Anunțul pentru construirea unor patinoare în parcurile din Sectorul 5, publicat pe SEAP. Șerban Sturdza: E ca-n bancul cu muncitorul din fabrică - fura câte o piesă în fiecare zi să facă o trotinetă, dar tot mitralieră îi ieșea

Anunțul pentru construirea unor patinoare în parcurile din Sectorul 5, publicat pe SEAP. Șerban Sturdza: E ca-n bancul cu muncitorul din fabrică - fura câte o piesă în fiecare zi să facă o trotinetă, dar tot mitralieră îi ieșea
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 dec 2017

Anunțul de participare și documentația de atribuirea a contractului privind construirea unor patinoare în parcurile din Sectorul 5, inclusiv în Parcul Romniceanu, arie protejată, este publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) din 20 decembrie, iar valoarea acestuia se ridică la peste 3 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Președintele filialei București a Ordinului Arhitecților, Șerban Sturdza, critică din nou decizia Primăriei Capitalei, ironizând-o pe Gabriela Firea, care a susținut că nu se construiește patinoar, ci se fac lucrări de desființare a unor elemente de joacă și a mobilierului stradal. "Nu poți să te apuci să schimbi mobilier stradal și locuri de joacă și să iasă un patinoar. Ar fi ca-n bancul ăla, cu muncitorul de la fabrica rusă de trotinete, care a furat câte o piesă în fiecare zi să-i facă o trotinetă fiului, și când s-a apucat de asamblat, cum o făcea, tot mitralieră îi ieșea”, afirmă Șerban Sturdza, potrivit News.ro.

„Distinsă Doamnă Primar General al Bucureștilor, sunteți o fire foarte voluntară. Sperăm să vă găsiți resursele să citiți și adresele trimise de OAR București în ultimul an și jumătate. Iar dacă mai aveți resurse de voluntariat, să și răspundeți. În ce privește Parcul Romniceanu, am înțeles că v-ați făcut rezervare la dreptul de a vă adresa instanței. Dar vă rugăm să o faceți după ce citiți materialul de mai jos și anexele sale. Vedeți dumneavoastră, distinsă doamnă Primar General al Capitalei, în București viața nu bate filmul. Nu poți să te apuci să schimbi mobilier stradal și locuri de joacă și să iasă un patinoar. Ar fi ca-n bancul ăla, cu muncitorul de la fabrica rusă de trotinete, care a furat câte o piesă în fiecare zi să-i facă o trotinetă fiului, și când s-a apucat de asamblat, cum o făcea, tot mitralieră îi ieșea”, a scris Șerban Sturdza, joi, pe pagina sa de Facebook.

El spune că anunțul pentru contractare a fost publicat pe SEAP în 20 decembrie și prevede amenajarea de patinoare în parcurile din Sectorul 5, respectiv în Parcul Romniceanu, Parcul Sebastian, Parcul Ferentari, Parcul Humulești și Parcul Pecineaga. Contractul se ridică la peste trei milioane de lei.

Anunțul de participare cu nr. 420309 conține, astfel, documentația de atribuire prin procedură simplificată conform prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice. Potrivit Caietului de Sarcini înregistrat de Primăria Sectorului 5, patinoarul amplasat în Parcul Rominceanu ar urma să aibă 67,20 de metri lungime și 7,15 metri lățime, cu un total de 481 de metri pătrați pentru 100-150 persoane, să fie dotat cu o mașină de curățat patinoarul, patru mașini de lustruit suprafața și 150-200 de patine. Schița patinoarului din Parcul Romniceanu este asumată prin semnătură și ștampilă de SC Amenajare Edilitară și Salubrizare SA din cadrul Primăriei Sectorului 5, iar documentația de licitație nu are explicații despre aspect, volum sau impactul pe care îl va avea în zonă.

Ministrul Transporturilor: Comisia Europeană a aprobat cererea de finanțare pentru metroul spre Otopeni CITEȘTE ȘI Ministrul Transporturilor: Comisia Europeană a aprobat cererea de finanțare pentru metroul spre Otopeni

De asemenea, nicio documenție publicată nu explică motivația evenimentului cultural "Poveste de iarnă pe patine" și nici amenajarea patinoarului într-o zonă cu pantă neprielnică, la o distanță foarte mică de casele oamenilor, arată arhitectul.

„Documentațiile prezentate nu întrunesc aspirațiile comunității și observăm că planurile sunt lipsite de logică în ce face privește existența patinoarului în acest loc. Parcul Romniceanu face parte din zona construită protejată Cotroceni, în care intervențiile necesită aprobare atât de la Primăria Generală, cât și de la Ministerul Culturii. Considerăm că procedura prin care acționează administrația locală este una care neagă caracterul particular și valoros al Cotroceniului”, mai scrie Șerban Sturdza.

El notează că în 10 aprilie Consiliul Local al Sectorului 5 a aprobat bugetul pentru achiziții publice în parcurile din sector, iar în 5 decembrie a fost aprobat caietul de sarcini al achiziției care solicită lucrări pentru evenimentul cultural „Poveste de iarnă pe patine”. Evenimentul are ca temă amenajarea pe domeniul public al parcurilor a unor patinoare temporare și activități sportive și recreative pentru copii și tineri, cu durata de desfășurare între 15 decembrie 2017 și 30 martie 2018. Achiziția pentru patinoare a fost publicată în SEAP, însă, la cinci zile după începerea evenimentului.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, și primarul Sectorului 5, Daniel Florea, au susținut miercuri că afirmațiile conform cărora s-ar construi patinoare în parcurile din Sectorul 5 sunt neadevărate.

„Cele două declarații sunt contrazise atât de actele aprobate prin hotărâri de Consiliu Local Sector 5 din aprilie, cât și de licitația publică aflată în curs de desfășurare publicată până în 29 decembrie. Deși legal proiectul este într-o fază incipientă de aprobare, constatăm că, fără autorizare și în clandestinitate, s-au început deja lucrările de construcție pentru patinoar. Proiectul este demarat fără minima înștiințare a locuitorilor, creând disconfort în cadrul comunității”, scrie Șerban Sturdza.

Asociația Incotroceni – Oameni, Idei, Povești solicită, la rândul ei, clarificări celor doi primari referitoare la acest proiect și își exprimă nemulțumirea față de modul în care este adminsitrat domeniul public.

„Raportat la cele declarate de cei doi primari și având în vedere licitația publică în desfășurare, așteptăm clarificări în legătură cu realizarea Patinoarului în Parcul Romniceanu. Este evident pentru comunitatea din Cotroceni că cei doi aleși locali nu dau dovadă de bună credință, prin ascunderea adevăratelor intenții. Ne exprimăm dezacordul profund cu aceste tactici de administrare a domeniului public și afirmăm, o dată în plus, angajamentul nostru pentru atenta monitorizare a activității celor două instituții și pentru implicarea în orice decizie cu impact asupra calității vieții”, spune asociația.

Președintele filialei București a Ordinului Arhitecților, Șerban Sturdza, a depus, de Crăciun, o plângere la poliție în legătură cu construirea în mod ilegal, fără consultare publică și fără anunț, a unui patinoar în Parcul Romniceanu, care este arie protejată. Sturdza i-a adresat o scrisoare deschisă Gabrielei Firea, pe pagina sa de Facebook, în care îi spune în mod ironic că i-ar fi recunoscător dacă ar putea opri, în cazul în care nu îi este tulburată prea mult buna dispoziție, distrugerea unei arii protejate. El a scris că "nici Ceaușescu nu și-a permis să demoleze în București de Sfintele Sărbători".

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a susținut, miercuri, că informațiile referitoare la construirea unui patinoar în Parcul Romniceanu sunt ”o dezinformare”, în zonă având loc lucrări de desființare a unor elemente de joacă și mobilier urban avariate.

”Mi s-au dat toate asigurările necesare și pot să vi le transmit că, contrar celor afirmate în mass-media de către o asociație și președintele acesteia, nu se construiește pe spațiul verde în Parcul Romniceanu niciun patinoar, nici pe spațiul verde și nici pentru o altă zonă. Este o dezinformare, nu ar fi prima pe care o face această asociație și ne rezervăm dreptul să ne apărăm în instanță împotriva acestei maniere de a comunica informații toxice, informații neadevărate”, a declarat Firea.

Potrivit acesteia, parcul se află în administrarea Primăriei Sectorului 5, iar reprezentanții acestei instituții au transmis că în zonă se fac lucrări ”de desființare a unor elemente de joacă și de mobilier urban care sunt avariate, deteriorate și care puneau în pericol siguranța copiilor”. ”Aceste lucrări sunt realizate de către o societate a Consiliului Local al sectorului 5 și aceste lucrări de punere în siguranță s-au făcut după o sesizare la Protecția Consumatorului. Despre aceste lucrări este vorba și nu despre amenajarea unui patinoar”, a mai spus Gabriela Firea.

viewscnt
Afla mai multe despre
seap
serban sturdza