Egiptul construiește două autostrăzi pe platoul piramidelor de lângă Cairo

Egiptul construiește două autostrăzi pe platoul piramidelor de lângă Cairo
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 sep 2020

Egiptul construiește două autostrăzi pe platoul piramidelor de lângă Cairo, reluând un proiect suspendat în anii ‘90 din cauza criticilor internaționale, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Marile piramide, principala destinație turistică din Egipt, sunt singurele vestigii rămase din cele șapte minuni ale lumii antice, iar platoul este în patrimoniul UNESCO, scrie News.ro.

Jumbo: Vânzări în scădere pe toate piețele la jumătatea anului, cu excepția României. Lansare întârziată la Craiova CITEȘTE ȘI Jumbo: Vânzări în scădere pe toate piețele la jumătatea anului, cu excepția României. Lansare întârziată la Craiova

Autostrăzile fac parte printr-un proiect de infrastructură coordonat de armata Egiptului și susținut de președintele Abdel Fattah al-Sisi, care construiește o nouă capitală administrativă pentru a reduce presiunea populației din Cairo, care numără 20 de milioane de oameni.

Autostrada nordică va traversa deșertul la 2,5 kilometri sud de Marile Piramide. Cea din sud va trece între Piramida Step din Saqqara, cea mai veche, și zona Dahshur, unde se află Piramida Bent și Piramida Roșie.

Fiecare autostradă va avea aproximativ opt benzi.

Criticii spun că autostrăzile ar putea provoca daune iremediabile unuia dintre cele mai importante situri de patrimoniu ale lumii. Autoritățile afirmă că acestea vor fi construite cu grijă și vor îmbunătăți legăturile de transport, conectând noi dezvoltări urbane și ocolind aglomerația centrală din Cairo.

”Drumurile sunt foarte, foarte importante pentru dezvoltare, pentru egipteni, pentru interiorul Egiptului. Să știți că avem grijă de site-urile noastre de antichități de pretutindeni în Egipt”, a declarat Mostafa al-Waziri, secretar general al Consiliului Suprem de Antichități al Egiptului.

Unii egiptologi și ecologiști spun că autostrăzile vor perturba integritatea platoului piramidelor, vor asfalta site-uri arheologice neexplorate, vor genera poluare care ar putea coroda monumentele, ar putea produce gunoi și vor expune la jafuri zonele închise pline de comori arheologice.

viewscnt
Afla mai multe despre
egipt
autostrazi
piramide