Un nou focar de pestă porcină

Un nou focar de pestă porcină
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 nov 2018

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat, vineri, la patru porci dintr-o gospodărie din comuna Negrași, județul Argeș, anunță Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Acestea sunt primele cazuri de îmbolnăviri din Argeș.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit ANSVSA, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat, vineri, apariția virusului pestei porcine africane la patru porci dintr-o gospodărie din satul Negrași, comuna Negrași, județul Argeș.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din județul Argeș s-a întrunit pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli, scrie News.ro

Efecte ale deschiderii pieței nipone în urma JEFTA: Producătorul român de vinuri Gramma se extinde în Japonia CITEȘTE ȘI Efecte ale deschiderii pieței nipone în urma JEFTA: Producătorul român de vinuri Gramma se extinde în Japonia

"Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului", arată ANSVSA, într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, până în prezent nu au fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, din județ.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Totodată, ANSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat la medicul veterinar, DSVSA județene sau autorităților locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Până joi, numărul focarelor de pestă porcină africană era de 1.062, acestea fiind înregistrate în 276 de localități din 17 județe.

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta porcina
ansvsa