Mai mulți investitori cer Wizz Air să permită angajaților să înființeze sindicate

Mai mulți investitori cer Wizz Air să permită angajaților să înființeze sindicate
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 dec 2021

Un grup de 14 investitori au cerut companiei aeriene low-cost Wizz Air să permită angajaților săi să înființeze și să se alăture sindicatelor, pe fondul îngrijorărilor că operatorul aerian descurajează în mod "activ" această practică și le încalcă drepturile salariaților, transmite Reuters. UPDATE Vezi mai jos precizările Wizz Air.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Grupul de investitori, care include fondul de pensii AkademikerPension din Danemarca și Ardevora Asset Management din Marea Britanie, susține că deși dreptul de a se alătura unui sindicat este inclus în mai multe convenții și legi regionale și globale, analizele sale arată că în cadrul Wizz Air există o tendință de a bloca intenția angajaților de a se alătura unui sindicat, scrie Agerpres.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Potrivit unei scrisori consultate de Reuters, investitorii menționează nu mai puțin de șase exemple, începând din 2014, când un tribunal din România a amendat Wizz Air după ce 19 angajați au fost concediați la scurt timp după ce au înființat un sindicat. Mai recent, investitorii citează un interviu acordat în luna iunie 2020 de directorul general Jozsef Varadi, în care acesta spunea că Wizz Air "exclude sindicatele pretutindeni" deoarece acestea "omoară afacerile".

"Respectul pentru drepturile angajaților are legătură în cele din urmă cu siguranța pasagerilor. Există dovezi că salariații sunt blocați să se alăture sindicatelor și concediați dacă fac acest lucru", spune Jens Munch Holst, directorul general de la AkademikerPension, un fond de pensii din Danemarca cu active în valoare de 23 de miliarde de dolari.

Chiar dacă recunosc că Wizz Air încearcă să gestioneze relațiile de muncă printr-un organism intern, denumit Wizz People Council, investitorii s-au declarat îngrijorați cu privire la eficiența acestui organism când vine vorba de comunicarea îngrijorărilor angajaților către echipa managerială. Concret, investitorii menționează un recent raport al unui avertizor care trăgea un semnal de alarmă cu privire la oboseala piloților și siguranța zborurilor.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

"Recunoașterea dreptului angajaților de a înființa și a se alătura sindicatelor nu este numai o responsabilitate legală și morală a angajatorului ci și o strategie importantă de diminuare a riscurilor", se arată în scrisoarea investitorilor consultată de Reuters.

Jens Munch Holst, directorul general de la AkademikerPension, a avertizat că dacă boardul Wizz Air refuză să ia măsuri, fondul de pensii danez își va vinde participația la compania aeriană. "Mesajul nostru către companie este clar. Vom aștepta până la data de 20 decembrie iar dacă solicitările noastre nu sunt îndeplinite vom plasa compania pe lista de excludere", a avertizat Jens Munch Holst.

UPDATE Joi ora 17.22 Companiaa aeriană Wizz Air a transmis următoarele precizări:

"Wizz Air este deschisă comunicării cu investitorii și ia act de scrisoarea trimisă de un grup de 14 investitori actuali și potențiali. Întrucât suntem în discuții active direct cu investitorii, nu putem face comentarii asupra niciunui aspect al scrisorii.

Considerăm că angajații noștri sunt cel mai mare atu al nostru, motiv pentru care am muncit neîntrerupt în ultimele 18 luni pentru a păstra locurile de muncă a peste 5.000 de colegi și pentru a le oferi numeroase oportunități să-și dezvolte cariera în cadrul rețelei noastre. În perioada de vârf a pandemiei, a trebuit să renunțăm la aproximativ 1.000 de colegi, totuși i-am reangajat pe mulți dintre aceștia și am revenit la peste 5.000 de colegi acum. De asemenea, suntem singura companie aeriană care a restabilit salariile tuturor echipajelor de cabină și piloților la nivelurile de dinainte de pandemie. Suntem mândri de modul în care compania a acționat în timpul acestei crize și a reușit să protejeze mijloacele de trai ale oamenilor – acest lucru a fost posibil doar datorită sprijinului oamenilor noștri. Wizz Air rămâne pe deplin dedicată susținerii angajaților și obiectivului de a crea în continuare noi oportunități, chiar și în aceste vremuri dificile.

Wizz Air ia foarte în serios relația cu angajații săi și suntem încrezători că structurile și procesele noastre care au fost instituite pentru a sprijini angajamentul deschis și transparent funcționează extrem de bine, inclusiv „People Council", care le oferă angajaților un forum pentru a discuta probleme importante, sondaje frecvente despre implicarea angajaților și un program periodic de discuții - Floor Talks, care permite un dialog constant cu CEO-ul nostru. În plus, recent am format un comitet pentru durabilitate și cultură (Sustainability and Culture committee for the Board), prezidat de Charlotte Pedersen, cu scopul de a pune și mai mult accent pe situațiile legate de mediu și oameni.

Wizz Air continuă să promoveze o comunitate puternică în care toți susținem aceeași cultură și aceleași valori. Suntem încrezători că asta va aduce companiei multe noi reușite și acest lucru este ceea ce face din Wizz Air un lider în industria companiilor aeriene".

Wizz Air operează o flotă de 145 de aeronave Airbus A320 și A321. Compania a înregistrat 10,2 de milioane de pasageri în anul financiar F21, care s-a încheiat pe 31 martie 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
wizz air
sindicate