Fiat Chrysler se aliază cu BMW, Intel și Mobileye ca să construiască o platformă globală pentru mașini autonome

Fiat Chrysler se aliază cu BMW, Intel și Mobileye ca să construiască o platformă globală pentru mașini autonome
scris 16 aug 2017

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) va lucra cu BMW, Intel și Mobileye la dezvoltarea unei platforme pentru mașinile autonome, a anunțat miercuri grupul auto condus de Sergio Marchionne.

Fiat Chrysler a semnat un memorandum de înțelegere cu alianța formată în urmă cu un an de BMW, Intel și Mobileye, “cu intenția ca Fiat Chrysler să devină primul producător auto care se alătură alianței în vederea dezvoltării unei platforme globale de ultimă generație pentru automobile autonome”, arată grupul într-un comunicat.

Alianța dintre BMW, Intel și furnizorul israelian de sisteme de asistență pentru șoferi Mobileye, cel din urmă cumpărat în luna martie de Intel în schimbul a 15,3 miliarde de dolari, pregătește testarea unei flote de 40 de mașini fără șofer pe drumurile din SUA și Europa în a doua parte a acestui an. Parteneriatul, extins între timp pentru a include și furnizorii de componente auto Continental și Delphi Automotive, vizează lansarea pe piață a primului automobil de serie BMW complet autonom până în 2021.

Merkel: Germania va trebui la un moment dat să interzică automobilele diesel CITEȘTE ȘI Merkel: Germania va trebui la un moment dat să interzică automobilele diesel

FCA va contribui cu resurse tehnice și expertiză, precum și cu experiența sa îndelungată pe piața nord americană, se arată în comunicat.

Intrarea FCA în acest parteneriat va genera “beneficii directe în ceea privește sinergiile și economiile ce devin posibile atunci când mai multe companii se aliază în jurul unor viziuni și țeluri comune”, spune directorul grupului, Sergio Marchionne.

Șeful FCA încearcă de mai mult timp să convingă alți producători auto de necesitatea formării unor alianțe, cu scopul de a reduce costurile cu dezvoltarea unei generații avansate de mașini.

În aprilie, Marchionne a spus că FCA caută noi parteneri în domeniul automobilelor autonome. "Ar fi un dezastru să pariem tot ce avem doar pe un singur deznodământ", a spus el, citat de Reuters.  

Comentariul lui Marchionne viza acordul încheiat cu Google în 2016, primul parteneriat semnat de FCA în domeniul tehnologiilor de condus autonom. Conform înțelegerii, FCA și Google vor colabora la dezvoltarea unei flote de 100 minivan-uri autonome Pacifica. 

viewscnt
Afla mai multe despre
fiat chrysler
fca
bmw
intel
masini autonome
parteneriat
sergio marchionne