Airbus plătește 3,6 miliarde de euro amendă pentru a închide dosare de corupție

Airbus plătește 3,6 miliarde de euro amendă pentru a închide dosare de corupție
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 feb 2020

Producătorul european de avioane Airbus a acceptat plata a 3,6 miliarde de euro (4 miliarde dolari) pentru închiderea investigațiilor de corupție din partea Statelor Unite, Marii Britanii și Franței, referitoare la contracte, eliminând o problemă legală care a umbrit timp de ani de zile perspectivele companiei, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

La anunțarea acordului, procurorul francez Jean-Francois Bohnert a anunțat că Airbus a acceptat și ”o monitorizare ușoară a complianței” din partea agenției anti-corupție din Franța, scrie News.ro.

Acordurile simultane din Marea Britanie, Franța și Statele Unite înseamnă că producătorul european de avioane evită un proces penal, dar nu este clar deocamdată dacă vreo persoană riscă să fie pusă sub acuzare.

Aston Martin a vândut un pachet de acțiuni proprietarului echipei de Formula 1 Racing Point CITEȘTE ȘI Aston Martin a vândut un pachet de acțiuni proprietarului echipei de Formula 1 Racing Point

”Prin încheierea acestui acord astăzi, ajutăm Airbus ”să întoarcă definitiv o pagină” față de practicile corupte din trecut, a spus Bohnert, adăugând că grupul va putea acum ”să privească cu serenitate viitorul”.

În cadrul acordului, Airbus va plăti în Franța 2,08 miliarde de euro pentru închiderea investigației de corupție.

Producătorul de avioane va mai plăti o amendă de 525,65 de milioane de euro  Departamentului de Justiție din Statele Unite și 983,97 milioane de euro Biroului pentru Fraude Grave din Marea Britanie.

Acordul, considerat de experții anti-corupție ca fiind cel mai mare din istorie într-un caz de corupție, încheie o criză de aproape patru ani, care a condus la o reformare majoră a conducerii și la amânarea planurilor de redistribuire a surplusului de numerar al grupului.

Penalizarea plătită este mare, dat acuzațiile penale riscau să blocheze accesul Airbus la contractele publice din Statele Unite și Uniunea Europeană.

Airbus a fost investigată de către autoritățile franceze și britanice pentru suspiciuni de corupție legate de vânzări de avioane care au avut loc în urmă cu peste un deceniu. În Statele Unite, compania a fost investigată pentru posibila încălcare a controalelor pentru exporturi.

La baza cazului se află sistemul folosirii unor terți ca agenți de vânzări, coordonat de la un sediu desființat în prezent, care în perioada de vârf avea circa 250 de angajați la nivel mondial și efectua plăți de câteva sute de milioane de euro pe an, au spus surse apropiate situației.

viewscnt
Afla mai multe despre
airbus
coruptie
amenda