Deutsche Telekom și Inmarsat vor lansa o nouă rețea Wi-Fi pentru pasagerii aerieni

Deutsche Telekom și Inmarsat vor lansa o nouă rețea Wi-Fi pentru pasagerii aerieni
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2018

Deutsche Telekom și firma de comunicații Inmarsat s-au asociat pentru dezvoltarea unei noi rețele Wi-Fi destinată pasagerilor aerieni, European Aviation Network (EAN), care va fi lansată până la sfârșitul lunii iunie, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Conectând aproximativ 300 de stații terestre din fiecare stat membru al Uniunii Europene cu un satelit, proiectul are rolul să ofere o acoperire broadband uniformă, terestră și marină, la nivelul tuturor celor 28 de membri, scrie News.ro.

Până în prezent, operatorii europeni s-au folosit doar de sistemele prin satelit pentru serviciile Wi-Fi la bordul avioanelor în Europa.

FOTO Mercedes A Class, prezentat în premieră cu un design mai discret și un interior hi-tech CITEȘTE ȘI FOTO Mercedes A Class, prezentat în premieră cu un design mai discret și un interior hi-tech

Deutsche Telekom și Inmarsat au explicat că echipamentele EAN sunt mici, au o greutate scăzută și sunt ușor de instalat, fiind potrivite pentru avioanele care circulă pe distanțe scurte și celor low-cost.

Primul client va fi grupul IAG, care deține operatorii British Airways, Iberia, Vueling și Aer Lingus, dar nu este clar când vor avea loc primele curse care vor folosi EAN.

”Sperăm ca în următoarele câteva luni primii pasageri să se bucure de acest serviciu”, a spus Frederik van Essen, vicepreședinte al Inmarsat Aviation, într-o conferință de presă susținută online.

Data de începere a serviciului a fost amânată cu aproximativ șase luni după ce problemele survenite în programul de lansare a Space X au determinat Inmarsat să recurgă la Arianespace pentru trimiterea satelitului în spațiu.

Van Essen a spus că nu se așteaptă la un litigiu juridic cu Viasat, care a reclamat la Comisia Europeană utilizarea spectrului de către Inmarsat, pentru a întârzia lansarea.

Un număr tot mai mare de operatori aerieni încep să ofere servicii Wi-Fi la bordul avioanelor, pentru a satisface cererea pasagerilor de a fi conectați la internet în timpul zborurilor și pentru a beneficia de noi surse de venituri.

Potrivit Routehappy, care oferă informații referitoare la facilitățile disponibile în timpul zborurilor, 82 de companii aeriene din toată lumea oferă servicii Wi-Fi în timpul zborurilor, cu 17% mai multe față de acum un an.

Până în prezent, serviciile Wi-Fi au fost instalate în mare parte de companiile aeriene mari, pentru cursele pe distanțe lungi, acoperirea fiind mare în Statele Unite.

Odată cu scăderea costurilor, Routehappy a observat că multe companiile mai mici încep și ele să ofere acces la internet.

Van Essen a arătat că sistemul EAN va fi potrivit pentru utilizarea de către operatorii low-cost. El nu a dezvăluit numele altor posibili clienți, afirmând că nu poate să ofere detalii referitoare la discuții.

Operatorul aerian Eurowings, parte a grupului german Lufthansa, a început în această lună să ofere acces la internet pe cursele pe distanțe scurte, folosind sistemul prin satelit al Inmarsat, în timp ce compania norvegiană Air Shuttle oferă la rândul ei servicii Wi-Fi.

viewscnt
Afla mai multe despre
deutsche telekom
wi-fi
inmarsat