EXCLUSIV Platformele de transport de tip Uber vor fi reglementate de Putere prin lege, Guvernul vrea să păstreze compania pe piață

EXCLUSIV Platformele de transport de tip Uber vor fi reglementate de Putere prin lege, Guvernul vrea să păstreze compania pe piață
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 22 dec 2017

Majoritatea aflată la guvernare are în lucru un proiect de lege prin care va fi reglementată activitatea de transport, cu referire inclusiv la servicii de transport de tipul platformei Uber, au declarat pentru Profit.ro surse oficiale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Potrivit surselor citate, guvernanții nu se opun acestui tip de serviciu, în special din perspectiva faptului ca Uber este unul din cei mai importanți plătitori de TVA din sectorul transporturilor.

”Uber este unul din cei mai buni plătitori de TVA, pe de o parte. Pe de altă parte, situația legală a acestui tip de platforme trebuie reglementată prin lege. A fost dată deja în lucru elaborarea unei astfel de legi, iar aceasta va fi adoptată la nivel de Parlament”, au declarat sursele menționate.

Firmele de transport public, inclusiv de taxi, obligate să cumpere 30% autovehicule electrice sau pe gaz CITEȘTE ȘI Firmele de transport public, inclusiv de taxi, obligate să cumpere 30% autovehicule electrice sau pe gaz

Curtea de Justiție a UE a decis, miercuri, într-un proces deschis de o asociație a șoferilor de taxi din Barcelona, să serviciile furnizate de compania de ridesharing Uber sunt încadrate drept „serviciu în domeniul transporturilor” și sarcina de a reglementa condițiile prestării unor asemenea servicii revine statelor membre.

Cu o zi înainte, Primăria Capitalei a decis că în București pot desfășura activitatea de transport în regim taxi doar transportatorii autorizați care au dispecerat autorizat de municipalitate.

După decizia Primăriei București, Uber a transmis că, la o primă vedere, modificările nu afectează servicii ca Uber, dar că analizează situația.

Tudose își face semnul crucii aflând de la Profit.ro cum tinerii din programul Start Up Nation sunt ironizați de minister: Suntem în Post, altfel comentariul ar fi foarte bogat proteic CITEȘTE ȘI Tudose își face semnul crucii aflând de la Profit.ro cum tinerii din programul Start Up Nation sunt ironizați de minister: Suntem în Post, altfel comentariul ar fi foarte bogat proteic

Încă din aprilie, transportatorii și taximetriștii care fac parte din Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) au organizat proteste în fața sediului Guvernului împotriva Uber, nemulțumiți că pierd clienți. 

Primarul general a anunțat, la începutul lunii decembrie, intenția de a modifica regulile de desfășurare a transportului în regim de taxi în Capitală. Gabriela Firea afirma, după o întâlnire cu reprezentanții taximetriștilor, că vor fi interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează in prevederile legale, aceștia reclamând, printre altele, "concurența neloială practicată prin sistemele de aplicații online ce oferă servicii ilegale de taximetrie". 

Uber a reacționat spunând că serviciile de carsharing, de taxi și transportul în comun constituie, împreună, soluții care pot duce la reducerea aglomerației, a poluării și pot rezolva problema parcărilor din București.

DOCUMENT Sistemul achizițiilor publice a fost schimbat: Prag special pentru contractele autorităților locale. Achizițiile directe mici nu vor mai fi publicate în SEAP CITEȘTE ȘI DOCUMENT Sistemul achizițiilor publice a fost schimbat: Prag special pentru contractele autorităților locale. Achizițiile directe mici nu vor mai fi publicate în SEAP

Uber a fost înființată în 2009 în Statele Unite ale Americii, cu scopul a rezolva o problema simplă - cum poți comanda o cursă la atingerea unui buton. Din februarie 2015, Uber este prezent și în România, în București și, din 2016 și la Cluj, Brașov și Timișoara. 

Anul trecut, Uber a înregistrat în România o cifră de afaceri de 4,52 milioane de lei, de la 1,53 milioane de lei în 2015, și un profit net de 155.816 lei, în creștere cu 181,6% față de anul precedent. Concurentul Uber pe piața locală este startup-ul estonian Taxify, o aplicație lansată în vara anului trecut în România, deocamdată doar în București.

Concurentul Uber pe piața locală este startup-ul estonian Taxify, o aplicație lansată în vara anului trecut în România, deocamdată doar în București.

viewscnt
Afla mai multe despre
uber
lege
parlament
proiect