ANPC ridică mănușa și intră în război cu Blue Air: Se pregătește să iasă din piață și trage de timp să nu returneze banii. Cum a apărut ceasul de la mână în discuție

ANPC ridică mănușa și intră în război cu Blue Air: Se pregătește să iasă din piață și trage de timp să nu returneze banii. Cum a apărut ceasul de la mână în discuție

Horia Miron Constantinescu, presedintele ANPC si Paul Silviu Anghel, directorul Directiei Generale Control. Inquam Photos / George Calin

scris 18 iul 2022

Blue Air se pregătește să iasă din piață și tergiversează primirea procesului verbal privind amenda aplicată de ANPC și privind obligația de a da consumatorilor banii înapoi, afirmă președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu.

"Blue Air demult lua în calcul ieșirea de pe piață. Conform deciziei ANPC, ei trebuie să dea banii înapoi consumatorilor și să le plătească despăgubiri în termen de 10 zile de la primirea procesului verbal, însă trag de timp. Nu au venit să îl ridice, așa cum era normal. Noi am trimis procesul verbal prin poștă, cu confirmare de primire, iar acum așteptăm să se întoarcă refuzul de primire. Următorul pas este să afișăm pe geam decizia de amendă. În mod normal, dacă știi că ești nevinovat, vii să ridici procesul verbal și îl contești în instanță, dar dacă nici măcar nu vii să-l ridici, aceasta arată că vrei să tragi de timp. Că poate între timp mai anunți niște curse pe care le anulezi în ultimul moment", a spus Constantinescu, citat de Agerpres.

Stolojan: Dacă vreau să plafonez prețul la benzină, motorină, ori reduc din accize și din TVA, ori reduc din prețul la care ar trebui să vândă producătorul. Dacă îi reduc lui, nu mai importă, dacă reduc din accize sau TVA, am încasări mai mici CITEȘTE ȘI Stolojan: Dacă vreau să plafonez prețul la benzină, motorină, ori reduc din accize și din TVA, ori reduc din prețul la care ar trebui să vândă producătorul. Dacă îi reduc lui, nu mai importă, dacă reduc din accize sau TVA, am încasări mai mici

El a arătat că, din păcate, nu prea sunt șanse ca oamenii să-și primească banii înapoi, atâta timp cât compania nu și-a plătit nici măcar propriii angajați.

"Am primit mailuri de la angajați ai Blue Air care ne spun că nu și-au mai primit banii de trei luni și ne spun "de unde să dea banii clienților dacă nici nouă nu ne dau", a susținut președintele ANPC.

Acesta a precizat că tot ce conține procesul verbal a fost discutat deja cu un reprezentant al companiei, la sediul ANPC.

Nicușor Dan vrea să reconfigureze două dintre cele mai aglomerate intersecții CITEȘTE ȘI Nicușor Dan vrea să reconfigureze două dintre cele mai aglomerate intersecții

"Între întocmirea procesului verbal și stabilirea sancțiunii am avut o întâlnire cu un reprezentant al Blue Air, domnul Năstase, împreună cu comisarii ANPC care au întocmit documentul de control. Ne scotea puțin la tablă și ne spunea că ar fi greșit să fie sancționat Blue Air pentru că situația financiară este discutabilă. Am discutat punctual situația la noi la birou, inclusiv ce s-a întâmplat cu banii consumatorilor. Au fost 73.000 de consumatori vătămați, consumatori vulnerabili, cărora nu li s-au rambursat banii, nici măcar portofelul electronic nu era funcțional. El a admis că acesta este numărul consumatorilor vătămați", a arătat Constantinescu.

El a relatat că a propus inclusiv o variantă prin care sumele să fie transformate în acțiuni Blue Air, lucru neacceptat de către reprezentantul companiei.

"Aceasta ar fi fost doar o măsură dintr-un ansamblu mai mare de măsuri pentru rambursarea banilor. Dânsul pretindea că va rambursa 15.000 de euro pe zi, ceea ce ar fi însemnat că ar fi dat oamenilor banii înapoi în termen de 700 de zile. A propus o majorare la 20.000 de euro pe zi, care însemna 500 și ceva de zile, lucru care, în opinia noastră, nu era o rezolvare pentru cei care își așteaptă banii de un an și jumătate", a adăugat responsabilul autorității.

Iohannis a semnat - România cumpără 32 de avioane F-16 de la Norvegia. Costuri suplimentare de 40 milioane euro, pentru 13 motoare de rezervă CITEȘTE ȘI Iohannis a semnat - România cumpără 32 de avioane F-16 de la Norvegia. Costuri suplimentare de 40 milioane euro, pentru 13 motoare de rezervă

Constantinescu a subliniat că nu a existat vreodată o discuție privind o sumă pe care compania să o dea comisarilor ANPC, așa cum se precizează într-un comunicat Blue Air, afirmații pe care președintele ANPC le consideră calomnioase.

"Reprezentantul Blue Air ne-a spus că compania este în derivă și el și-a pus gaj la bancă toate proprietățile, iar atunci unul dintre colegii noștri i-a spus că poate renunța la ceasul scump de la mână, aceasta a fost discuția despre ceasuri. Acest domn se află în spatele mai multor societăți comerciale satelitare, care aprovizionează cu alimente și băutură Blue Air. Niciunul dintre cei prezenți la acea întâlnire nu au adus în discuție rotunjirea veniturilor comisarilor, s-au discutat doar soluții corecte", a mai spus Constantinescu.

În acest timp, Blue Air continuă să pună pe piață curse pe care ulterior le anulează, deși cele două părți se puseseră de acord că vor fi doar curse pe care le pot efectua.

"În continuare suntem inundați de sesizări din partea oamenilor care sunt în poarta avionului, cu copii, cu bagaje. Țineți cont și de faptul că doar 5% din cei afectați fac sesizări, restul nu. Am luat în calcul că, dacă nu vom lua aceste măsuri ferme, ne-am fi putut confrunta cu ieșirea din piață până la finalul anului a Blue Air. Eram siguri că vor găsi orice scuză pentru a gestiona o situație dificilă. Au primit de la stat un ajutor de 67 de milioane de euro în timpul pandemiei, nu este treaba noastră ce au făcut cu acești bani, există instituții ale statului care să verifice acest lucru", a adăugat Constantinescu.

Compania aeriană low-cost Blue Air anunță că se va adresa instanței pentru anularea procesului verbal în baza căruia a fost amendată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), apreciind că este vorba de abuz în serviciu și comunicare de informații false și susținând că reprezentanții Blue Air nu au înțeles să achieseze, în absolut niciun mod, "la propuneri mai mult sau mai puțin voalate, venite din partea președintelui ANPC".

Mesajul este transmis cu titlul "transportatorul aerian cu capital privat românesc Blue Air devoalează cu argumente tentativa de abuz în serviciu a ANPC  și-i asigură pe ,,controlori" că nu e dispusă nici să dea ceasuri, nici procente din suma de amendă - ca să ,,scape de amendă"- nici să accepte "procese verbale" făcute pe genunchi, fără responsabilitate și bază factuală și fără respectarea cifrelor și datelor oficiale. Blue Air asigură pe toți angajații și călătorii că în ciuda incompetenței crase a ANPC - va continua să se dezvolte și să aducă la destinație în condiții de siguranță pe toți pasagerii săi"

VIDEO&FOTO Primul automobil din istorie lansat simultan în patru versiuni de caroserie CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Primul automobil din istorie lansat simultan în patru versiuni de caroserie

"Suntem nevoiți să facem următoarele precizări, care subliniază, în opinia noastră, caracterul profund ilegal și discriminatoriu al acțiunii ANPC împotriva Blue Air: 

1.         În comunicatul de presă al ANPC din data de 15 Iunie 2022 (precum și în comunicările personale ale Președintelui ANCP, dl. Horia Constantinescu) se comunică, în fals, faptul că „Astfel, în perioada analizată de comisarii ANPC, mai exact începând cu 30 aprilie 2021 (momentul ridicării majorității restricțiilor de zbor impuse de pandemia de Covid – 19) ....." (Sublinierea ne aparține);

2.         În comunicatele de presă ale ANPC din data de 15 Iunie 2022 și 13 Iulie 2022, precum și în PVCC nr.935562/14.06.2022 și RASS nr.04/12.07.2022, se face o afirmație incompletă, cu rea credință, menită să inducă în eroare opinia publică și, ulterior, instanțele de judecată, în sensul în care se spune că „ .... operatorul economic a anulat 11.289 de zboruri. 

Acestora le corespund 178.405 rezervări.....", fără a se menționa, absolut în niciun mod, faptul că la data efectuării controlului de către ANPC, Blue Air a pus la dispoziția acestei instuții dovezile necesare care demonstrau faptul că 107.674 de pasageri care au făcut parte din grupul de pasageri cu zboruri anulate, fuseseră deja despăgubiți sau compensați cu o formă de plată acceptată de respectivii pasageri, iar până la sfârțitul anului 2022 erau programați la despăgubire alți 30.000 de pasageri, până la expirarea perioadei de concordat preventiv, respectiv luna Iulie 2023, absolut toți pasagerii din grupul menționat de ANPC urmând a fi despăgubiți în întregime.

Benzina s-a ieftinit. Previziunile ministrului Energiei, confirmate de liderul pieței CITEȘTE ȘI Benzina s-a ieftinit. Previziunile ministrului Energiei, confirmate de liderul pieței

Deși suntem absolut de acord că fiecare pasager este important și merită despăgubit de Blue Air atunci când este prejudiciat din culpa noastră, dorim să menționăm faptul că pasagerii rămași de despăgubit la acest moment reprezintă 1,97% din totalul pasagerilor transportați de Blue Air în perioada Martie 2020 – Iulie 2022!

3.         Caracterul profund discriminatoriu al comunicatelor de presă ale ANPC din data de 15 Iunie 2022 și 13 Iulie 2022, precum și ale PVCC nr.935562/14.06.2022 și RASS nr.04/12.07.2022 este dat de faptul că reprezentanții acestei instituții au la cunoștință în mod detaliat de toate anulările de curse aeriene efectuate de celelalte companii aviatice care își desfășoară activitatea în România, înțelegând însă să își îndrepte „atenția" și să amendeze, cu amenda maximă prevăzută de lege, exclusiv Blue Air, în condițiile în care putem face oricând dovada faptului că nu suntem, în absolut niciun caz, compania cu cele mai multe zboruri anulate!

4.         Ca urmare a faptului că reprezentanții Blue Air nu au înțeles să acheseze, în absolut niciun mod, la propuneri mai mult sau mai puțin voalate, venite din partea Președintelui ANPC dl. Horia Constantinescu care ne comunica faptul că, cităm „ .... pot fi evitate costurile amenzii, dar trebuie să gasim soluții pentru un minim de 10-20% din sumă care să acopere stresul comisarilor din ANPC care sunt terorizați de plângeri față de Blue Air" sau cele venite din partea Directorului General ANPC, dl. Paul Silviu Anghel, care ne indica în discuțiile oficiale avute ce fel de ceasuri scumpe îi plac, aceștia au coordonat și condus aceste abuzuri împotriva Blue Air, ignorând absolut toate motivele de fapt care au condus la scăderea cifrei de afaceri a acestei societăți de la 415.000.000 euro în anul 2019 (an în care Blue Air a transportat peste 4.500.000 de pasageri) și a realizat profit operațional, la aproximativ 125.000.000 euro în anul 2021, incluzând și operațiunile din Italia (an în care Blue Air a fost lăsat să transporte un număr de doar 1.648.024 pasageri) și pierderi care, începând cu luna Martie 2020 și până în luna Martie 2022, depășesc suma de 125.000.000 euro!

De asemenea, în ciuda solicitărilor formale ce ni s-au adresat, de a, cităm, „Da date de la Wizz Air, Ryan Air sau Tarom, să ne ducem și peste ei" am refuzat să furnizăm orice fel de date considerând că acestea există din abundență în spațiul public, fiind evident faptul că funcționarii din cadrul ANPC au avut o singură țintă, și anume Blue Air, considerând probabil că, nefiind o companie de stat sau neavând în spate fonduri uriațe de investiții, suntem o țintă mult mai ușor de convins să „colaborăm", în sensul celor menționate în paragraful anterior.

Nicușor Dan anunță că au demarat procedurile pentru concretizarea proiectului celor 10 drumuri radiale CITEȘTE ȘI Nicușor Dan anunță că au demarat procedurile pentru concretizarea proiectului celor 10 drumuri radiale

Pentru toate motivele arătate mai sus și pentru că suntem ferm convinși că nu avem absolut nicio culpă în izbucnirea pandemiei de COVID – 19, știm absolut sigur că nu suntem cei care am introdus numeroase valuri de restricții care au condus la anularea a zeci de mii de planuri de zbor, că nu ne-am dorit niciodată ca cifra de afaceri sa scadă cu 65-70% și să fim nevoiți să reducem flota de aeronave de la 33 unități la 13 și că știm în detaliu motivele pentru care principalul furnizor de aeronave al Blue Air a pus pe hold livrările celor 5 noi unități de BOIENG 737 – MAX de existența cărora se leagă anulările de zboruri din anul 2022, asigurăm opinia publică din România, pe pasagerii Blue Air, pe angajații și creditorii societății, că vom depune absolut toate eforturile legale necesare pentru înlăturarea abuzului săvârșit de funcționarii din cadrul ANPC care au întocmit și semnat PVCC nr.935562/14.06.2022 și RASS nr.04/12.07.2022", este mesajul operatorului aerian.

Compania aeriană low-cost Blue Air a primit o amendă de 2 milioane de euro, anunță ANPC, precizând că, în decurs de un an, compania a anulat 11.289 de zboruri, acestora corespunzându-le 178.405 rezervări, pentru care au fost efectuate plăți în valoare totală de peste 66 de milioane de lei, de către pasageri din 20 de state membre ale Uniunii Europene.

Amenda este argumentată prin “inexistența cifrei de afaceri declarate a operatorului economic, care a făcut imposibilă stabilirea unei amenzi în procent".

Conform ANPC, au fost primite 924 de reclamații din mai multe state referitoare la Blue Air, amenda primită acum fiind cea mai mare dată vreodată unui operator economic.

VIDEO&FOTO Range Rover Sport, lansat pe piața din România, cu un preț de aproape 100.000 de euro CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Range Rover Sport, lansat pe piața din România, cu un preț de aproape 100.000 de euro

Compania are acum obligația să nu mai pună la dispoziție oferte de zbor pentru care nu are dotările sau mijloacele necesare realizării acestora, dar și să restituie contravaloarea serviciilor anulate. Astfel, compania trebuie să restituie contravaloarea serviciilor anulate în termen de cel mult zece zile. 

Blue Air rămâne încă un an, până în iunie 2023, în concordat preventiv, procedură deschisă în urmă cu doi ani, Tribunalul București omologând prelungirea cu 12 luni.

De ce este important: Procedura concordatului preventiv este una de salvgardare prin care debitorii aflați în stare de dificultate financiară, dar nu de insolvență în acest moment, pot ajunge la un acord formal cu creditorii lor cu privire la plata datoriilor și prin care pot asigura continuitatea și viabilitatea companiei, astfel încât aceasta să fie capabilă să își stingă datoriile și continue activitatea. În baza acestui mecanism, negocierile cu creditorii pot fi derulate cu un plan de restructurare adaptat la situația economică excepțională generată de pandemie.

Detalii despre concordatul preventiv au fost prezentate de Profit.ro AICI.

„Nu ne mai așteptăm să avem alte reprogramări sau anulări cu excepția celor survenite ca urmare a unor notificări de la aeroporturi sau legate de siguranța zborurilor", precizează Cristian Rada, acționar principal, care a preluat acum și mandatul de director general al companiei.

Tranzacție pregătită - Aeroporturi București ia în calcul vânzarea acțiunilor deținute la Romprest Service, Romanian Airport Services și Globe Ground România CITEȘTE ȘI Tranzacție pregătită - Aeroporturi București ia în calcul vânzarea acțiunilor deținute la Romprest Service, Romanian Airport Services și Globe Ground România

Blue Air a suspendat recent, până în octombrie 2022, zborurile de pe 20 de rute.

Planul de restructurare și redresare al Blue Air, reconfirmat de către creditorii concordatari, are două direcții principale - redimensionarea și reorganizarea activității în jurul bazelor și destinațiilor pe care compania le poate deservi în mod profitabil, în condițiile actuale de cerere de zbor și preț al combustibilului (inclusiv finalizarea externalizării activităților non-core), și reluarea procesului de atragere a unei finanțări externe, pentru a face posibilă revenirea cât mai rapidă, în maximum 2-3 ani, la nivelurile de activitate de dinainte de pandemie.

În 2020, Blue Air a declanșat procedura de concordat preventiv, un mecanism de evitare a insolvenței, care permite unei companii să propună creditorilor săi, care dețin peste 75% din creanțe, un plan de redresare și plată a datoriilor.

Oana Petrescu a declarat în 2020 pentru Profit.ro că a recurs la acest mecanism pentru a evita poprirea conturilor companiei și intrarea într-un blocaj, permițând continuarea normală a activității.

Ea a explicat că, în intervalul martie-iunie 2020, din cauza pandemiei de coronavirus și, implicit, a restricțiilor de călătorie, operatorul aerian a avut o scădere puternică a încasărilor față de nivelul planificat, fiind acumulate și datorii față de furnizori și anunța reeșalonarea unor datorii de 100 milioane euro în următoarele 18 luni.

Blue Air a fost înființată în 2004 și s-a dezvoltat de-a lungul anilor devenind un operator aerian paneuropean, cu baze operaționale în România, Cipru, Italia și Marea Britanie.

Dezbaterile Profit News TV - Maratonul Agriculturii: Președintele Sindalimenta: Foarte multe magazine din România sunt pline cu ulei comestibil din Ucraina. Păi noi nu mai producem ulei? CITEȘTE ȘI Dezbaterile Profit News TV - Maratonul Agriculturii: Președintele Sindalimenta: Foarte multe magazine din România sunt pline cu ulei comestibil din Ucraina. Păi noi nu mai producem ulei?

Afacerea a fost lansată de Nelu Iordache, condamnat însă în decembrie 2017 la șase ani și trei luni de închisoare în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac - Arad, în care a fost înregistrat un prejudiciu de 1,2 miliarde de lei în dauna CNADNR, a unei bănci și a unei firme de construcții din Spania.

Blue Air operează în actuala formulă din 2013, când Airline Management Solutions SRL a preluat, în urma unei licitații, afacerea Blue Air, aflată în insolvență.  

În urmă cu 5 ani, Profit.ro relata un caz inedit, în care Bata Sky Imobiliare, fosta companie Blue Air Transport Aerian, a fost trecută, după aproape 3 ani și jumătate, din faliment în insolvență, tribunalul admițând cererile formulate în acest sens de proprietarul Nelu Iordache și compania acestuia Romstrade și revocându-și, practic, propria decizie, operațiune în premieră în România.

Bata Sky Imobiliare a intrat în procedură simplificată de faliment în decembrie 2013, având peste 3.220 de creditori, pierderi de aproape 37 milioane lei și datorii care depășeau 483 milioane lei. Administratorul a fost obligat atunci să predea lichidatorului judiciar arhiva contabilă și gestiunea averii.

La acel moment a fost precizat că Bata Sky Imobiliare, având ca obiect de activitate transportul aerian de pasageri, nu mai are legătură cu operatorul aerian Blue Air. Cu puțin înainte de intrarea în faliment, brandul Blue Air fusese preluat de firma Blue Air Airline Management Solutions.

În 2016, Blue Air a devenit cea mai mare companie aeriană românească, depășind în premieră compania de stat Tarom după numărul de pasageri transportați. Compania low-cost operează zboruri către circa 100 de rute, din 16 țări, având opt baze operaționale, în București, Bacău, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Larnaca, Liverpool și Torino.

În toamna anului 2018, Blue Air a cumpărat compania aeriană națională a Republicii Moldova, Air Moldova, cu 2,5 milioane euro, preluând totodată datorii de 61,2 milioane euro.

Planurile de viitor erau avansate ca fiind pregătirea pentru toamna anului 2020 a lansării pe bursă a unei emisiuni de obligațiuni în cuantum de 50-60 milioane euro, operațiune care poate fi urmată de o listare efectivă, după 2 ani. Ulterior, pe fondul pandemiei de coronavirus, compania aeriană a cerut și obținut de la Guvern un ajutor de stat.

Compania a calculat însă că, odată cu reluarea programului normal de zbor, va fi în măsură să genereze, în următoarele 18 luni, veniturile necesare atât plății datoriilor eșalonate, care vor constitui parte a procedurii de concordat, cât sș a datoriilor către pasageri și agenții, în timp ce pierderile directe generate de pandemie vor fi acoperite prin ajutorul de stat.

Tranzacție eșuată: Regina Maria nu mai preia cel mai mare spital privat din Argeș CITEȘTE ȘI Tranzacție eșuată: Regina Maria nu mai preia cel mai mare spital privat din Argeș

Profit.ro a anunțat atunci că grupul German Airways (denumit anterior Zeitfracht Luftfahrt), cu operațiuni în logistică, transport naval și imobiliar, dar și în aviație, a ieșit surprinzător de rapid și de discret din acționariatul Blue Air.

În ianuarie 2019, Profit.ro a anunțat în premieră că grupul german Zeitfracht cumpără un pachet de acțiuni la compania low-cost Blue Air, care-i va asigura o poziție de control. Blue Air era din 2018 partenerul strategic al Zeitfracht pe piața din Germania, unde opera la Hamburg, Köln, München, Stuttgart.

Grupul german, fondat în 1952, dorea dobândirea controlului în comun, nu preluarea integrală a companiei aeriene. Anterior, în toamna anului 2017, achiziționase WDL Aviation, care închiriază aeronave pentru companii precum Lufthansa, City Line, easyJet, Germanwings, Air France, British Airways, SAS și KLM, după ce preluase și filiala Leisure Cargo de la falimentara Air Berlin.

Tranzacția cu Blue Air a fost finalizată o lună mai târziu, iar în luna mai 2019 germanii și-au adus și un reprezentant în board, odată cu instalarea unei noi conduceri.

Între timp, însă, surprinzător de rapid, germanii au ieșit din acest business.

viewscnt
Afla mai multe despre
blue air
insolventa
concordat preventiv