Lege promulgată: Poliția locală poate ridica mașini parcate pe domeniul public. Cum scapi cu mașina neridicată

Lege promulgată: Poliția locală poate ridica mașini parcate pe domeniul public. Cum scapi cu mașina neridicată
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 nov 2020

Președintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ prin care Poliția Locală poate să dispună ridicarea unui vechicul staționat pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public marcate în acest scop, conform ziare.com

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit expunerii de motive, inițiativa vizează, printre altele, redefinirea subiecților actului normativ, introducerea prevederii privind obligația de a asigura întreținerea și curățenia terenurilor, altele decât cele care constituie împrejmuiri, unificarea prevederilor care reglementează obligațiile instituțiilor publice, agenților economici și celorlalte persoane juridice, cu cele care reglementează obligațiile persoanelor fizice.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

Conform legii promulgate de șeful statului, asigurarea și păstrarea curățeniei și ordinii pe teritoriul localităților, buna gospodărire a acestora și respectarea normelor de igienă constituie o obligație fundamentală a autorităților administrației publice locale, a instituțiilor publice, operatorilor economici și a altor persoane fizice și juridice.

"În îndeplinirea atribuțiilor ce le revin potrivit prezenței ordonanțe consiliile județene și consiliile locale, precum și primarii vor adopta și vor dispune măsurile ce se impun pentru asigurarea participării persoanelor fizice și juridice, a instituțiilor publice și operatorilor economici, cu sau fără personalitate juridică, la realizarea acțiunilor de înfăptuire și păstrare a curățeniei în interiorul localităților și în afară acestora, la efectuarea la timp a activităților gospodărești", mai arată sursă citată.

De asemenea, autoritățile și instituțiile publice, precum și persoanele fizice și juridice au obligația să efectueze lucrările de întreținere și curățenie a clădirilor și terenurilor aflate în proprietatea sau în folosință lor, a anexelor acestora, a incintelor, imprejmuirilor, precum și a oricăror alte spații utilizate de acestea.

O altă obligație care revine instituțiilor, persoanelor fizice și juridice este să nu ocupe domeniul public cu vehicule în afară spațiilor marcate expres de administratorul domeniului public.

FOTO Inspecția Muncii a declanșat controale în transport CITEȘTE ȘI FOTO Inspecția Muncii a declanșat controale în transport

"În cazul nerespectării obligației, dacă un vehicul staționează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, poliția locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului. Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public și se realizează, pe durata a 24 de ore", arată legea.

Pe de altă parte, ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezența unor persoane.

Actul normativ prevede faptul că cel care conduce vehiculului este "direct răspunzător în situația în care prezența unor persoane fizice și juridice în vehicul nu este vizibilă cu ocazia dispunerii sau punerii în executare a măsurii tehnico-administrative".

Printe alte obligații pe care le au instituțiile publice, persoanelor juridice și fizice se numără:

- depozitarea corespunzătoare a reziduurilor menajere, industriale, agricole, precum și materialele refolosibile, numai în locurile special amenajate sau autorizate de autoritățile administrației publice locale.

- menținerea curățeniei trotuarelor, a părții carosabile, a locurilor publice și a locurilor de parcare pe care le folosesc.

- îndepărtarea zăpezii și a gheții de pe trotuarele din dreptul imobilelor pe care le au în proprietate și de pe locurile de parcare pe care le folosesc, potrivit normelor stabilite de consiliile locale;

ULTIMA ORĂ FOTO Dacia lansează versiunea de serie Duster Pick-up CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Dacia lansează versiunea de serie Duster Pick-up

- respectarea măsurilor stabilite pentru asigurarea igienei publice și curățeniei în localități.

- asigurarea curățirii mijloacelor de transport și a utilajelor la intrarea acestora pe drumurile publice.

- curățarea și întreținerea șanțurilor, rigolelor și podetelor aferente proprietății

- finalizarea construcțiile începute, pe baza autorizațiilor eliberate de primari, în condițiile și în termenele stabilite de acestea".

Dacă nu sunt respectate obligațiile în termen de 30 de zile notificat de primar sau de persoanele împuternicite de el, edilul poate aprobă executarea de către autoritatea administrației publice locale a acțiunilor de curățare și igienizare, dar pe cheltuiala proprietarilor notificați.

viewscnt
Afla mai multe despre
klaus iohannis
masini parcate ilegal