AirHelp: Pasagerii companiilor aeriene ar fi trebuit să primească anul trecut despăgubiri de 12 milioane de euro

AirHelp: Pasagerii companiilor aeriene ar fi trebuit să primească anul trecut despăgubiri de 12 milioane de euro
scris 13 feb 2018

AirHelp, lider mondial în obținerea de compensații pentru pasagerii companiilor aeriene, a identificat pe parcursul anului trecut peste 42.000 de pasageri români eligibili pentru compensații din partea companiilor aeriene, iar dacă aceștia ar aplica pentru compensații, așa cum sunt îndreptățiți potrivit directivei europene 261/2004, suma despăgubită s-ar ridica la aproximativ 12 milioane de euro.

Din cauza numărului mare de întârzieri și/sau anulări, Turcia a fost destinația cea mai problematică pentru pasagerii români în 2017. Cele mai multe zboruri întârziate, anulate sau suprarezervate sunt pe ruta București-Istanbul (Ataturk Airport), astfel că anul trecut 621 de zboruri au înregistrat o întârziere cumulată de 14.134 de minute, adică echivalentul a aproximativ zece zile, scrie News.ro.

Între orașele din România și cele din străinătate sunt operate anual peste 152.000 de zboruri, dintre care mai mult de 36.000 au înregistrat întârzieri sau anulări.

În plin \ CITEȘTE ȘI În plin "război" cu taximetriștii, Uber face o nouă mișcare pentru clienții din România: va arăta în avans prețul exact al curselor

”Cea mai aglomerată lună pentru România, în 2017, a fost noiembrie. După numărul mare de zboruri externe întârziate sau anulate, destinațiile cele mai problematice au fost Istanbul (Turcia), Viena (Austria) si Munchen (Germania). Ruta internă cu cele mai mari întârzieri sau anulări a fost Timișoara-București, cu 17%”, spun oficialii AirHelp.

Spre comparație cu aeroporturi precum Singapore Changi, care are referințele cele mai bune, sau London Gatwick, aflat la polul opus, aeroporturile din România nu se află nici la coada clasamentului celor mai problematice, nici în topul lor. Performanțele înregistrate le plasează la mijlocul clasamentului.

Topul AirHelp, care ia în calul punctualitatea, serviciile și rata de procesare a cererilor pentru compensații, arată că operatorii aerieni Tarom și Ryanair au printre cele mai slabe performanțe.

“Anul 2017 a fost foarte interesant pentru pasagerii companiilor aeriene. Să ne amintim de valul de curse anulate de TAP Portugal în lunile august și septembrie, când pasagerii nu doar că nu au fost îmbarcați câteva zile la rând, dar nu au primit informații cu privire la statusul călătoriei lor. Imediat după au venit anulările curselor Ryanair care, de asemenea, au afectat pasagerii. Ceea ce uită mulți dintre aceștia este că, în cazul întârzierilor zborurilor cu mai mult de trei ore sau anulării curselor, au dreptul la compensații de la companiile aeriene, compensații care pot ajunge până la 600 de euro”, spune Ștefan Radu, șeful pe România al AirHelp.

El afirmă că, deși este dreptul lor, mai puțin de 2% dintre pasageri aplică pentru compensații.

”Le recomandăm pasagerilor care au fost afectați de întârzieri sau anulări de zboruri în 2017 să-și citească drepturile și să se asigure că nu renunță la o compensație pe care sunt îndreptățiți să o primească. Misiunea AirHelp este să ajutăm pasagerii să-și primească compensațiile. Este dreptul lor”, adaugă el.

AirHelp este lider mondial în recuperarea de compensații pentru companiile aeriene. Din 2013, de când a fost lansat, AirHelp a ajutat mai mult de cinci milioane de pasageri din întreaga lume, compensațiile recuperate pentru aceștia depășind 300 de milioane de euro. AirHelp are reprezentanțe în Europa, Asia și America de Nord, care deservesc 30 de țări, oferind asistență în 16 limbi. Compania are peste 500 de angajați la nivel mondial.

viewscnt
Afla mai multe despre
despagubiri
air help