a Electrocentrale Group pentru a iriga aproape 8.400 de hectare de terenuri agricole și pentru a evacua excesul de apă de pe o suprafață amenajată de peste 30.000 de hectare. Ministerul Agriculturii și-a manifestat intenția de a prelua amenajarea încă de anul trecut.

Aceasta a fost evaluată de un evaluator autorizat ANEVAR la valoarea totală de circa 8,72 milioane lei, acesta fiind și prețul stabilit de Guvern pentru efectuarea tranzacției.

Cea mai mare listare din Europa de la începutul anului: Noul proprietar al MPO România speră la o evaluare de 3,7 miliarde euro CITEȘTE ȘI Cea mai mare listare din Europa de la începutul anului: Noul proprietar al MPO România speră la o evaluare de 3,7 miliarde euro

"Utilizarea acestor bunuri de către Filiala Teritorială de Îmbunatățiri Funciare “Dunărea Inferioara” - Agenția Națională de Îmbunatățiri Funciare va conduce la îndeplinirea unui punct important din Programul Național de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, care menționează că “Sistemele de irigații din România sunt deficitare pe o parte semnificativă a terenurilor. Absența sau gradul mare de degradare al infrastructurii de irigații a făcut ca aproximativ 48% din suprafața agricolă (...) să fie afectată de secetă (în special Câmpia Română, sudul Moldovei și Dobrogea). (...) agricultura România continuă să fie dependentă de factorii climatici.” În acest sens, este oportună, necesară și urgentă dezvoltarea de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale de proiecte pentru reabilitarea și reforma sectorului de irigații din fluviul Dunărea", precizează Guvernul.

Electrocentrale Grup a fost înființată în 2012, prin divizarea parțială a fostului gigant energetic Termoelectrica, între timp intrat în faliment. Compania mai deține centrala termoelectrică Titan din Capitală

Potrivit unui studiu recent al PwC, România este mult în urma altor țări europene din punctul de vedere a sistemului de irigații, în condițiile în care secetele afectează frecvent peste 50% din terenul agricol, dar numai 12% din suprafață dispune de irigații viabile. Principalele probleme care limitează dezvoltarea sistemului sunt, potrivit sursei citate, fragmentarea ridicată a exploatațiilor agricole, adică numărul mare de ferme de dimensiuni mici și foarte mici, ce nu dispun de resursele necesare pentru repornirea sistemelor de irigații, dar și proiectarea sistemelor de irigații pentru exploatații extinse, precum și infrastructura și echipamentele de irigații învechite și energofage.

Viceprimarul Capitalei: Consolidarea clădirilor cu risc seismic poate începe în Centrul vechi. De 40 de ani nu s-a făcut nimic CITEȘTE ȘI Viceprimarul Capitalei: Consolidarea clădirilor cu risc seismic poate începe în Centrul vechi. De 40 de ani nu s-a făcut nimic

Programul Guvernului PSD-ALDE prevede refacerea și extinderea sistemului de irigații și promite apă gratuită până la stația de punere sub presiune.

"Reabilitarea infrastructurii principale, de la priza de apă până la stațiile de punere sub presiune, pentru circa 2 milioane de hectare. Programul se va desfășura în trei etape, urmând a fi reabilitate în total un număr de 86 de amenajări de irigații. În prima etapă, 2017 - 2020, vor fi reabilitate 40 de amenajări deservind o suprafață de 1,3 milioane hectare. În a doua etapă, 2018 - 2020, vor fi reabilitate 37 de amenajări, deservind o suprafață de 490 mii hectare. În a treia etapă, 2019 - 2020, vor fi reabilitate 9 amenajări, deservind o suprafață de 190 mii hectare. Durata: 4 ani. Beneficiari: 484 de organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații, cu peste 200.000 de utilizatori, care dețin exploatații agricole în amenajările de îmbunătățiri funciare", se afirmă în programul de guvernare al Cabinetului Grindeanu.

În document se mai menționează că, în prezent, randamentul de funcționare al stațiilor de pompare și repompare este de 40%, gradul de degradare al canalelor și construcțiilor hidrotehnice este de 80%, iar pierderile de apă pe canale se ridică la 60%.

viewscnt
Afla mai multe despre
irigatii
sistem irigatii
anif
ministerul agriculturii
ministerul energiei
amenajare hidrotehnica dunare
irigatii dunare
suprafete irigate
electrocentrale grup
termoelectrica
reabilitare sistem irigatii