Alstom finalizează achiziția Bombardier Transportation, grupul extins cu venituri de aproape 16 miliarde euro. Companiile, prezente și în România

Alstom finalizează achiziția Bombardier Transportation, grupul extins cu venituri de aproape 16 miliarde euro. Companiile, prezente și în România
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 ian 2021

Alstom anunță finalizarea achiziției Bombardier Transportation, grupul extins având venituri totale de aproximativ 15,7 miliarde euro și un registru combinat de comenzi în curs de realizare de 71,1 miliarde euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Grupul extins va avea 75.000 de angajați în întreaga lume în 70 de țări, arată news.ro.

Prețul de referință a fost stabilit la 5,5 miliarde euro, în partea de jos a intervalului cuprins între 5,5 miliarde euro și 5,9 miliarde euro comunicat pe 16 septembrie 2020. Veniturile pentru achiziție au fost stabilite la 4,4 miliarde euro, care includ impactul minimului mecanism de ajustare a numerarului bazat pe o poziție netă de numerar negativă a Bombardier Transportation la 31 decembrie 2020 și alte ajustări contractuale suplimentare pentru o sumă de 1,1 miliarde euro.

Achiziția a fost finanțată prin emiterea de drepturi de aproximativ 2 miliarde euro finalizată la 7 decembrie 2020 și o parte a emisiunii de obligațiuni senior de 750 milioane euro finalizată la 11 ianuarie 2021 și prin majorările de capital rezervate în beneficiul afiliaților din CDPQ și Bombardier Inc., în sume totale, respectiv, de 2,6 miliarde euro și 500 milioane euro finalizate vineri ca parte a închiderii tranzacției.

FOTO Audi lansează pe piață versiunile coupe Q5 și SQ5 Sportback, rivalii lui BMW X4 și Mercedes GLC Coupe CITEȘTE ȘI FOTO Audi lansează pe piață versiunile coupe Q5 și SQ5 Sportback, rivalii lui BMW X4 și Mercedes GLC Coupe

"Astăzi marcăm un moment unic pentru Alstom și pentru sectorul mobilității la nivel mondial, odată cu crearea unui nou lider global axat pe mobilitate inteligentă și sustenabilă. Mai mult ca oricând, lumea trebuie să se angajeze într-o tranziție socială și de mediu profundă pentru a putea aborda marile provocări ale urbanizării, oportunități egale pentru dezvoltarea economică și schimbările climatice. Transportul, esențial pentru viața profesională și socială, dar cu un mare impact asupra mediului, se află în centrul acestei tranziții. Responsabilitatea noastră, împreună cu cei 75.000 de angajați din Alstom astăzi, este de a transforma setul nostru unic de capabilități create de această tranzacție în facilitatorul acestei transformări necesare”, a declarat Henri Poupart-Lafarge, președinte și CEO al Alstom.

Alstom avea deja o bază de clienți foarte stabilă în Franța, Italia, Spania, India, Asia de Sud-Est, Africa de Nord și Brazilia, Bombardier Transportation va aduce o apropiere puternică de clienți pe alte piețe strategice precum Marea Britanie, Germania, Țările Nordice, China și America de Nord. Grupul va avea acum în special capacități foarte puternice în Europa și America de Nord, care reprezintă aproximativ 75% din piața accesibilă OEM.

Sediul central al Alstom pentru America va fi în Montréal, Québec, conducând toate operațiunile din regiune – unde se va înființa, de asemenea, un centru de excelență pentru proiectare și inginerie care se va baza pe punctele forte foarte solide ale regiunii Québec în inovație și mobilitate durabilă.

FOTO Honda anunță noul model HR-V și introducerea tehnologiei hibride ca standard în Europa CITEȘTE ȘI FOTO Honda anunță noul model HR-V și introducerea tehnologiei hibride ca standard în Europa

"Integrând Bombardier Transportation, Alstom va avea cel mai complet portofoliu feroviar. În privința materialului rulant, portofoliul său va varia de la trenuri ușoare la trenurile de mare viteză, incluzând noi produse strategice. Grupul va putea oferi clienților servicii de mentenanță o rețea mai largă de facilități de întreținere și capabilități mai mari de mentenanță predictivă. Cu o flotă de 150.000 de vehicule, Alstom va avea cea mai mare bază la nivel mondial, un potențial unic pentru a-și extinde în continuare poziția de lider în domeniul serviciilor de mentenanță. Linia sa de produse de semnalizare câștigă o amploare semnificativă, devenind numărul 2 la nivel mondial în ceea ce privește veniturile, dobândind capacități tehnologice și capacități comerciale pe piețe strategice, complementare cu cele anterioare ale Alstom", arată grupul.

Angajații Bombardier Transportation se alătură Grupului Alstom începând cu 29 ianuarie 2021.

Odată ce Bombardier Transportation s-a alăturat Alstom pe 29 ianuarie 2021, veniturile combinate ale noului grup s-au ridicat la 15,7 miliarde euro pentru perioada de 12 luni încheiată la 31 martie 20201. Cu sediul central în Franța, Alstom este prezentă acum în 70 de țări și are 75.000 de angajați.

În vară, Comisia Europeană a aprobat oferta Alstom de preluare a diviziei feroviare a companiei canadiene Bombardier, după ce grupul francez a fost de acord să vândă active pentru a rezolva temerile legate de concurență.

Printre angajamente se află vânzarea unității de producție Coradia Polyvalent, deținută de Alstom în Franța, o divizie dedicată trenurilor de navetiști a Bombardier, care include și facilitățile de producție din Hennigsdorf, Germania, arată Agerpres.

În februarie 2020, grupul canadian Bombardier a convenit vânzarea diviziei de echipamente feroviare grupului francez Alstom, pentru a valoare de întreprindere de 8,2 miliarde de dolari, urmând să acorde mai multă atenție diviziei de aviație și plății datoriilor.

Guvernul SUA ar putea interzice General Electric să livreze motoare pentru un nou avion de pasageri produs de China CITEȘTE ȘI Guvernul SUA ar putea interzice General Electric să livreze motoare pentru un nou avion de pasageri produs de China

Bombardier a anunțat că va primi o sumă netă de 4,20-4,5 miliarde de dolari, după deducerea unei sume care va reveni managerului canadian de fonduri de pensii Caisse de dépôt et placement du Québec, care deține o participație de 30% la divizia de echipamente feroviare.

În urma acrodului, Caisse va deveni cel mai mare acționar al grupului Alstom. 

Memorandumul de înțelegere dintre Bombardier și Alstom a fost aprobat de consiliile de administrație ale celor două companii.

În România, compania este furnizor de trenuri și servicii de mentenanță pentru Metrorex, fiind implicată, printre altele, și în proiectul reabilitării tronsonului feroviar Simeria-Sighișoara, parte din Coridorul IV Pan-European, care leagă Germania de Turcia, cu trecere prin Cehia, Austria, Ungaria, România și Bulgaria, desemnat de UE drept una dintre cele mai importante rute de transport pe calea ferată.

Bombardier are, la Cluj-Napoca, un centru de servicii cu 687 de angajați și afaceri de 88,8 milioane de lei (date pentru 2018). Birourile de shared-services din Cluj-Napoca deservesc activitatea globală a companiei, respectiv 60 de unități de producție din 28 ed țări, pe trei direcții: resurse umane, finanțe și achiziții.

viewscnt
Afla mai multe despre
bombardier
alstom