DECIZIE Toți elevii: gratuitate pe transportul local și județean, de orice fel, pe durata întregului an

DECIZIE Toți elevii: gratuitate pe transportul local și județean, de orice fel, pe durata întregului an
scris 7 oct 2020

Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat vor beneficia de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a Il-a, pe tot parcursul anului calendaristic. Prevederile au fost adoptate miercuri de Senat, în calitate de for decizional al Parlamentului, prin amendarea Legii educației, dar pentru a intra în vigoare mai trebuie promulgate de șeful statului.

Inițiativa aparține PSD, care a mai impus în Parlament, la începutul anului, un proiect cu prevederi similare, dar care a fost declarat neconstituțional. Proiectul respectiv mai stabilea că toți elevii pot intra gratuit la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă sau film și la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituții publice.

Cel mai bine cotat pictor român: Un tablou de Adrian Ghenie s-a vândut la Hong Kong pentru 6 milioane de euro CITEȘTE ȘI Cel mai bine cotat pictor român: Un tablou de Adrian Ghenie s-a vândut la Hong Kong pentru 6 milioane de euro

Acum noul proiect adoptat prevede că: ”Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a Il-a, pe tot parcursul anului calendaristic”.

În vederea asigurării gratuității prevăzute, decontarea cheltuielilor se va face de la bugetul de stat prin transfer catre unitățile administrativ-teritoriale.

Gratuitatea va fi asigurată de catre autoritățile locale prin subvenționarea operatorului de transport.

Totodată, elevii vor avea dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfășurat în alte condiții decât sub forma unui serviciu public. Decontarea se va realiza de către unitatea de învățământ, mai stabilește proiectul adoptat.

Mai mulți angajați din uzina Ford Craiova, confirmați cu coronavirus. Producția nu a fost afectată CITEȘTE ȘI Mai mulți angajați din uzina Ford Craiova, confirmați cu coronavirus. Producția nu a fost afectată

Guvernul Orban a transmis că nu susține proiectul, subliniind că gratuitatea nu se justifică pe tot parcursul anului calendaristic, ci doar atunci când elevii frecventează cursurile școlare.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie promulgat de șeful statului, dar până atunci ar putea fi contestat la Curtea Constituțională, cum s-a întâmplat cu proiectul anterior.  

viewscnt
Afla mai multe despre
transport
elevi
gratuitate
gratis
liceu
muzee
teatru
opera
lege
parlament