Foști directori ai Companiei Naționale Aeroporturi București, trimiși în judecată de DNA

Foști directori ai Companiei Naționale Aeroporturi București, trimiși în judecată de DNA
scris 1 oct 2019

Doi foști directori ai Companiei Naționale Aeroporturi București și un fost referent de specialitate tot în cadrul acestei companii au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru comiterea mai multor infracțiuni, printre care abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și conflict de interese.

DNA a transmis marți, printr-un comunicat, că procurorii i-au trimis în judecată pe Sorinel Ciobanu, fost director general al Companiei Naționale “Aeroporturi București” (C.N.A.B.) SA, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată (fosta infracțiune de conflict de interese), pe Cristina-Elena Neamțu, la data faptelor referent de specialitate în cadrul Serviciului Relații Externe, din cadrul Direcției Relații Externe –Compania Națională „Aeroporturi București”, pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și pe Liviu Radu, fost director general al Companiei Naționale „Aeroporturi București”, pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, scrie News.ro.

Procurorii au stabilit că Sorinel Ciobanu și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu, în perioada 5 octombrie 2015 – 30 iunie 2016.

GRAFIC Dacia Duster, performanță istorică: al doilea cel mai vândut automobil din Europa CITEȘTE ȘI GRAFIC Dacia Duster, performanță istorică: al doilea cel mai vândut automobil din Europa

Astfel, fostul director general al CNAB, ar fi dispus angajarea Cristinei Elena Neamțu, începând cu data de 06 octombrie 2015, în postul de referent de specialitate în cadrul Serviciului Relații Externe, deși știa că femeia nu se va prezenta niciodată la locul de muncă. De asemenea, după terminarea perioadei de probă, el ar fi aprobat un raport și ar fi emis o decizie din care rezulta că Cristina Elena Neamțu și-ar fi îndeplinit cu seriozitate atribuțiile de serviciu, propunându-se continuarea activității pe postul de referent de specialitate în cadrul Serviciului Relații Externe. El a permis Cristinei-Elena Neamțu să folosească autoturismul instituției în interes personal, a permis ca Serviciul Financiar să achite plata drepturilor salariale și contravaloarea transportului către Cristina  Neamțu și nu a luat măsuri cu privire la sancționarea disciplinară a acesteia.

“Urmarea acestei conduite ar fi fost prejudicierea C.N.A.B. SA și totodată obținerea unui folos patrimonial necuvenit de către inculpata Neamțu Cristina Elena, constând în salariul, contravaloarea transportului și folosirea autoturismului instituției, în valoare totală de 70.857 lei. În același context, în perioada 06.10.2015-17.12.2015, inculpata Neamțu Cristina–Elena ar fi semnat condica de prezență, atestând în fals prezența sa locul de muncă pentru o durată de 432 ore, în realitate aceasta fiind prezentă doar 56 de minute (cele patru dăți în care s-a prezentat la sediul Companiei Naționale „Aeroporturi București” SA pentru a semna condica de prezență)”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii au mai precizat că pe 4 iunie 2014 și pe 19 august 2015, Sorinel Ciobanu și-ar fi semnat propriile decizii de numire în Comitetul consultativ al unei asocieri în participațiune cu două societăți comerciale care desfășoară acte de comerț în interiorul aeroportului Henri Coandă din București, obținând în acest mod un folos patrimonial în cuantum total de 169.422 lei.

Sursa citată menționează că, în aceeași manieră, ar fi procedat și Liviu Radu care, la data de 1 octombrie 2013, și-ar fi semnat propria decizie de numire în Consiliul de supraveghere al unei asocieri în participațiune cu aceleași societăți comerciale, demers care s-a soldat cu obținerea de către acesta a unui folos patrimonial în valoare de 71.374 lei.

Aeroportul Băneasa intră în linie dreaptă pentru a reîncepe să preia traficul de pe Otopeni CITEȘTE ȘI Aeroportul Băneasa intră în linie dreaptă pentru a reîncepe să preia traficul de pe Otopeni

Compania Națională „Aeroporturi București” SA a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal, împotriva lui Sorinel Ciobanu și Cristina Elena Neamțu, cu suma de 70.857 lei.

În cauză s-a instituit sechestrul asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile deținute de Cristina Elena Neamțu și Sorinel Ciobanu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov.

viewscnt
Afla mai multe despre
dna
sorinel ciobanu
cristina-elena neamțu
liviu radu