DECIZIE Guvernul restrânge gratuitatea unor elevi pe transportul public. Limită de decontare și pentru operatorii de transport

DECIZIE Guvernul restrânge gratuitatea unor elevi pe transportul public. Limită de decontare și pentru operatorii de transport
scris 16 iun 2021

Elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se vor deconta cheltuielile de transport până la localitatea unde sunt școlarizați, doar pe durata cursurilor școlare, în limita a 50 kilometri și a 8 călătorii dus-întors. Dacă este depășită această distanță, va fi acceptat un decont pentru doar 1 leu/km/lună. Totodată, operatorilor de transport li se vor deconta tarife fixe, a stabilit Guvernul prin ordonanță de urgență.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

De ce este important: După cum a relatat Profit.ro, anul trecut Parlamentul a decis că  elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat vor beneficia de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a Il-a, pe tot parcursul anului calendaristic. Inițiativa a aparținut majorității de atunci, conduse de PSD, care a mai impus în Parlament, la începutul anului trecut, un proiect cu prevederi similare, dar care a fusese declarat neconstituțional.

Guvernul Orban a transmis că nu susține proiectul, subliniind că gratuitatea nu se justifică pe tot parcursul anului calendaristic, ci doar atunci când elevii frecventează cursurile școlare.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

Acum, Guvernul Cîțu susține că modalitățile de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevi prevăzute în noua lege nu asigură ”o aplicare clară și lipsită de echivoc a modalităților de decontare, facând practic imposibilă asigurarea gratuității transportului elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a arătat că din acest motiv naveta elevilor nu a putut fi decontată până acum. 

Prin urmare, actualul Executiv a considerat că va clarifica aceste modalități de docontare limitând gratuitea în sensul exprimat încă de pe vremea Guvernului Orban. 

Traian Băsescu, în pericol de a-și pierde privilegiile de fost șef de stat: locuință de protocol, indemnizație, mașină și pază CITEȘTE ȘI Traian Băsescu, în pericol de a-și pierde privilegiile de fost șef de stat: locuință de protocol, indemnizație, mașină și pază

Astfel, elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, în limita a 50 km.

De asemenea, elevilor care sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a doar 8 călătorii dus-întors pe semestru, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați.

DECIZIE Transport gratuit cu metroul pentru anumite persoane CITEȘTE ȘI DECIZIE Transport gratuit cu metroul pentru anumite persoane

Elevii vor putea însă solicita acordarea sumei în avans, cu decontare în luna următoare.

Prin excepție, elevilor care se deplasează de la domiciliu către unitatea de învățământ la distanțe mai mari de 50 km și nu sunt cazați la internat sau gazdă în localitatea în care studiază, li se decontează suma aferentă distanței de 50 km, la care se adaugă 1 leu/km/lună pentru distanțele ce depășesc 50 de km.

ANUNȚ Biletele de tren, propuse pentru scumpire. \ CITEȘTE ȘI ANUNȚ Biletele de tren, propuse pentru scumpire. "Toți operatorii feroviari de călători, indiferent de capital, de stat sau privat, au solicitat acest lucru!"

Orodnanța mai prevede că decontarea cheltuielilor de transport, pe baza documentelor emise de operatorii de transport rutier, pentru facilitățile de transport acordate elevilor, se asigură la nivelul valorii documentelor de transport lunare, dar nu mai mult de 30 lei/lună pentru distanța de 3 km.

Pentru distanțele ce depășesc 3 km, până la limita de 50 de km, suma de 30 de lei /lună se suplimentează cu 3 lei pentru fiecare kilometru/lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare.

ULTIMA ORĂ Guvernul a semnat legea: Bugetarii vor putea munci la stat până la 70 de ani, doar pe salariu. Cumul permis pentru câteva categorii. Parlamentul va decide CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a semnat legea: Bugetarii vor putea munci la stat până la 70 de ani, doar pe salariu. Cumul permis pentru câteva categorii. Parlamentul va decide

Acum, legea prevede că în vederea asigurării gratuității prevăzute, decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat prin transfer către unitățile administrativ-teritoriale, iar gratuitatea este asigurată de către autoritățile locale prin subvenționarea operatorului de transport.

Totodată, elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfășurat în alte condiții decât sub forma unui serviciu public. 

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
restrange
transport
elevi
gratuitate
gratis
liceu
muzee
teatru
opera
lege
parlament