Autorulotele și caravanele, starurile mondiale ale ieșirii din izloare

Autorulotele și caravanele, starurile mondiale ale ieșirii din izloare
scris 18 mai 2021

Drumurile de vacanță vor fi inundate în acest an de autorulote, în condițiile în care vânzările de astfel de vehicule destinate petrecerii timpului liber au explodat în timpul pandemiei, stimulate de dorința de aer liber și securitate a milioanelor de oameni ținuți în izolare, transmite AFP.

"Este o investiție care merită efortul, dacă luăm în calcul biletele de avion și costul hotelurilor", subliniază Jean-Michel Sibois, un pensionar francez care tocmai și-a cumpărat o autorulotă în valoare de 50.000 de euro, scrie Agerpres.

CNAIR construiește un drum de legătură între Uzina Ford Craiova și Drumul Expres Craiova – Pitești CITEȘTE ȘI CNAIR construiește un drum de legătură între Uzina Ford Craiova și Drumul Expres Craiova – Pitești

În Europa, călătorii precum Jean-Michel au adoptat autorulotele amenajate, care în 2020 au înregistrat un record istoric de vânzări cu 234.000 de exemplare vândute (creștere de 12% în ritm anual), potrivit Federației europene de caravaning. Vânzările de rulote au explodat și ele cu 160.000 de exemplare, adică creștere de 21%.

În SUA, cele mai răspândite sunt caravanele, care în luna martie au înregistrat un nou record de vânzări.

În Australia, o altă mare țară iubitoare de camping, sunt înmatriculate în prezent peste 750.000 de vehicule de petrecere a timpului liber la 25 de milioane de locuitori.

INFOGRAFIC Cele mai căutate mărci de mașini pe internet. Românii vor BMW CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Cele mai căutate mărci de mașini pe internet. Românii vor BMW

Amatorii de vacanță apreciază în special flexibilitatea oferită de aceste case pe roți care le oferă posibilitatea de a face camping în mijlocul naturii, potrivit unui sondaj realizat în Franța pentru firma Ford, un constructor auto care mizează foarte mult pe acest segment. Cei mai tineri văd în autorulote posibilitatea unor vacanțe mai ieftine în timp ce vârstnicii se simt în siguranță în perioade de pandemie.

În aceste condiții, în uzina franceză a grupului Pilote, în apropiere de Angers, sute de muncitori transformă furgonete Fiat și Renault în autorulote, prin adăugarea de paturi, instalație electrică, bucătărie și WC.

"Avem foarte multe cereri, mulți clienți care vor să primească vehiculul înaintea verii. Piața de camping-cars este în creștere de mai mulți ani însă coronavirusul a accelerat această creștere", explică Antoine Gueret, purtătorul de cuvânt al grupului Pilote.

La concesionari, întârzierile apărute la livrarea vehiculelor au început să se acumuleze. Aceasta cu atât mai mult cu cât producția a fost afectată de închiderea unor uzine în perioada izolării de diferite penurii precum cea de microprocesoare.

"În fiecare zi ducem o bătălie pentru a scoate la timp vehiculele", concluzionează Antoine Gueret de la Pilote, companie ale cărei uzine au fost obligate să intre în șomaj tehnic timp de mai multe zile.

În SUA, carnetul de comenzi pentru luxoasele rulote de aluminiu ale firmei Airstream este plin până în 2022. "Cererea ne-a depășit cu mult estimările. Peste 90% din tot ceea ce am trimis concesionarilor noștri s-a vândut deja", susține directorul general de la Airstream, Bob Wheeler.

ANUNȚ - STB vrea să scumpească puternic călătoria cu autobuzul, tramvaiul și troleibuzul, cu un tarif orar. “Să ne aliniem cu ceea ce se întâmplă în marile metropole!\ CITEȘTE ȘI ANUNȚ - STB vrea să scumpească puternic călătoria cu autobuzul, tramvaiul și troleibuzul, cu un tarif orar. “Să ne aliniem cu ceea ce se întâmplă în marile metropole!"

Firma mamă a Airstream, liderul mondial Thor Industries, se așteaptă ca piața să aibă o cerere foarte mare cel puțin până la finele lui 2021. Nu este deci de mirare că în primul trimestrul al acestui an grupul american a raportat o cifră de afaceri record de 2,73 miliarde de dolari.

"Din ce în ce mai mulți oameni intenționau să plece în "road trips" atunci când birourile erau închise din cauza pandemiei", susține firma americană de consultanță Arizton. Experții acestei firme estimează că piața mondială de rulote ar urma să crească cu 7% pe an până în 2024, după ce în 2020 a ajuns la 42 de miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
autorulote
calatorii