Controlorii de trafic aerian, în grevă de avertisment, zeci de curse de pe Aeroportul "Henri Coandă" au întârzieri

Controlorii de trafic aerian, în grevă de avertisment, zeci de curse de pe Aeroportul "Henri Coandă" au întârzieri
scris 12 mai 2017

Controlorii de trafic aerian au intrat în grevă de avertisment și timp de două ore vor întrerupe lucrul, doar o treime dintre cursele care aveau orele de zbor între 11.00 și 13.00 putând să decoleze sau să aterizeze. Mai multe curse vor avea întârzieri la plecarea și la sosirea pe Aeroportul "Henri Coandă”.

Angajații ROMATSA, regia de stat care se ocupă cu dirijarea traficului aerian din România, au intrat în grevă de avertisment de două ore, nemulțumiți că nu a fost încheiat un nou contract colectiv de muncă (CCM), deși negocierile se poartă din februarie 2016.

În cele două ore de protest, angajații ROMATSA sunt obligați, conform legii, să asigure o treime din zborurile programate. În timpul grevei de avertisment nu vor fi afecate zborurile umanitare de stat, medicale, de căutare și salvare și de urgență.

Reprezentanții Aeroportului “Henri Coandă” au declarat, pentru News.ro, că nicio cursă nu va fi anulată din cauza grevei de avertisment a controlorilor de trafic, dar mai multe zboruri vor avea întârzieri la plecare și la sosire.

Aproximativ 30 de curse aeriene trebuiau să decoleze între orele 11.00 și 13.00 de pe Aeroportul “Henri Coandă”, spre Germania, Austria, Cehia, Italia, Marea Britanie, Israel, Rurcia, Grecia și Ungaria, Republica Moldova, precum și spre aeroporturile din Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Reguli noi pentru RCA, de săptămâna viitoare: Despăgubiri limitate prin lege, ASF va calcula prețurile, cheltuieli plafonate pentru firmele de asigurare CITEȘTE ȘI Reguli noi pentru RCA, de săptămâna viitoare: Despăgubiri limitate prin lege, ASF va calcula prețurile, cheltuieli plafonate pentru firmele de asigurare

Până la ora 11.00, dintre aeronavele care ar fi trebuit să decoleze de pe Aeroportul “Henri Coandă” în perioada grevei de avertisment au fost anunțate cu întârzieri: cursa W63003 spre Londra (care trebuia să plece la ora 11.35, va pleca la 12.35); cursa 0B111 spre Roma (de la ora 11.40 la 13.17); cursa W63091 spre Dortmund (de la 12.10 la 12.40); cursa R O391 spre Londra (de la 12.30 la 14.00); cursa 0B117 spre Bologna (de la 13.00 la 14.50); cursa RO383 spre Paris (de la 13.10 la 14.30) și cursa AF5051 spre Paris (de la 13.10 la 14.30).

Tot aproximativ 30 de curse aeriene interne și internaționale aveau orele de aterizare pe Aeroportul “Henri Coandă” între 11.00 și 13.00. Cursele internaționale trebuiau să plece spre București de pe aeroporturi din Italia, Turcia, Israel, Austria, Germania, Italia, Rusia, Elveția, Suedia, Belgia și Norvegia, iar zborurile interne erau pe rutele Oradea-București și Satu Mare - București.

Reprezentanții Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR) au avut discuții înaintea grevei de avertisment cu conducerile ROMATSA și Ministerului Transporturilor, însă pentru că nu au ajuns la niciun rezultat, au decis să continue acțiunea de protest și să întrerupă lucrul vineri, între orele 11.00 și 13.00.

Liderul ATSR, Gabriel Tudorache, a declarat, pentru News.ro, că este foarte probabilă și declanșarea grevei generale în viitorul apropiat, dacă problemele cu care se confruntă compania nu vor fi rezolvate.

Angajații ROMATSA susțin că acțiunea de protest este urmarea unei "lungi bătălii pentru păstrarea prestigiului instituției, pentru depolitizarea și decăpușarea ei".

Sindicaliștii spun că nu urmăresc avantaje materiale, ci siguranța locului de muncă, avertizând că înmulțirea zborurilor pe teritoriul românesc și reducerea numărului de controlori de trafic constituie un atac la adresa siguranței traficului.

"De aceea, rugăm publicul larg să ne înțeleagă și să fie alături de noi în acest demers care ne privește pe toți, familiile noastre, copiii noștri... Nu vrem să mai pozăm în vinovați din cauza incompetenței, indolenței și a lipsei de răspundere a unor indivizi necalificați pentru posturile de conducere pe care le ocupă în diverse instituții ale statului", arată reprezentanții ATSR.

ROMATSA este regia cu cele mai mari salarii din România. Potrivit bugetului de venituri și cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fără a lua în calcul bonusurile, este de 21.430 lei (aproape 5.000 euro) în acest an.

În România existau, la mijlocul anului trecut, 552 de controlori de trafic aerian, dintre care în jur de 300 sunt controlori de rute, iar restul sunt controlori de turn. Dintre cei 252 de controlori de turn, 47 lucrează la cel mai mare aeroport din România, „Henri Coandă” București. 

viewscnt
Afla mai multe despre
greva
aeroport