Un camion electric cu o capacitate de 40 de tone și având o autonomie de 350 de kilometri a fost testat în premieră de o companie care colectează și reciclează deșeurile plastice, testele demonstrând că utilizarea unui astfel de vehicul, comparativ cu unul diesel, permite o reducere a emisiilor de CO2 de aproximativ 36%.
GreenGroup, unul dintre cei mai mari reciclatori din industrie la nivel european, prin divizia de reciclare plastic GreenTech, participă la proiectul pilot demo Scania, prin care testează primul camion electric de 40 de tone, scrie Agerpres.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
"Testul, desfășurat pe o perioadă de o lună, are scopul de a evalua eficiența și sustenabilitatea transportului electric în procesele logistice ale companiei GreenTech. Rezultatele așteptate includ o reducere semnificativă a emisiilor de CO2 și îmbunătățirea eficienței operaționale în cadrul serviciilor zilnice de transport al materiei prime reciclate. Greentech, companie membră GreenGroup și lider de piață în reciclarea plasticelor, utilizează camionul electric Scania regional, pentru aprovizionarea celor două fabrici de reciclare și producție din Buzău și Urziceni. Fluxul de activitate include transportul baloților PET din depozite din județele Ilfov și București către fabrica de reciclare din Buzău, iar ulterior, fulgii de plastic rezultați sunt transportați la fabrica de fibră poliesterică din Urziceni, județul Ialomița", a transmis, într-un comunicat de presă, compania GreenTech.
Operatorul reciclează peste 150.000 de tone de deșeuri PET/an, transformându-le în fulgi de plastic, din care produce granule RPET, folosite la producția de noi ambalaje (bottle-to-bottle), fibre poliesterice, utilizate în industria automotive pentru tapiserie sau capitonaj, în industria de igienice, pentru plasturi, servețele umede și altele, și bandă PET, un produs de legătorie pentru sarcinile mari și grele.
Potrivit companiei, comparativ cu un camion diesel, utilizarea camionului electric permite o reducere a emisiilor de CO2 de aproximativ 36%, bazată pe mixul energetic actual al României.
"Chiar dacă este vorba doar despre o lună de testare, alegerea de a utiliza acest camion electric Scania reflectă angajamentul nostru continuu pentru inovație și sustenabilitate în domeniul reciclării. Pe lângă activitatea noastră de reciclare și producție, ne concentrăm și pe zona operațională, pe identificarea celor mai eficiente soluții de transport, menite să reducă impactul asupra mediului și să sprijine creșterea businessului nostru", a transmis Alina Genes, CEO GreenTech.
Camionul utilizat funcționează pe 6 pachete de baterii care însumează 624 kWh (468 kWh disponibili), iar autonomia îi permite parcurgerea unei distanțe de 350 de kilometri la o încărcătură de 40 de tone.
"Pentru a asigura continuitatea și eficiența proiectului, am instalat stații de încărcare la Buzău și Urziceni, facilitând astfel operarea optimă a camionului electric pe rutele regionale. Primele date colectate în cadrul proiectului pilot indică o autonomie de 350 km cu o singură încărcare, de la 0% la 100%", a mai precizat Alina Genes.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție - Electrica SA cumpără proiecte regenerabile de la "regele" suedez din Monaco al eolienelor româneștiCamionul poate fi încărcat numai la stații de încărcare rapidă (DC), cu o putere maximă de 350 kW, ceea ce permite o încărcare completă (0-100%) în 1 oră și 30 de minute. În timpul testului, camionul a fost dotat și cu o stație mobilă de încărcare de 38 kW, timpul de încărcare completă pentru aceasta fiind de 12 ore și 25 de minute.
GreenTech este o companie care colectează și reciclează deșeurile plastice PET, având fabrici de reciclare în România, Lituania și Slovacia, cu o capacitate totală instalată de 150.000 tone/an, echivalentul a 2 miliarde de ambalaje PET. Prin procesare, rezulta materii prime sub formă de fulgi PET, din care compania produce banda PET, granule rPET și fibră poliesterică, cu aplicații în diverse industrii.