FOTO Antifrauda controlează comerțul cu mașini second-hand, 12 parcuri auto cu autoturisme au fost sigilate. Recomandări pentru cei care cumpără astfel de mașini

Marius Oncu
Marius Oncu
scris 25 sep 2018

Inspectorii Antifraudă au sigilat în ultima perioadă 12 parcuri auto cu autoturisme și utilaje agricole "la mâna a doua" și o platformă feroviară pentru autoturisme rulate, parte a verificării comerțului cu mașini second-hand pentru prevenirea fraudelor cu TVA. Acțiunile vizând comerțul cu astfel de mașini sunt inițiate în cadrul operațiunii denumite Xenon, lansată de Fisc încă din prima parte a anului 2016.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF continuă operațiunea Xenon de verificare a achizițiilor intracomunitare de autovehicule second-hand și le va reține pentru verificări pe cele cumpărate de intermediari, pe persoană fizică, dacă se constată că aceștia au cumpărat mai mult de două autoturisme pe an", anunță instituția.

Sunt controlate transporturile de autovehicule second-hand, efectuate atât pe căile rutiere, cât și pe calea ferată, inspectorii antifraudă fiscală verificând la descărcare toate documentele de proveniență. În ultima perioadă au fost sigilate 12 parcuri auto cu autoturisme și utilaje agricole second-hand și o platformă feroviară pentru autoturisme rulate, iar verificările sunt în curs.

VIDEO Antifrauda a lansat operațiunea \ CITEȘTE ȘI VIDEO Antifrauda a lansat operațiunea "Xenon", în care verifică 200 de firme care importă autoturisme second hand

De la începutul anului au fost identificate 38 de firme românești care au realizat achiziții intracomunitare de autoturisme second-hand în valoare de aproximativ 180 milioane lei și s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale, cauzând bugetului de stat prejudicii totale calculate la peste 20 de milioane lei. Firmele utilizau facturi fără TVA sau care conțin ilegal TVA pe marja de profit.

FOTO Antifrauda controlează comerțul cu mașini second-hand, 12 parcuri auto cu autoturisme au fost sigilate. Recomandări pentru cei care cumpără astfel de mașini

 

Sfaturi pentru un cumpărător onest

Pentru a nu fi implicate într-o înșelăciune sau într-o schemă de fraudare a TVA, DGAF recomandă persoanelor interesate să cumpere autoturisme rulate să evite plata în numerar.

De asemenea, cumpărătorii ar trebui să solicite toate documentele fiscale ale autoturismului, să se asigure că firma revânzătoare are cod românesc de identificare fiscală valid, iar prețul de pe factura emisă de această firmă include TVA (19%), cu excepția precizării direct pe factură a aplicării regimului de TVA la marja de profit.

La mijlocul lunii septembrie, Direcția Generală Antifraudă Fiscală atrăgea atenția asupra ofertelor de vânzare a autovehiculelor de ocazie neînmatriculate, care provin din alte state ale Uniunii Europene și anunța că va intensifica controalele la transporturile de vehicule second-hand și va verifica tranzacții în numerar.

viewscnt
Afla mai multe despre
autoturisme
masini
antifrauda
dgaf
anaf
masini second hand
masini mana a doua