Apartamentele neconvenționale și casele care pot deveni sedii de firme, estimate ca fiind printre cele mai atractive investiții imobiliare în acest an

Apartamentele neconvenționale și casele care pot deveni sedii de firme, estimate ca fiind printre cele mai atractive investiții imobiliare în acest an
scris 26 feb 2018

Apartamentele în clădiri, atipice ca dimensiuni, și casele care permit transformarea lor în sedii de firme sau spații comerciale sunt estimate printre cele mai profitabile investiții imobiliare în acest an.

Profitabilitatea unor astfel de investiții este dată de valoarea indicelui yield, de măsurare a randamentului unei investiții în imobiliare. Randamentele acestor proprietăți rezidențiale depind de mai mulți factori, precum zona, compartimentarea, dotările sau finisajele aferente.

„Piața de investiții imobilare a cunoscut în ultima perioadă o evoluție dinamică marcată de nevoile tot mai specifice ale cumpărătorilor interesați de investiții rentabile. În condițiile actuale, clienții sunt în căutare de oportunități care să le ofere un randament satisfăcător, dar care să se încadreze și în anumite condiții pe care le urmăresc, precum calitatea sau siguranța”, spune Marteen Deboo, CEO al platformei imobiliare Wizmo, care a redactat analiza împreună cu Re/Max Grup de Lux.

Nokia relansează celebrul telefon 8110 și promite o autonomie de 17 zile CITEȘTE ȘI Nokia relansează celebrul telefon 8110 și promite o autonomie de 17 zile

Cele mai profitabile investiții în 2018 vor fi cele care se disting de normalul construcțiilor clasice, fie apartamente mari (90 mp – 120 mp), fie apartamente mici (28 mp – 42 mp). Pe de altă parte, apartamentele în clădiri cu regim mic de înălțime, situate în zone apropiate de puncte de interes precum centre de afaceri, școli private, instituții medicale vor deveni tot mai atractive pentru cei interesați să investească. Randamentul pentru astfel de investiții, calculat în funcție de prețul proprietății și valoarea chiriei generată anual, va avea valori diferite în funcție de particularitățile zonei și ale apartamentului.  De exemplu, pentru un apartament de 3 camere, la un preț aproximativ de 140.000 euro, închiriat la 750 euro/lună, va rezulta un randament de 6.5%, cu amortizarea investiției în aproximativ 15 ani.

Pe de altă parte, casele au devenit tot mai solicitate de către investitori, fiind considerate investiții oportune, care oferă un grad de confort sporit clienților cumpărători. Astfel, cumpărând o casă, aceștia au posibilitatea de a o închiria pe termen lung și astfel vor avea de gestionat un singur imobil în loc de 4-5, cum este cazul apartamentelor.

În 2018, casele care se află în zone ce permit transformarea lor în spații de birouri sau chiar spații comerciale pentru sedii de firme vor fi și mai profitabile pentru potențialii investitori. Astfel, proprietarul are posibilitatea să transforme casa în birou, unde va avea un randament mare sau chiar într-un spațiu comercial, care va crește și mai mult randamentul obținut din acea investiție. Spre exemplu, o casă de aproximativ 265.000 de euro, la chirie de 1.550 de euro, va genera un randament de 7%, investiția urmând să fie recuperată în cca. 14 ani.

Randamentul, ratele de ocupare ale proprietăților și încrederea în investițiile imobiliare sunt principalele motoare ale pieței imobiliare comerciale și office. Acestea sunt, însă, afectate constant de situația economică și politică a țării, precum și de încrederea investitorilor.

“Randamentele proprietăților comerciale sunt mai sensibile la condițiile de piață decât cele ale proprietăților rezidențiale. Motivul este simplu: nevoia oamenilor de a avea un spațiu de locuit este, în general, mai mare decât cea de a deține un spațiu de birouri pentru o afacere – pe care o poți demara sau închide în orice moment. Acest risc se reflectă în randamentele mai ridicate pe care le atrag proprietățile comerciale/office”, spune Alina Berghian, Sales Associate Re/Max Grup de Lux.

Pe segmentul office și comercial, România oferă randamente mult mai atractive decât țările din aceeași regiune, precum Ungaria, Cehia, Polonia sau Slovacia. În ceea ce privește orașele din România cu cele mai mari randamente pe aceleași segmente, Bucureștiul, Timișoara, Cluj-Napoca și Iașiul sunt cele mai efervescente.

An 2017

România

Ungaria

Cehia

Polonia

Slovacia

Office

7,50%

6,50%

5,00%

5,00%

6,50%

Comercial

7,25%

5,90%

5,00%

5,00%

6,00%

Randamente (yield) în Europa Centrală și de Est, cf. RE/MAX Grup de Lux

An 2017

București

Timișoara

Cluj-Napoca

Iași

Office

7,50%

7,50%

7,50%

7,00%

Comercial

7,25%

7,00%

7,25%

7,00%

Randamente (yield) în România, cf. RE/MAX Grup de Lux

viewscnt
Afla mai multe despre
apartamente
sedii de firme
investitii