Un nou focar de pestă porcină africană

Un nou focar de pestă porcină africană
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 oct 2018

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Buzău, în timp ce în alte localități autoritățile introduc porci santinelă în încercarea de a închide focarele de boală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit reprezentanților Prefecturii Buzau, laboratorul de la București a confirmat prezența virusului la un porc dintr-o gospodărie situată în apropierea primului focar apărut la jumătatea acestei luni, în satul Amara, comuna Balta Albă, scrie News.ro.

Proprietarul animalului bolnav a fost cel care a semnalat situația veterinarului din localitate, iar acesta a solicitat deplasarea unei echipe a DSVSA Buzău. Dat fiind că animalul bolnav se află într-o gospodărie situată la 4 case de un focar confirmat deja  autoritățile au decis sacrificarea preventivă a porcului, trimiterea de probe biologice pentru analize și evaluarea în vederea acordării de despăgubiri.

VIDEO Accident aviatic în Indonezia: un avion s-a prăbușit în ocean la câteva minute după decolare CITEȘTE ȘI VIDEO Accident aviatic în Indonezia: un avion s-a prăbușit în ocean la câteva minute după decolare

Totodată, au fost dezinfectate gospodăriile din jur pentru prevenirea virusului. În plus, oamenii din comuna Balta Albă au fost informați despre situație și li s-a cerut să sesizeze imediat autoritățile în cazul apariției altor îmbolnăviri la suine, pentru limitarea răspândirii virusului și acordarea de despăgubiri.      

Pe de altă parte,  DSVSA Buzău a introdus doi porci santinelă în exploatația de la Puiești, unde pe 6 septembrie a fost confirmat un focar de pestă, în județul Buzau, o măsură simulară fiind luată anterior și în gospodării din Pănătău și Lunca, unde de asemenea sunt active focare de pestă porcină africană. 

Dacă acești porci santinelă vor supraviețui 45 de zile iar analizele ulterior vor fi negative, autoritățile vor declara închise focarele de pestă, măsurile vor fi ridicate iar oamenii vor putea crește din nou porci.

În județul Buzău, focare de pestă porcină au fost confirmate în localitățile Puiești, Balta Albă, Pănătău și Lunca, în toate cazurile autoritățile luînd decizia sacrificării punctuale a animalelor bolnave ori din gospodăriile afectate, nu sacrificarea în masă a porcilor, așa cum s-a intamplat, de pildă, la Brăila, unde au fost uciși circa 200 de mii de porci.

Până în prezent, virusul pestei porcine a fost confirmat în 16 județe.

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta porcina
buzau